Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

uff...jestem :wink: Cały dzień remontowo-ogrodowy - to lubię :wink: Jeśli o ogrodową część chodzi, to najpierw różne takie osoby z FO mnie napuściły na różne takie internetowe sklepy z krzewami i utonęłam...na szczęście zwykle wystarcza mi kompulsywne dodawanie do koszyka wszystkich chciejstw bez finalizacji transakcji :) Ale w niedzielę muszę zrobić już taki poważny spis, z niego wyodrębnić, to co naprawdę muszę kupić już na wiosnę, następnie przyciąć wybór do posiadanych środków i podjąć męską decyzję o zakupie...

A poza tym przyszły dilerki i trzy godziny przesiedziałam nad dzieleniem nasion...z 1/3 zrobiłam, więc będę rozsyłać dopiero po weekendzie :roll:

Ewo, nie zrozumiałam :oops: Mam je ciachnąć do końca, do pnia czy o jakiś tam odcinek do długości jaką miały, jak miały 3 lata? A od góry ciachnąć na równo też? bo one mają pod 10 metrów wysokości...I czy mogę ciąć już po kwitnieniu, zakładając że tak jak w ubiegłym roku zbiorów nie będzie (1 drzewko miało kilkanaście malutkich owocków)?

Co do donic, to fuksji i niecierpków nie mam, tych pierwszych już chyba nie zamówię (choć mam otwarte zamówienie u Adriana... ;:224 ), a za niecierpkami się w takim razie rozejrzę chyba już w okolicznych szkółkach, jak przyjdzie czas. Aaaa...mam jeszcze begonie, chyba się przechowają, bo wyglądają nieźle. W zeszłym roku kwitły mi tak sobie, ale zaniedbałam je lekko trwale podsuszając :(

Ewo, dziki bez mam, nawet dwa, dość solidne drzewa, więc więcej nie chcę....mahonię rozważę, choć ona ma żółte owocki, a mi się te czerwone na tle ciemnozielonych liści w ostrokrzewach tak podobają...a ostrokrzewy w cieniu dadzą radę? bo czytałam sprzeczne info (od wymaganego słońca po preferowany cień :roll: ) I od kiedy pokazałaś wieńce z daglezji, to mi w głowie siedzi :? Czytałam co nieco i to jest potwornie wielkie drzewo...muszę poszukać, czy można je cięciem nieco ograniczyć ze wzrostem...

Z tawułami, to mam właśnie takie, jak Marysia pisze :wink: I planowałam je piętrowo posadzić od najwyższych po najniższe :wink:

aaa...bluszczu mam trochę własnego, ukorzeniałam z tego z domu i po ogrodzie też się troszkę rozlazł, ale coś kiepsko mi rośnie...ale na pewno będę kupować jeszcze inne, bo to moja ulubiona roślina okrywowa, a okrywać mam co :wink: Więc chyba właśnie propozycja zarośnięcia przystanku bluszczem wygra :wink:
kurczę, to planowanie jest chyba tak samo męczące, jak potem sadzenie, czacha mi dymi, jak mawia młodzież, od pomysłów :)
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po kolei :D
Drzewo daje co roku zazwyczaj 1 przyrost, to ta najcieńsza gałązka na końcu, jak się przyjrzysz uważnie gałęziom to zauważysz przyrosty tegoroczne i starsze. Po prostu przycinaj do gałązek grubości palca, przy nasadzie mają zazwyczaj kilka pączków i te trzeba zostawić.
Jeżeli są za wysokie można obniżyć. Jeżeli nie zależy Ci na tych oszałamiających plonach możesz ciąć po kwitnieniu, chodzi o to, że pestkowych nie wolno ciąć w stanie bezlistnym.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W cieniu będą rosły hosty ;:oj Będą rosły i piękniały z roku na rok :D Doniczki na zimę trzeba będzie wkopać w ziemię (może w warzywniku :wink:). Z dzikich zadarniaczy, a szybkich, mogę Ci wykopać barwinek. Rozrasta się szybciej niż bluszcz, który u mnie przemarza :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Na przeprosiny dam Ci takiego fajnego bluszczu (jak przetrwa zimę) com sobie go w lecie kupiła i parę sadzonek ukorzeniłam :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Witaj Pat :wit
Przeczytałem cały Twój ogrodowy plan i też chciałbym wtrącić swoje 3 grosze :D Pisałaś, że jest tam glina więc na glinie jaśminowiec, forsycje, krzewuszki, tawuły i tamaryszki świetnie dają sobie radę. Pisałaś,że lubisz czerwone owoce na tle ciemnozielonych liści - taki wygląd ma także ognik, tyle,że trzeba go porządnie ocieplać ale jest bardzo ładny. Tak jak pisała Marzka Sosenki4 bzy lepiej posadź od razu, małe lepiej się przyjmują. Co do wiśni - jeśli mają 10 metrów, słabo owocują i są to dziczki to raczej dużych owoców z nich nie uzyskacie.Posadziłem u siebie kilka wiśni od sąsiadów z odrostów korzeniowych, owoce toto nawet ma ale żadna rewelacja, pestka większa niż miąższ. A może by tak zostawić kilka największych okazów, obciąć od dołu żeby na górze takie parasole pozostawiać? A na dole przybyło by Ci miejsca na nowe rośliny, na pnie wiśni można by wsadzić np rdestówkę Auberta albo winobluszcz, ładnie się przebarwi. Daglezja jest pięknym drzewem, ma bardzo regularny stożkowaty pokrój więc szkoda go ciąć, rośnie w duże drzewo ale powoli. Ewamaj dobrze pisze - do cienia najlepsze są hosty i barwinek, im starsze tym ładniejsze. Pat napisz jeszcze,bo może mi umknęło, czy chciałabyś odmiany krzewów o kolorowych liściach? Tzn o żółtych,bo wspomniałaś żeby nie sadzić czerwonych (chyba pęcherznic). Jeśli dąb należy do Ciebie to sobie przesuń ogrodzenie żeby później jaka instytucja sobie do niego nie rościła praw bo w tym kraju to różnie bywa...A z takich krzewów przebarwiających się jesienią to na czerwono kaliny, trzmieliny, brzozy purpurowolistne, berberysy,w sumie wiśnie też w niektóre lata są czerwone, i czereśnie też, dęby czerwone...jak sobie jeszcze co przypomnę to napiszę. Jakby ta lipa Ci nie odbiła to też możesz na nią wsadzić rdestówkę - rośnie to nawet 6 metrów rocznie, kwitnie kilka razy w roku (moja w maju, wrześniu i październiku) i nie trzeba by było wycinać dużego drzewa :D Zanim posadzisz to jeszcze pare miesięcy jest więc koncepcję się wiele razy zmienią :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

To ja już teraz wiem jakie tawuły duże urosną :D Bo znałam tylko te mniejsze , a z dużych mam Van houte'a i ona też duża u mnie nie jest :wink:
A parzydło to piękna i duża bylina , ale na żywopłot chyba się nie na da :D

A ja bym zlikwidowała jednak te wisienki i posadziła od razu docelowy żywopłot, żeby już sobie rósł spokojnie .
Pati pisze ,że ma jeszcze wiele innych wisienek, to po co aż tyle ?
Jeśli drzewka-drzewa owocowe są w oddzielnym sadzie to ok, ale skoro rosną po całym ogrodzie , i są to w większości dziczki to tylko bałaganią, owoce trzeba w sezonie grabić, wyrzucać, to dużo pracy .
Dużo drzew owocowych to niestety, czasem tylko kłopot :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sąsiad pracowicie posadził wiśnie z odrostów korzeniowych jako szpaler przy płocie. I równie pracowicie wykopał. Pożytku z tego żadnego, ładne przez chwilę wiosną, a miejsce zajmuje :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat jak już wyprawisz młodą do przedszkolka to zajrzyj na FO. Pozdrawiam i obiecuję, że dzisiaj już do niczego Cie nie namówię, bo wybywam na pół dnia ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Burza mózgów u Ciebie fajna i Marysia/Maska fajną ściągę z tawuł dała.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Z przyjemnością czytam o efektach burzy mózgów! sama też się przymierzam do żywego płotu, więc porady bezcenne! ;:173 ;:173 ;:173
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Przeczytałam, ale ustosunkuję się później bo idę podzięciolić w holu trochę, póki dziecię śpi :wink:
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Miłego dziędziolenia Pat.

Wracając jeszcze do tawuł to mój sąsiad posiada jeszcze coś takiego jak tawuła jarzębolistna no i ta tawuła wyszła mu pod ogrodzeniem i ja wiosną mam zamiar iść ze szpadelkiem i to co mu wyszło ciach. Jak się uda to podeślę Ci Pati taką sadzoneczkę. :;230
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Zapomniałam o machonii, kwitnie na żółto, ale owoce są granatowe
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

wisienek w żywopłot tez bym nie dawała - potrafią złapać raka pestkowych i dodatkowy problem...
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Wisienki ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”