Sylwio to nie jałowiec a mikrobiota syberyjska. Na zimę przebarwia się na brązowy kolor ale wiosną odzyskuje swój zielony kolor. Raczej nie będę jej przesadzała i dlatego chcę posadzić mała roślinę kolumnową. Wówczas nie zasłoni roślin za nią rosnących i zróżnicuje rabatę by nie była zbyt płaska. Nadal się zastanawiam nad cisem lub jałowcem. Najprędzej będzie tak, że kupię to co ładniejszego upoluję w szkółce.
Kasiu dziękuję. Nie ma jeszcze ciasnoty bo jeszcze i rośliny młode zobaczymy jak to wszystkobędzie się prezentować po kilku latach.
Wbrew pozorom na tej rabacie nie ma zbyt wiele miejsca. Zmieści się iglak o pokroju kolumnowym , może przed nim jeszcze dosadzę różyczkę ale o niewielkich rozmiarach. Małą okrywową typu Roxy i może jeszcze jedną lub dwie malutkie sosenki.
Joasiu varella jak najbardziej x 3, ale dla niej mam już upatrzone inne miejsce.
Ala ale się rozszalałaś z tymi planami. Na dzień dzisiejszy nie zamierzam niczego przesadzać skupiam się na dopasowaniu roślin tak by komponowały się z tymi które już rosną. Irgi na razie zostaną ale zobaczymy jak będą się prezentowały po zimie bo z nimi różnie bywa. Przez ostatnie miesiące pozbyłam się 2 szt. Zamierzam je przycinać by zbytnio się nie rozrastały i nie zabierały miejsca innym roślinom. Pod dębem jeszcze nie wiem co będzie rosło ale nie planuję zbyt wiele ponieważ marzy mi się tam kącik odpoczynkowy na leżaczki. Płożących już nie chcę bo one są fajne jak są małe ale jak się rozrosną to zaczynają przeszkadzać
Jolu masz rację cis raczej świerku nie zasłoni zwłaszcza, że zamierzam trzymać go w ryzach. Pomyślę jeszcze nad tym czy przesunąć go trochę w prawo. Polatam z doniczką i zobaczę jak będzie to wyglądało. Na nóżce raczej tam nic nie widzę, jakoś mi nie pasuje bo obok rośnie wiśnia na długiej gołej nodze.
Chyba wracam do równowagi ale po niedzieli znów będzie poniedziałek
Agnieszko ja też nie przepadam za widokiem roślin rosnących w trawie. Po drugie mam wrażenie, że trawa spowalnia wzrost roślin. Dąb był u mnie wyjątkiem ponieważ m nie chciał się zgodzić by cokolwiek koło niego sadzić. Obecnie plany się pozmieniały m ma coraz mniej chęci na koszenie trawy więc chętnie się godzi na pomniejszanie trawnika ale jak już wiele razy pisałam pod warunkiem , że nowo powstałe rabaty nie będą mu przeszkadzały podczas koszenia.
Cis David piękna odmiana ale za żółta w to miejsce więc raczej Wojtek, Green Rocket lub Fastigiata
Agnieszko72 coś mi się wydaje, że kolejne odsłony rabaty dopiero wiosną
Dorotko te czerwone berberysy to Green Carpet
Agata jeszcze nic nie planowałam co będę sadziła na rabacie przy dębie. Sądzę, że niewiele. Róż tam z pewnością nie odważę się posadzić. A faliste rabaty faktycznie w niektórych miejscach są do wyprostowania. Wiem, że lepiej wyglądają duże niż takie małe fale ale zawsze mnie coś podkusi