Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuzek07, Przemo,

bardzo Wam dziękuję za porady. Niestety zdążyłam już przed weekendem przesadzić fiołka do nowej ziemii i podlałam już raz nawozem (jedyny, który udało mi się dostać to nawóz płynny do roślin kwitnących Target - mam nadzieję, że będzie dobry). Kolejne podlewanie wypada w środę ale skoro mówisz Przemo, że warto dać mu odpocząć to wstrzymam się z kolejnymi dawkami. Kwiatek przesadziłam do doniczki, która jest mniej więcej tej samej szerokości (może odrobinkę szersza - na głębokość taka sama). Przy przesadzaniu nie wyglądał jakby w tamtej było mu jakoś wyjątkowo ciasno, więc nie mając doświadczenia w tej kwestii zaryzykowałam z tą doniczką. Zaraz powyrywam suche pączki i mam nadzieję, że odżyje za te 4 -5 tygodni.

Przy okazji przesadzania odpadły dwa listki. Dość ładne i grube. Obcięłam im ostrym narzędziem końce i wsadziłam do wody z węglem - tak jak wyczytalam gdzieś na forum. Tak na wszelki wypadek gdyby coś nie wyszło.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
judysia21
50p
50p
Od: 6 maja 2008, o 17:37

Post »

Mi się bardzo fiołeczki podobają i zamirzem kupić kilka ale nie wiem czym kierować się w wyborze roślinki i kiedy najlepiej kupować? Mógłby mi ktoś doradzić :?: ;:31
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

musi mieć sztywne zdrowie listki, no i nie wiem w sumie, ja na razie mam same maluszki :) a może spróbuj ukorzenić sobie fiołek z listka? To większa przyjemność od kupowania :)
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Udało się :)

Post »

Chciałam Wam serdecznie podziękować za pomoc :) Mój fiołek odpoczął i dziś zauważyłam u niego dwa grubiutkie, ogromne (tamte były malutkie) fioletowe pączki :) Aż mi się ciepło na serduszku z radości zrobiło :)

Jeszcze czekam z nawożeniem tak jak radziliście ale wygląda na to, że będzie uratowany :)

Dziękuję i pozdawiam ;:180
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetnie jak zaczął wybijać nowe kwiaty zacznij go delikatnie dożywiać na początku przez jakieś trzy tygodnie dawką o połowę mniejszą niż zaleca producent potem normalnie. :D
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

O rany... jaki oryginalny!Tzn ten trzeci od końca,biało-granatowy...fajny układ kolorków. :P
I ostatni też piękny!
miłośniczka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sie 2007, o 22:20

Post »

to moje piękne fiołki które ponownie zaczynają mi kwitnąć
jestem z nich dumna walczyłam o nie jak lwica
i udało się mam jeszcze kilka ale nie wiem jakie ponieważ albo mają zbyt małe pączki
lub ich brak ale jestem cierpliwa i poczekam poczym dołączę
kolejne fotki
pozdrawiam wszystkich miłośników fiołków
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Kontakt:

Kwiaty fiolka afrykanskiego usychaja

Post »

Mój fiolek afrykański zaczął przejawiać dziwne objawy, a mianowicie prawie wszystkie kwiaty uschły. Liście wyglądają dobrze, nie są wyschnięte ani nie mają plam. Zastanawiam się czy może to nadmiar słońca? Fiolek stoi na południowym oknie, na bezpośrednim słońcu przez około połowę dnia. Do tej pory miał się dobrze, ale skoro temperatury wzrosły to może zrobiło mu się za gorąco? Zauważyłam też że zagęściły mu się liście i całość wygląda nieco 'stłoczona' w doniczce. Czy można fiolka teraz przesadzać czy raczej powinnam usuwać cześć liści?
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
x-C-j
---

Post »

Dobrze by było byś napisała czy przesadzałaś fiołka wcześniej kiedykolwiek, i byś wkleiła zdjęcia, samo usychanie kwiatów może być przyczyną przekwitania i wchodzenia rośliny w okres spoczynku. Co zaś do liści że są stłoczone jak zobaczę zdjęcia odpowiem co dalej. Na oknie gdzie stoi może stać ale w godzinach gdy pada pełne słońce na liście może dojść do ich poparzenia i lepiej by było w tym czasie korygować ilość słońca żaluzjami czy roletami ewentualnie przestawiać fiołka w miejsce o mniejszym nasileniu promieni słonecznych. :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Kontakt:

Post »

Witaj Przemo,
zamieszczam nieco wiecej informacji, mam nadzieje iz pomozesz mi w diagnozie co gnebi mojego biednego fiolka. Z gory przepraszam za brak polskich liter w tej wiadomosci.

Fiolka kupilam rok temu, jako stosunkowo niewielka rosline. Wtedy wygladal tak:
Obrazek

Fiolek przestal kwitnac w listopadzie, 'wznowil dzialalnosc' w marcu. W miedzyczasie sie przeprowadzilam i nie mam juz takiego dobrego dla kwiatow okna. Od tego czasu widze zmiany w roslinie. Jest duzo wiecej lisci, ktore sa krotsze i bardziej w gore skierowane. Kwiatow tez bylo duzo wiecej. Ostatnio zauwazylam ze kwiaty sa jakby wyplowiale, a takze zaczely schnac. Ponizej zamieszczam zdjecie dla porownania:
Obrazek

Czekam z niecierpliwoscia na wiesci. Poki co postawie go chyba w towarzystwie fuksji w bardziej zacienionym miejscu...

Pozdrawiam,

dahira
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Może mu ciasno?
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
x-C-j
---

Post »

Na moje oko tam są dwie rośliny nie jedna tzn. dwie rozety, poobrywaj wszystkie kwiatki, przesadź w nową większą o 3 cm w średnicy doniczkę, sprawdź czy są dwie rozety czy jedna jeśli są dwie jedną usuń zostawiając mocniejszą o ładniej wykształconych liściach i poczekaj spokojnie, po przesadzeniu w nową ziemię zaaklimatyzuje się i wystartuje z kwiatami. Podlewanie na podstawek nawożenie co tydzień płynnym nawozem mineralnym od pierwszego tygodnia po przesadzeniu. :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Hej fiołkarze :)
Moje listeczki moczące się w wodzie wypuściły korzonki :) Na razie mają ok. 0,5 do 1 cm. Już sadzić czy jeszcze czekać?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
x-C-j
---

Post »

Jak mają 1 cm sadź ale nie głębiej jak 1-2 cm pod powierzchnię ziemi. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”