Kwiatki bergamotki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kwiatki bergamotki

Post »

Witam i również pozdrawiam wszystkich odwiedzających mnie i moje roślinki. Złapałam dziś za aparat i zrobiłam parę zdjęć.

To na początek może fotka grupowa. Ponownie kwitnący skrzydłokwiat, grudnik (też ma kilka pączków), bluszcz, begonia i przekwitnięta tillandsja.

Obrazek

Tillandsje po kwitnieniu zamierają, ale wcześniej wypuszczają młode roślinki. Moja ma ich dwie. :heja Mam nadzieję, że będą ładnie rosły i w przyszłości też zakwitną.

Obrazek

A to agawa, cytrynka (wyhodowana z nasionka), mała juka i palma daktylowa w ganku, w którym spędzą zimę, przynajmniej do czasu, aż temperatura nie spadnie tam poniżej zera.

Obrazek

Te mirty zostały wysiane na wiosnę. Jak na razie rosną całkiem ładnie.

Obrazek

Obrazek

Grudnik, o którym pisałam w ostatnim poście.

Obrazek

Obrazek

Najwięcej uwagi poświęcam ostatnio mimozie. Zapadła mi trochę na "jesienną depresję".
Przestała reagować na dotyk i listki również w dzień są cały czas skulone. Jest to pewnie reakcja związana ze zmianą nasłonecznienia.

Obrazek

Ale moja uwaga skoncentrowana jest głównie na tym oto elemencie.

Obrazek

To torebka nasienna mimozy ;:138 :heja :tan
No, ale nie wszystko jest takie piękne . Na cyklamenach zauważyłam przędziorki :evil: . Muszę wybrać się po jakąś chemię do sklepu. Czytałam, że Magus będzie dobry.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

piękne roślinki. Życzę aby tillandsia ponownie ci zakwitła, wygrzewaj ją od wiosny na słoneczku :wit .
Awatar użytkownika
NomiMalone
100p
100p
Od: 8 sie 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mirty bardzo mi sie podobają , wyglądają jak drzewka ozdobne na balkon ;:oj
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Nowe zdjęcia bardzo ładne a roślinki jeszcze ładniejsze,bardzo spodobał mi się Twój mirt-masz rączkę do roślin.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Zaznaczam wątek, żeby mi go gdzieś nie wcięło, bo tu tyle pięknych roślinek. ;:333
Mimozka faktycznie trochę smutno wygląda, ale miejmy nadzieję, że wkrótce minie jej "depresja"
i zobaczymy ją w pełnej krasie. ;:63
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Fajne "zimowisko" na ganku.
Piękne roślinki, gratuluję nasionek na mimozie.

A Magusa - polecam. U mnie dwukrotny oprysk - zadziałał w 100% (Hoje i fiołki - wyleczone).
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Witam Was po dość długiej nieobecności.

Na początek smutne wiadomości. :( Mimoza całkowicie zaschła i nie zdołała wykształcić nasionek. Równie smutny los spotkał tillandsję. Miała chyba zbyt zimno i mokro w podłożu. Roślina mateczna zgniła a przyrosty były jeszcze zbyt młode, aby same rosnąć.

Jeśli chodzi o walkę z przędziorkami to kupiłam Agricolle, bo działa również na mączliki, które pojawiły się na zimowanych pelargoniach i fuksji. Mączliki padły, a przędziorki niestety stawiają opór ;:134

A teraz krótka fotorelacja. Na początek grudnik kwitnący na początku grudnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz troszkę choruje. Może ktoś z Was wie co mu dolega?

Obrazek

Obrazek

A to nowy łososiowy grudnik. Niestety wszystkie małe pączki mu opadły.

Obrazek

Obrazek

Z początkiem grudnia dostałam dwa kolejne cudne cyklameny. Zdjęcie robione dziś rano więc są już takie trochę sfatygowane, ale nadal kwitą bardzo obficie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed świętami rozkwitło się również kalanchoe.

Obrazek

Obrazek

A to taki świąteczny stroiczek z bluszczu.

Obrazek

A teraz troszkę noworocznych nowości.

?Bladożółtozielonkawy? falenopsis z przeceny, więc również dość mocno zniszczony.

Obrazek

Obrazek

A to cała trójka moich storczyków. Różowy w paseczki przekwitł pod koniec roku, a biały przedłużył nowy pęd. Z trzech pączków pozostał tylko jeden. Coś mi się wydaje, że panicznie bojąc się zalać storczyki, najzwyczajniej w świecie je przesuszam :roll:

Obrazek

W mojej różnorodnej kolekcji kwitnących kwiatów nie było jeszcze fiołków alpejskich, więc z nowym rokiem postanowiłam to jak najszybciej zmienić :lol: i na moich parapetach zamieszkały takie biedulki ( z wyprzedaży za niecałe dwa złote sztuka). Mój aparat przekłamuje niestety kolor fioletowy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten różowy był w najlepszym stanie i powędrował do innego amatora kwitnących roślin (dwa listki sobie oczywiście zatrzymałam).
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Cyklameny śliczne ;:167
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

bergamotka pisze: Obrazek
To są fiołki afrykańskie=sępolie. Fiołki alpejskie to inaczej cyklameny ;-) Bardzo ładne, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Elcia cieszę się, że podobają Ci się moje cyklameny.

Mmax no oczywiście, że to są fiołki afrykańskie. Widać nawet pisząc prawie godzinę jeden post jestem w stanie się przejęzyczyć. Tak u mnie zwykle bywa, że co innego mam na myśli, a co innego wychodzi z moich ust. Moi znajomi często przypominają mi moje drobne pomyłki jak np. "jajko białka kurzego", czy "rozmnażanie próbek" zamiast ich rozmrażanie. Ale cieszę się, że ktoś dokładnie i ze zrozumieniem czyta moje wypociny. ;:215
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Witaj:) Ale u ciebie pięknie kwitnąco -kolorowo.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ale pięknie u Ciebie ;:oj .Tyle kwitnących roślinek ;:303 .Ale i liściaste masz ładne,zadbane :wink:
A ile lat ma Twoja cytrynka?Ładne drzewko ;:oj ;:138
Szkoda mimozy,taka ładna była :uszy .A u mnie kilka fiołków padło,przez zimę :?
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28

Post »

Czytam, czytam, dzięki Wam wiele się już dowiedziałam ;-) Pozdrawiam Ciebie i Twoich podopiecznych!
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Filigranowa dziękuję za wizytę.

Jolu tobie też dziękuję. Cytrynka jest u mnie jakieś 3-4 lata, dostałam ją od dziadka, który wyhodował ją z pestki, więc tak dokładnie to nie wiem ile ma lat, może jakieś 5-6. Rośnie w małej doniczce co sprawia, że nie jest jakaś specjalnie wielka. Ładnie się rozgałęzia, bo przycinam ją na wiosnę. Teraz rośnie sobie w zimnym ganku, podlewam ją bardzo oszczędnie. Jedyne co mnie martwi to to, że ma strasznie blade listki, ale są one takie zawsze, więc może ona tak po prostu ma. Na wiosnę przesadzę ją do jakiejś lepszej ziemi to może jej stan się poprawi.

Mmax moi podopieczni bardzo Ci dziękują. A na dowód tego biały falek rozwinął swój jedyny pączek. Zdjęcie już zrobiłam, ale na razie nie dam rady go tu wkleić. ;:174
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i znowu dowiedziałam się, że kolejne rośliny kwitną - diffenbachia i szeflera ;:oj
Masz piękne okazy ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”