Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013
Wielkopąkowiec to widać, bo pąki tylko niektóre są wielkie a cała reszta normalna, a jak wszystkie duże to po prostu nabrzmiałe. Moje porzeczki tak wyglądały już w styczniu przy pierwszych roztopach. One chyba są stale gotowe ! 

- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Ależ roboty ogrodowe u Ciebie idą pełną parą. Roślinki rosną na chwałę gospodyni
Ode mnie nie usłyszysz żadnego argumentu za "pięknym" perzem
Walczę z nim, chociaż niekiedy to jak walenie głową w mur, ale się nie poddaję i są już rabatki bez niego a jeśli coś w oczyszczonym miejscu zaczyna się pojawiać to smutna jego minuta
Do pozbycia się tego delikwenta to jedynie podejście systematyczne w usuwaniu
Ode mnie nie usłyszysz żadnego argumentu za "pięknym" perzem

Walczę z nim, chociaż niekiedy to jak walenie głową w mur, ale się nie poddaję i są już rabatki bez niego a jeśli coś w oczyszczonym miejscu zaczyna się pojawiać to smutna jego minuta

Do pozbycia się tego delikwenta to jedynie podejście systematyczne w usuwaniu
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No właśnie ...do walki z perzem to trzeba mieć dodatkowy etat na boku...dlatego ja się z nim częściowo godzę...cały tzw. trawnik w moim sadzie to jest perz plus taka wysoka trawa bagienna: może w tym roku uda się przeorać, ale nie robię sobie złudzeń, że znajdę czas, żeby korzeń po korzeniu to wszystko wybrać. Widły amerykańskie oczywiście, że używam....przyznam się teraz do czegoś: nie umiem kopać łopatą
no nie idzie mi, cienias fizyczny jestem, zapasiony i nierozruszany, z ledwością udaje mi się szpadel w ziemię wbić
A z porzeczkami pocieszyliście mnie: nie mają pąków różnej wielkości, po prostu wszystkie są lekko nabrzmiałe
Dziś chyba je w końcu przetnę, jak młodzież raczy grzecznie w wózku na podwórku posiedzieć 

A z porzeczkami pocieszyliście mnie: nie mają pąków różnej wielkości, po prostu wszystkie są lekko nabrzmiałe

- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pat, dopóki nie uporasz się z porządkiem na rabatach to perz może "robić" za trawnik 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrowienia z prawie wiosennego siedliska
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pat
Ach
Już czuję powiew wiosenki
, piękne te pierwsze kły cebulowych, tulipany u nas dużo mniejsze. Że trawnik z perzu i ostrej trawy - hmmmm lepszy taki niż z mniszka i powtykanymi w to kopkami wyższej trawy
U nas przy drewutni też rośnie taka trawa, nawet w środku...
Ach

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Patka jak to dobrze że są tacy ludzie jak ty -zarażasz optymizmem ,a tego mi jakoś ostatni bardzo,bardzo potrzeba!
Bejka

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
I u nas zrobiło się ślicznie i całkiem ciepło, więc przystąpiłam do rozrzucania śniegu, by szybciej stopniał
Trochę to schizofreniczne - pierwsze zgarniać, a potem rozrzucać, ale jestem silna
Również psychicznie.

hm ... ktoś może mi zapodać linka do skróconej wersji tego wątku ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
- survivor26
O...zdecydowanie! Ja się poddałam z zaspą, zresztą dziś z narzędziami niespecjalnie nam idzie, jeszcze bym sobie łeb łopatą odrąbała, więc poczekam, aż natura zrobi swoje, bo zaspa na razie nadal wygląda tak:sweety pisze:I u nas zrobiło się ślicznie i całkiem ciepło, więc przystąpiłam do rozrzucania śniegu, by szybciej stopniałTrochę to schizofreniczne - pierwsze zgarniać, a potem rozrzucać, ale jestem silna
Również psychicznie.

W tle obdrapana wygódka...chyba w wątku domowym ktoś pytał, czym malować doniczki...no więc po wyglądzie wygódki sądząc, sama farba nie wystarczy i konieczny jest lakier

Na szczęście większość ogrodu wygląda już tak:

A co najważniejsze z mojej dolnośląskiej trawy pampasowej wychyla łepki złoć:

a to dla mnie symboliczna oznaka wiosny na wsi

Udało się dziś wyskoczyć na godzinę do ogrodu i pograsować w porzeczkach i agrestach, które po solidnym przetrzebieniu wyglądają aktualnie tak:
Ta, czerwona, dość ładnie owocowała w zeszłym roku, ale mimo to poszła pod nóż, bo nie była cięta gdzieś od czasów Okrągłego Stołu i mam nadzieję, że tym zabiegiem jej się przysłużę a nie wyprawię na drugą stronę tęczy

Agresty wyjściowo były w fatalnym stanie, jakaś choroba je dopadła, bo owoce sparszywiały przed ostatecznym dojrzeniem, do tego w samym środku największej kępy rośnie gigantyczna pokrzywa, która już łeb do słońca wystawia, ale jeśli moje zabiegi nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, to bez żalu pozbędę się całości i posadzę nowy agrest:

Powycinałam też świerkowi dolne uschnięte gałęzie; docelowo podsadzę go paprociami, więc nie będzie tak fatalnie wyglądać jak teraz...

Dalsze cięcie drzew na najbliższe dni pozostaje pod znakiem zapytania wobec wypadku z siekierą, ale może powolutku damy radę albo...sama wezmę się za piłę łańcuchową...zawsze chciałam poczuć tę moc w dłoniach

NOTO, witam...czy to nie z Tobą się lekko starłam w wątku warzywnym?

Kolor kibelka wart zapamiętania, czyje to dzieło?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- survivor26
Jak to czyje? MojeEwaM pisze:Kolor kibelka wart zapamiętania, czyje to dzieło?

A dzie serduszka? Bez serduszkuf nie liczy się
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
Pati ja cie proszę żebyś tą piłę łańcuchową zostawiła w spokoju, bo przypomina mi się horror, a tam lało się to czerwone jak rzeka...daj spokój, tyś kobietka delikatna i gdzie Ci taki sporzęcior w łapki brać, mało masz w domu szlifierek i takich tam papierdółek do tłuczenia ścian??
..................a ja dzisiaj też poszalałam, bo posiałam pomidorki koktajlowe Maskotka i wsadziłam mieczyki do doniczek, ale zostawiłam w foliaku i opatuliłam je jeszcze, no i okna w końcu umyłam i o dziwo zobaczyłam (takie czyste się zrobiły) ,że sąsiadka ma pelargonie na parapetach od strony mieszkania
...jutro się zakręcę i poproszę o szczepki
......a sałatę też bym już posiała, ale demencja jest silniejsza ode mnie 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To proste - czytaj tylko wpisy GospodyniNOTO pisze:hm ... ktoś może mi zapodać linka do skróconej wersji tego wątku ?