Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

To tak jak ja, ciągle chodzę i coś kombinuję co tu jeszcze dodać, już na tej mojej przyszłej rabacie różanej posadziłam kosodrzewinkę i lawende i czosnki i dalej a to tu a to tam.... chyba za dużo wolnego teraz bo wieczory długie to się przemyśla chyba zacznę się uczyć na szydełku robić :;230
Pomysł bardzo fajny różyczki jak najbardziej tylko co z tą roślinką z tyłu to chyba jakiś jałowiec ja bym miejscami zamieniła z tym cisem bo jakoś tak u mnie to musi być według wzrostu :lol: dobrze chociaż że nie od linijki :;230
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko, bardzo podoba mi się organizacja przestrzeni w Twoim ogrodzie. Trawiaste ścieżki wiją się między rabatami i wyspami na trawniku, ale nie ma wrażenia "ciasnoty", jest kompozycja, harmonia i porządek, super.
Odnośnie poszerzenia rabaty - to dobry pomysł, roślinki posadzone luźno w trawie, zawsze wyglądają na przytłumione, lepiej włączyć je do rabaty. Miejsca na róże wyznaczyłaś...ale ja bym posadziła je także na środku ;:131 Centralnym punktem mógłby być też jakiś zwarty iglaczek, ale o niskim pokroju, żeby nie zasłaniać pięknego okazu świerka srebrnego na drugim planie.
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ja też myślę, że tego jałowca trzeba by chyba przesadzić, jeśli byś chciała coś kolumnowego cisa... Mnie się bardzo podoba odm. David. Alternatywnie bym pomyślała o małych kosówkach - może o tej co jest ostatnio na topie w ogrodzie Auniady tj. odm varella (CUDO), a poza tym ja bym jeszcze dosadziła tam róże... :;230
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Monisiu w tych miejscach które zaznaczyłaś jak najbardziej róże,będą pasowały.Z przodu natomiast coś niskiego bo za nimi rośliny też nie są wysokie.Chyba że myślisz przeorganizować całą rabatkę. Irgi ,te po prawej stronie rozumiem że zostają tak jak jest.Natomiast dąb też chcesz włączyć do rabaty tej co jest z tyłu,czy tylko przed nim coś będziesz sadzić.Ale raczej to drugie ,bo rabatka za nim jest już ukończona.Skoro trawa nie rośnie z jakiś przyczyn to i bardziej wymagające rośliny też mogą mieć problemy.Może niskie kolorowe trawki wśród kamyków i dużo cebulowych i jakaś roślina zadarniająca a płytko się korzeniąca.Potem jesienią niskie astry,w kolorowych plamach.Chyba że niskie płożące kolorowe iglaki wolisz i powtórzyć te śliczne niskie irgi które teraz przebarwiają się na czerwono.Jasne kamyki ładnie podkreślą podstawę dębu.Pewnie rabatka będzie dookoła tego dębu.Teraz masz rację ,jest trochę wkoło niego smutno.Będę jeszcze myślała.Ale na pewno dałabym tu wszystko płożące żeby tworzyły dywan u stóp tego dębu.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A ja na przekór powiem że to co zaplanowałaś z tym cisem to świetny pomysł. Tylko takiego bardzo cieniutkiego i trzymać go w ryzach. Może odrobineczkę w lewo żeby nie był w osi srebrnego i przed nim jeszcze ze dwa krzaczki róż niziutkich. Przecież cis rośnie bardzo powoli a jeszcze jak będziesz przycinać to będzie śliczny. Nie wiem jak takie maleństwo mogłoby zasłonić srebrnego.

Jeżeli jednak zrezygnujesz z pomysłu to ew możesz zamiast cisa coś małego na nóżce szczepionego, lekko zwisającego dla zmiany pokroju.

Ale pomysł z cisem bardzo dobry.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, podoba mi się pomysł poszerzenia rabaty, jak i włączenia dębu do kolejnej... sama próbowałam sadzić solitery w trawniku, ale w mojej opinii nie wygląda to najlepiej... zwłaszcza gdy w okolicy dębu trawa nie rośnie dobrze, tym bardziej jest argument za wchłonięciem go w część rabaty.
To miejsce, które oznaczyłaś kołami i kropkami zaaranżowałabym po linii koła... w pierwszym rzędzie niskie sosenki (Varella jak najbardziej!), które zimą będą wciąż atrakcyjnym dla oka punktem, za nią róże, a po lewej stronie (tam gdzie kołem zaznaczyłaś różyczkę) posadziłabym cisa, właśnie tę piękną odmianę David. Nie przysłoni Ci świerka i jednocześnie sam będzie wyeksponowany.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Dziewczyny bardzo dziękuję za podpowiedzi i porady. Wiedziałam, że można na Was liczyć. Wasze komentarze utwierdziły mnie w przekonaniu, że jednak źle nie myślę
Ostatnio mam bardzo dużo spraw na głowie i chodzę podenerwowana i zmęczona psychicznie.
Trudno mi jest się skupić na planach rabatowych więc jeśli się pozbieram to napiszę co zamierzam zrobić na tej rabacie. Na razie mam mętlik w głowie nie tylko ogrodowy. Mam nadzieję, że przez weekend odpocznę.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Nadrobiłam zaległości ;:131 .
Teraz będę podczytywać na co się zdecydujesz powiększając rabatę :D .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Monia, ostatnio mam to samo co Ty, więc rozumiem i trzymam kciuki za powrót do równowagi ;:168

Jestem pewna że na rabacie wymyślisz coś absolutnie czadowego, jak reszta Twojego ogrodu :uszy
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Czytam o planach poszerzenia rabaty - bardzo dobrze będzie tam wyglądał ten cis.
Ale ja chciałam jeszcze o zdjęciach twojego ogrodu. Fantastycznie wyglądają te czerwieniejące berberysy (?). Jaka to odmiana?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Moniko, co masz zamiar posadzić koło tego dębu - to chyba jakieś terminatorki muszą być? Faktycznie dokładnie widać, gdzie sięgają jego korzenie :wink: .
Pomału leczę się z falistych obrzeży i kilka takich małych załamań na Twoim planie bym wyprostowała :oops: :lol: .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Sylwio to nie jałowiec a mikrobiota syberyjska. Na zimę przebarwia się na brązowy kolor ale wiosną odzyskuje swój zielony kolor. Raczej nie będę jej przesadzała i dlatego chcę posadzić mała roślinę kolumnową. Wówczas nie zasłoni roślin za nią rosnących i zróżnicuje rabatę by nie była zbyt płaska. Nadal się zastanawiam nad cisem lub jałowcem. Najprędzej będzie tak, że kupię to co ładniejszego upoluję w szkółce.
Kasiu dziękuję. Nie ma jeszcze ciasnoty bo jeszcze i rośliny młode zobaczymy jak to wszystkobędzie się prezentować po kilku latach.
Wbrew pozorom na tej rabacie nie ma zbyt wiele miejsca. Zmieści się iglak o pokroju kolumnowym , może przed nim jeszcze dosadzę różyczkę ale o niewielkich rozmiarach. Małą okrywową typu Roxy i może jeszcze jedną lub dwie malutkie sosenki.

Joasiu varella jak najbardziej x 3, ale dla niej mam już upatrzone inne miejsce.

Ala ale się rozszalałaś z tymi planami. Na dzień dzisiejszy nie zamierzam niczego przesadzać skupiam się na dopasowaniu roślin tak by komponowały się z tymi które już rosną. Irgi na razie zostaną ale zobaczymy jak będą się prezentowały po zimie bo z nimi różnie bywa. Przez ostatnie miesiące pozbyłam się 2 szt. Zamierzam je przycinać by zbytnio się nie rozrastały i nie zabierały miejsca innym roślinom. Pod dębem jeszcze nie wiem co będzie rosło ale nie planuję zbyt wiele ponieważ marzy mi się tam kącik odpoczynkowy na leżaczki. Płożących już nie chcę bo one są fajne jak są małe ale jak się rozrosną to zaczynają przeszkadzać

Jolu masz rację cis raczej świerku nie zasłoni zwłaszcza, że zamierzam trzymać go w ryzach. Pomyślę jeszcze nad tym czy przesunąć go trochę w prawo. Polatam z doniczką i zobaczę jak będzie to wyglądało. Na nóżce raczej tam nic nie widzę, jakoś mi nie pasuje bo obok rośnie wiśnia na długiej gołej nodze.
Chyba wracam do równowagi ale po niedzieli znów będzie poniedziałek :(

Agnieszko ja też nie przepadam za widokiem roślin rosnących w trawie. Po drugie mam wrażenie, że trawa spowalnia wzrost roślin. Dąb był u mnie wyjątkiem ponieważ m nie chciał się zgodzić by cokolwiek koło niego sadzić. Obecnie plany się pozmieniały m ma coraz mniej chęci na koszenie trawy więc chętnie się godzi na pomniejszanie trawnika ale jak już wiele razy pisałam pod warunkiem , że nowo powstałe rabaty nie będą mu przeszkadzały podczas koszenia.
Cis David piękna odmiana ale za żółta w to miejsce więc raczej Wojtek, Green Rocket lub Fastigiata

Agnieszko72 coś mi się wydaje, że kolejne odsłony rabaty dopiero wiosną

Dorotko te czerwone berberysy to Green Carpet

Agata jeszcze nic nie planowałam co będę sadziła na rabacie przy dębie. Sądzę, że niewiele. Róż tam z pewnością nie odważę się posadzić. A faliste rabaty faktycznie w niektórych miejscach są do wyprostowania. Wiem, że lepiej wyglądają duże niż takie małe fale ale zawsze mnie coś podkusi ;:224
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Uwielbiam je między innymi za to, że zdobią ogród jeszcze w październiku

Ledreborg Castle ;:167 okaz zdrowia

Obrazek Obrazek

Elfrid

Obrazek Obrazek

Bailando i Garden of Roses
Obrazek Obrazek

Larissa
Obrazek Obrazek

Iceberg i Degenhard
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hej, czytam o zmianach na rabatach ;:oj .....pamiętasz, jak mówiłam u Ciebie, że pewnie ta wklęsła fala przeobrazi się w wypukły brzuszek? :;230

Ledreborga bezczelnie zazdroszczę, ale nie jestem czarownicą/wiedźmą, to nie mam mocy, żeby zauroczyć ;:224 :;230 piękna róża, obserwuję ją w różnych wątkach.....
Pozdrawiam
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Pamiętam pamiętam. Tam aż się prosiło by powiększyć tę rabatę.
Od naszego spotkania trochę minęło czasu i od tej pory nc mi nie padło w ogródku czyli faktycznie mocy nie masz :;230
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”