Storczyki Darka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Storczyki Darka

Post »

Darku, nie wiem, jak mogłam przegapić tak optymistyczne wieści :oops: !
Katlejka dała prawdziwy popis kwitnienia - ma śliczną warżkę, której urodę podkreślają dodatkowo pastelowe płatki.
Pęd u Ascocendy pewnie już podrósł, więc poczekam na kwiaty ;:65
A B. Nelly Isler pewnie Ci wypełnia zapachem cały pokój Które to już Twoje kwitnienie ?

Pokaż Darku tego falenopsisa ze 160-cio centymetrowym pędem. Może do Księgi Guinessa się nadaje ;:88
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monke dziękuję
Art pisze:A B. Nelly Isler pewnie Ci wypełnia zapachem cały pokój Które to już Twoje kwitnienie ?
Asiu to drugie moje kwitnienie,a zapach faktycznie wypełnia cały pokój.

Ascocenda
Obrazek

Dendrobium Phal.
Obrazek

Pąki na Dendrobium Nobile
Obrazek

Obrazek

Pęd na Zygopetalum
Obrazek

Phalaenopsi hybryda z pędem długości 160 cm,pierwsze pąki są na 150 cm.
Obrazek

Tak zakwitnie jeśli zima pozwoli
Obrazek
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

darek p pisze:Phalaenopsi hybryda z pędem długości 160 cm,pierwsze pąki są na 150 cm.
Ooo rajuu! :D Brak mi słów :lol:
Gdzie Ty go trzymasz, takiego giganta? :lol:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06

Post »

darek p pisze: Zygopetalum
Obrazek
:roll: wiem, że zazdrość to niezbyt cenione uczucie, ale co mi tam... zazdroszczę ;:oj
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale cudna ta Ascocenda - jak ze szczerego złota :wink:
Ja Ci też jej trochę pozazdroszczę ;:183 Jeśli to nie będzie kłopot, to w "koncercie życzeń" poproszę o jej fotkę bez lampy błyskowej ;:180
A co... ? Jeśli taka śliczna, to należy jej się sesja fotograficzna :)

Pąki na Dendrobium nobile i na Zygopetalum to dla mnie mistrzostwo świata ;:215
Dziękuję za zdjęcie długopędowego Phal. Niesamowicie wybujał ! A może on tak wyrósł w poszukiwania światła, bo np. miał za ciemno ??
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Darku, nie wiem co Ty robisz albo mówisz storczykom ale ciągle zastanawiam się jak to się dzieje, że zygopetalum u Ciebie tak pięknie będzie kwitnąć. Ma też piękne, zdrowe, błyszczące liście więc tym bardziej podziwiam. Ja albo zasuszam albo przelewam, nie mogę utrafić z odpowiednią ilością wody ;:185

Z Dendrobium nobile się dogadałam ale to dopiero pierwszy sezon więc nie wiem jak będzie w przyszłym roku. Pączki ma na podobnym etapie co u Ciebie.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p

Post »

3velyna pisze:Gdzie Ty go trzymasz, takiego giganta?
Ewelino na oknie :)
furious dziękuję
Art pisze:Dziękuję za zdjęcie długopędowego Phal. Niesamowicie wybujał ! A może on tak wyrósł w poszukiwania światła, bo np. miał za ciemno ??
Asiu gdy ostatni tak wyrósł (około 120cm)też tak pomyślałem bo stał w łazience w oknie ze szkłem ornamentowym,ale teraz stoi w normalnym oknie wschodnim to raczej na brak światła nie powinien narzekać.
Merghen pisze:Darku, nie wiem co Ty robisz albo mówisz storczykom ale ciągle zastanawiam się jak to się dzieje, że zygopetalum u Ciebie tak pięknie będzie kwitnąć. Ma też piękne, zdrowe, błyszczące liście więc tym bardziej podziwiam. Ja albo zasuszam albo przelewam, nie mogę utrafić z odpowiednią ilością wody

Małgosiu nic specjalnego sti na oknie północnym a podlewanie to raczej tak umiarkowanie z tendencją do mało bo część korzeni szuka wilgoci między psb.

Obrazek

Chwilami słońce próbuje przedrzeć się przez chmury więc skorzystałem z okazji.
Proszę Asiu
Obrazek

Obrazek
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Darku, zajrzałam i jestem również pełna podziwu dla Ciebie; swoje dendrobium nobile zdjęłam z balkonu 3 dni temu, 2 grudnia (!), przy temp. minus 2 stopnie, przesuszone na maxa i nadal nic :evil: I to już drugi rok z rzędu... A u Ciebie takie dorodne pąki!
Zygopetalum miałam w zeszłym roku jakieś 3-4 tygodnie; od razu mi padło, chyba za mocno przemroziłam; w każdym razie też wydaje mi się nieosiągalne :wink: A u Ciebie - jak wyżej...

Ascocenda piękna i w dodatku ma kolejny pęd! teraz!- tutaj też Cię podziwiam; moja kwitnie od wiosny do jesieni a potem kompletny zastój. Podziwiam więc wszystkie osoby, u których pędy pojawiają się bez względu na porę roku :D

A co do długiego pędu- mam podobny (zawijam go i zrobił juz pełne kółko i nadal rośnie!) i też nie wiem skąd się to bierze. Mój stoi w najbardziej nasłonecznionym miejscu w domu, więc na brak słońca nie narzeka, jak już, to na nadmiar... Nie wiem, będę z ciekawością podglądać Twój; są na podobnym etapie rozwoju :wink:

Aaa, i jeszcze jedno: cudna cattleya na górze! ;:224
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
*Kasia
500p
500p
Od: 27 sie 2009, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie wystawiam Dendrobium typu nobile (z resztą innych storczyków również) na balkon i kwitnie mi kilka razy w roku. Stoi na wschodnim oknie. Podlewam razem z falenopsisami. W tej chwili pąki jak u Darka.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p

Post »

Agnieszko witam.
Kasiu moje dendrobium było werandowaneale te psb kwitły już częściowo wiosną,więc może być tak jak piszesz.

Zygopetalum
Obrazek

i drugi pęd
Obrazek

Dendrobium
Obrazek

Obrazek

hybryda phal.
Obrazek
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

Witaj Darku :wit
jestem u ciebie drugi raz i nie mogę oczu oderwać od Nelly ;:oj moje stoi w miejscu już 4 miesiąc ;:145 przesadziłam w karmazyt w wazon mam nadzieje że ruszy ;:131 .....bo ją wyrzucę :evil:

a zyguś piękniś :D
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darku, rzadko ost.zaglądam, ale lepiej późno niż wcale prawda ?
Dziękuję więc spóźniona, ale najpiękniej jak potrafię za super fotki Ascocendy ;:180 ;:180 ;:180
Nie rozczarowałam się :) W świetle dziennym jest równie piękna!

Kwitnienia zarówno Zygopetalum jak i Dendrobium nobile to - jak już komentowałam - mistrzostwo świata ;:138
Widziałam różne warianty kolorystyczne kwiatów Zygopetalum, ale Twoje jest tak wyraziste w swoim głębokim fiolecie i w różnych jego odcieniach,
że trudno wzrok oderwać. Fajnie, że ma drugi pęd !
Peloric z falbankami uroczy :)
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p

Post »

Jolu witam,a Nelly nie wyrzucaj daj jej szansę,cierpliwości :) .
Asiu dziękuję.

Zygopetalum
Obrazek

Beallara
Obrazek

Obrazek

hybrydy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak zwykle nie zawiodłam się wkraczając do Twojego zaczarowanego świata. Dendrobium przeurocze z tym ciemnym gardziołkiem, Zygopetalum już zostało pięknie opisane przez Asię i zazdroszczę Ci umiejętności obchodzenia się z nim, ja chyba znów ukatrupię kolejne, innych już nie będzie. Podobnie z resztą jest Beallarą czy Miltoopsisem. Żadnego z nich nie chcę już męczyć swoimi eksperymentami. Z przyjemnością oglądam Twoje piękne kwitnienia, podziwiam Twoje umiejętności zarówno uprawy i jak i fotografowania więc poprzestanę na odwiedzaniu Twojego wątku i wzdychaniu z zachwytu nad Twomi roślinkami. ;:108
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Witaj :wit
Piękna kolekcja i taka różnorodna!
Zyguś wspaniale zakwitł ;:138
Mnie cały czas kusi Beallara, ma takie duże kwiaty. Podobno pachnie, czy to prawda?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”