Rhododendrony cz.II
Ewelino! Cudowne,cudowne i jeszcze raz cudowne.Szczęka mi opadła a oczy wyszły aż do okularów. Podziel się swoją wiedzą jak dokonałaś takiego cudu? Pozdrawiam i idę do Twojego ogrodu, bo jeżeli reszta też tak wygląda, to zdecydowanie będzie na co popatrzec.
Serdecznie pozdrawiam.Kasia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 098#317098
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 098#317098
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Podaję nazwy:

Rhododendron " Cosmopolitan"

Tak , jak mówi Ariel - Rhododendron "Calsap"
Arielu, jeśli chcesz w ciągu 2-3 sezonów uzyskać ładny, gęsty krzew musisz się ostro za niego zabrać . Wklej może zdj. całego krzewu, żeby można było go dokładnie zobaczyć (kształt). Pąki liściowe możesz obłamać , ale nie wiem , czy to wystarczy...
Groma XX - ja w tym wątku cały czas dzielę się swoję wiedzą - razem z innymi miłośnikami Rh. Poczytaj ten wątek od początku:)Tu , podobnie jak w temacie o chorobach Rh.najdziesz wiele dobrych rad ad. uprawy tych krzewów. W dwu słowach się nie da...

Rhododendron " Cosmopolitan"

Tak , jak mówi Ariel - Rhododendron "Calsap"
Arielu, jeśli chcesz w ciągu 2-3 sezonów uzyskać ładny, gęsty krzew musisz się ostro za niego zabrać . Wklej może zdj. całego krzewu, żeby można było go dokładnie zobaczyć (kształt). Pąki liściowe możesz obłamać , ale nie wiem , czy to wystarczy...
Groma XX - ja w tym wątku cały czas dzielę się swoję wiedzą - razem z innymi miłośnikami Rh. Poczytaj ten wątek od początku:)Tu , podobnie jak w temacie o chorobach Rh.najdziesz wiele dobrych rad ad. uprawy tych krzewów. W dwu słowach się nie da...
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może ktoś mi jednak pomoże i spróbuje nazwać tego osobnika,kwitnie obecnie.

I tego, który kwitł w połowie kwietnia

I tego, który kwitł w połowie kwietnia

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Witam serdecznie!
Podczytuje Wasze forum juz od jakiegosa czasu i postanowilam ze porposze o pomoc.
Maz zakupil rhododendrona Catawbiense Grandiflorum. Posadzilam wedle wskazowek ( mase stron przejzalam).
Ale cos mimo wszystko jest nie tak. jestem poczatkujaca a wlasciwie bardzo poczatkujaca jeśli chodzi o hodowanie rh.
Martwi mnie to iz nasz rh mial piekne paki kwiatowe ktore zamiast kwiatow na ktore tak z utesknieniem czekalismy- daly mlode listki.
Niby wyglada wszystko w porzadku.. ale przeczytalam gdzies ze tak sie dzieje gdy albo zeimia jest przewozona albo pH nie takie jak trzeba. Przyznam szczerze ze nie mam poejcia jakie jest pH. Po posadzenoiu podsypalam delikatnie rh siarczanem amonu- jedna mala agrstka bowiem balam sie ze mu krzywde zrobie. Dol byl dosyc szeroki i w miare gleboki. Wsypalam tam kore, troche kompostu .. przyjme kazda krytyke i bardzo będę wdzieczna za pomoc. Nie wiem co mam zrobic czy go tam zostawic czy przesadzic?
Foto jak mial jeszcze paki male

[/img]
Fotka z dzis( robiona przez okno bo zimno jak diabli)

Dodam jeszcze ze ziemia mocno glinista u mnie.. a ja posiadam jedynie taki ogrodek przytarasowy.. niewielka wysepke i troszke pod oknami. Moze to miejsce wogole sie nie nadaje dla tych roslin?
Slonce jest mniej wiecej od 11 do 19stej..
Podczytuje Wasze forum juz od jakiegosa czasu i postanowilam ze porposze o pomoc.
Maz zakupil rhododendrona Catawbiense Grandiflorum. Posadzilam wedle wskazowek ( mase stron przejzalam).
Ale cos mimo wszystko jest nie tak. jestem poczatkujaca a wlasciwie bardzo poczatkujaca jeśli chodzi o hodowanie rh.
Martwi mnie to iz nasz rh mial piekne paki kwiatowe ktore zamiast kwiatow na ktore tak z utesknieniem czekalismy- daly mlode listki.
Niby wyglada wszystko w porzadku.. ale przeczytalam gdzies ze tak sie dzieje gdy albo zeimia jest przewozona albo pH nie takie jak trzeba. Przyznam szczerze ze nie mam poejcia jakie jest pH. Po posadzenoiu podsypalam delikatnie rh siarczanem amonu- jedna mala agrstka bowiem balam sie ze mu krzywde zrobie. Dol byl dosyc szeroki i w miare gleboki. Wsypalam tam kore, troche kompostu .. przyjme kazda krytyke i bardzo będę wdzieczna za pomoc. Nie wiem co mam zrobic czy go tam zostawic czy przesadzic?
Foto jak mial jeszcze paki male

[/img]
Fotka z dzis( robiona przez okno bo zimno jak diabli)

Dodam jeszcze ze ziemia mocno glinista u mnie.. a ja posiadam jedynie taki ogrodek przytarasowy.. niewielka wysepke i troszke pod oknami. Moze to miejsce wogole sie nie nadaje dla tych roslin?
Slonce jest mniej wiecej od 11 do 19stej..
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Rododendrony nie potrzebują wiele słońca . Mogą rosnąć w półcieniu lub cieniu, a w słońcu tylko, jeśli możemy zapewnić stałą wilgotność gleby ( są wrażliwe na przesuszenie , a ponadto w słońcu szybko przekwitają
). Muszą mieć kwaśne podłoże - sprawdź więc, jakie jest pH( powinno być 4-5,5, nie więcej !) Rododendron, którego pokazałaś miał pączki liściowe , a nie kwiatowe ! Kwiatowe są zdecydowanie "grubsze" , bardziej okrągłe. Jednak krzew wygląda zdrowo, ma ładny pokrój , warto by go więc zostawić w spokoju do następnej wiosny.Teraz niech się rozkrzewia i nabiera sił. Możesz go dokarmić nawozem do kwaśnolubnych poprzez oprysk liści ( 3-4 krotnie do końca sierpnia) i raz lub dwa razy podsypać wokół krzewu nawóz w granulacie. Sądzę ,że odwdzięczy się za te zabiegi przyszłym roku masą kwiatów 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ewelino - po prostu brak mi słów.
W tym okresie masz chyba najpiękniejszy ogród ...potem owszem również ale czy masz tyle kwitnących jednocześnie cudownych kwiatów ? Chyba juz nie ma w sezonie nawet jak uzupełnisz jednorocznymi czy tarasowymi ogród nie jest juz tak bajecznie kolorowy .
A może jest????

W tym okresie masz chyba najpiękniejszy ogród ...potem owszem również ale czy masz tyle kwitnących jednocześnie cudownych kwiatów ? Chyba juz nie ma w sezonie nawet jak uzupełnisz jednorocznymi czy tarasowymi ogród nie jest juz tak bajecznie kolorowy .
A może jest????

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Krysiu, masz rację
Najwięcej kolorów jest teraz , gdy kwitną pierwsze wiosenne kwiaty ale przede wszystkim rododendrony. To one tworzą duże barwne "plamy" na tle zieleni. Szkoda ,że nie jest tak przez całe lato !
Później w ogrodzie staram się mieć dużo przeróżnych kwiatów, ale nie dorównują one majowo- czerwcowemu spektaklowi. Pewnie dlatego jak szalona "pstrykam" zdjęcia, żeby zachować te barwy i kształty na dłużej...

Później w ogrodzie staram się mieć dużo przeróżnych kwiatów, ale nie dorównują one majowo- czerwcowemu spektaklowi. Pewnie dlatego jak szalona "pstrykam" zdjęcia, żeby zachować te barwy i kształty na dłużej...
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dtlissa bardzo dziękuję za podpowiedź-mam już jakieś odniesienie-a przynajmniej już nie będzie bidulek "nn"...
Został jeszcze ten malusi karzełek do rozszyfrowania.
Czy to możliwe , żeby on był Azurica?

serdecznie pozdrawiam, judyta.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Macie zachwycające różaneczniki!!! Cuda! Moje to tylko namiastka ,ale są i kwitną
Można zobaczyć tu:
http://www.szkolka-kalina.yoyo.pl/nasz_ogrod.php

Można zobaczyć tu:
http://www.szkolka-kalina.yoyo.pl/nasz_ogrod.php
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- muminek
- 200p
- Od: 26 mar 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Azalia do rozpoznania
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Przegapiłam coś, czy masz na myśli ten, który kwitnie czerwono?judyta pisze:Dtlissa bardzo dziękuję za podpowiedź-mam już jakieś odniesienie-a przynajmniej już nie będzie bidulek "nn"...![]()
Został jeszcze ten malusi karzełek do rozszyfrowania.
Czy to możliwe , żeby on był Azurica?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Rhododendron bhutanense 'Blaauw's Pink' ?
Tu jest ściąga, muminku
http://www.tracz.pl/pl/azalia_japo_ska_ ... s_pink.php
Tu jest ściąga, muminku

http://www.tracz.pl/pl/azalia_japo_ska_ ... s_pink.php