My mamy zimę z całymi 'urokami' ale to lepsze niż ta chlapa co była ostatnio.
AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.6
-
edulkot
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.6
Piękne widoki na morze, tego Ci zazdroszczę.
ale już szkockiej pogody to nie bardzo
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ago u Ciebie wiosna już tuż, tuż , a u mnie sporo śniegu spadło ,jestem ciekawa jak długo poleży? .
Agnieszko a u mnie od wczoraj troszkę zimy śniegu posypało i ma nadal sypać.Właściwie dobrze że troszeczkę zimy. pozdrawiam 
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maria - u mnie nadal bezśnieżnie, ale chłodniej
Edulkotku - czyli miałaś namiastkę Szkocji
Agness - Aguś, bo ogród w roztopach, roslinki gniją, więc lepiej widoki pokazywać
Nutka - na widoki faktycznie narzekac nie można. Kraj jest bardzo malowniczy, choć trochę surowy.
Lulka - a ja bym chciala zimę bez takiej ilości deszczu
Elu - a u mnie dalej deszczowo
Margo - niestety i u nas zapowiadają załamanie pogody ....
Wandziu - róznica spora, bo w tym roku cały czas utrzymują się dośc wysokie jeak na zimę, temperatury. Roślinki ruszyły z wegetacja, a tu straszą załamaniem pogody i mrozami...
Loki - porobiło się z ta pogodą, nieprawadaż? U mnie dalej deszczowo.
Peonia - witaj
- AgaNet

Pogodowo u mnie czyste szaleństwo ! Dziś widziałam kwitnące krzewy forsycji
A prognoza na najbliższe dni jest nieciekawa... zapowiadają załamanie pogody, ochłodzenie, i spore przymrozki.
Zresztą ochłodzenie już dziś było odczuwalne - po utrzymujących się dość długo temperaturach w przedziale + 8 do +10 stopni, dziś termometry pokazywały tylko 3.
Niestety wiele roślin ruszyło z wegetacją na całego....
róże mają duże przyrosty:

ruszyło też kilka host. Liście już mają obgryzione przez ślimaki czy tez inne roslinożerne...

clematisy:

Jedynie skimmia wyglada tak jak powinna o tej porze roku:

CO robić z rózami ? To pnące... Okrywac je jakoś ????????? W weekend ma być w nocy 0 stopni a nad ranem może chwycić lekkki przymrozek......
Poradźcie coś
Ziemia jest tak nasiąknięta wodą po tych ulewach, że jak teraz chwyci mróz to chyba wszystko mi wymarźnie.
CO do opadów - wyczytałam że ostatnie 9 miesięcy było najbardziej deszczowe od momentu kiedy na wyspach zaczeli pomiary. Czyli od 1796 roku
I jak tu się nie załamac ogrodniczo 
-- 11 sty 2013, o 20:03 --

Zresztą ochłodzenie już dziś było odczuwalne - po utrzymujących się dość długo temperaturach w przedziale + 8 do +10 stopni, dziś termometry pokazywały tylko 3.
Niestety wiele roślin ruszyło z wegetacją na całego....
róże mają duże przyrosty:
ruszyło też kilka host. Liście już mają obgryzione przez ślimaki czy tez inne roslinożerne...
clematisy:
Jedynie skimmia wyglada tak jak powinna o tej porze roku:
CO robić z rózami ? To pnące... Okrywac je jakoś ????????? W weekend ma być w nocy 0 stopni a nad ranem może chwycić lekkki przymrozek......
Ziemia jest tak nasiąknięta wodą po tych ulewach, że jak teraz chwyci mróz to chyba wszystko mi wymarźnie.
CO do opadów - wyczytałam że ostatnie 9 miesięcy było najbardziej deszczowe od momentu kiedy na wyspach zaczeli pomiary. Czyli od 1796 roku
-- 11 sty 2013, o 20:03 --
Gieniu, u mnie niestety pogoda płata takie figle, że aż strach..... jakiś obłęd. Nie wiem które z roślin przetrwają ten cały pogodowy galimatiase-genia pisze:Witaj Ago u Ciebie wiosna już tuż, tuż , a u mnie sporo śniegu spadło ,jestem ciekawa jak długo poleży? .
Witaj, ale wiosnę widzę tutaj. U ciebie zawsze wszystko szybciej się rozwija. U nas mrozik i śnieżek. Brr..
-
edulkot

Aga widać że rośliny ruszyły na całego. Róże wytrzymują przymrozki do -2st bez problemowo , zwłaszcza takie nowe wiosenne przyrosty. Gorzej jak będzie jeszcze zimniej. U nas zeszłego maja był mróz do -9st a ucierpiały tylko nieliczne róże, tzn pąki tych róż, inne zdrowo przeżyły i zakwitły nawet dość ładnie.
Bądź dobrej myśli ale na wszelki wypadek jakby zapowiadali większe przymrozki naszykuj sobie jakieś kartony żeby okryć róże.
Oglądając swoje zdjęcia z maja widziałam dość spore liście host ale w czasie przymrozków nie ucierpiały zbytnio.
Bądź dobrej myśli ale na wszelki wypadek jakby zapowiadali większe przymrozki naszykuj sobie jakieś kartony żeby okryć róże.
Oglądając swoje zdjęcia z maja widziałam dość spore liście host ale w czasie przymrozków nie ucierpiały zbytnio.
- AgaNet

Iza - roślinki sie pospieszyły, temperatury były wiosenne
Teraz nadciąga ochłodzenie...
Majeczko - mówisz że róze do -2 ??? Dzięki !! Sprawdzam prognozy, i jak pokażą większe mrozy to postaram się coś pookrywac.... te największe przyrosty to na pnących
mam tylko agro do okrycia - nie wiem na ile to pomoże, ale nie mam innego wyjścia. O hostę się nie martwię - licze ze jak ja mrozi, to później znowu odbije.
aha - i chciałam jeszcze zapytac co i jak z przycinaniem róż - czekać prawda ? Teraz za szybko na takie działania, choć forsycja juz kwitnie w szkocji
Majeczko - mówisz że róze do -2 ??? Dzięki !! Sprawdzam prognozy, i jak pokażą większe mrozy to postaram się coś pookrywac.... te największe przyrosty to na pnących
aha - i chciałam jeszcze zapytac co i jak z przycinaniem róż - czekać prawda ? Teraz za szybko na takie działania, choć forsycja juz kwitnie w szkocji
-
edulkot

Aga u Ciebie to jest już wiosna skoro kwitną forsycje
ale z przycinaniem róż poczekaj aż pogoda się poprawi i nie będą grozili przymrozkami, no i żeby zaraz nie czaił się deszcz ani żeby nie przypiekało słonko. Najlepiej w pochmurny w miarę ciepły dzień. 
- AgaNet

Majeczko - piekące słońce to tu nie groziedulkot pisze:Aga u Ciebie to jest już wiosna skoro kwitną forsycjeale z przycinaniem róż poczekaj aż pogoda się poprawi i nie będą grozili przymrozkami, no i żeby zaraz nie czaił się deszcz ani żeby nie przypiekało słonko. Najlepiej w pochmurny w miarę ciepły dzień.
Aguś rzeczywiście u Ciebie całkiem wiosennie ja bym zaczekała z obcinaniem róż na to masz czas a obetniesz to zmarzną. Natomiast jak clematisy mają już takie pąki i jeżeli będzie zapowiedź przymrozków to bym okryła włókniną. A Ty zrobisz jak będziesz uważała .Ale możesz posłuchać doświadczonych . pozdrawiam

- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie też rośliny spieszyły się, spieszyły, a tu w nadchodzącym tygodniu ma być -10°C... Aż się boję, co to z tego wszystkiego będzie... Zwłaszcza o irysy holenderskie ? które już wybujały na dobre trzydzieści centymetrów ? się martwię.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- megi1402

- Od: 1 lis 2010, o 00:28
U mnie dziś rano było -6, śniegu nie ma, opady zapowiadane są dopiero na wtorek. Moje róże też już zaczęły jakieś małe listki wypuszczać, ale nie okrywam. Jak przemarzną, to najwyżej krócej obetnę, mają tylko kopczyki z ziemi na 10 cm.
lOKI przepraszam że na wątku Agi zapytam na jakim terenie już takie symptomy wiosny są?????? bo nie mogę sama rozszyfrować pozdrawiam 
Agata, masz jakieś szczególne plany ogrodowe na ten rok?