Ogród w dolinie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w dolinie

Post »

Niunia1981 pisze:Przeprowadzam się do ciebie ;:108 Mogę gotować, piec ciasta, odkurzać i prać (tylko okien ci nie umyję i nie wyprasuję bo nie umiem) bylebym mogła podziwiać te Twoje cuda na żywo ;:215
To ja mogę myć okna i prasować ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Postanowiłam jeszcze dziś złożyć raport z frontu ... robót ;:173
Zatem irysy od Geni (e-genia) i Ani (akl62) są już posadzone i wzmocniły istniejący już przed tarasem szpaler - nie tylko ilościowo, ale także kolorystycznie... Ilościowo już widać, a kolorystycznie - na to cierpliwie trzeba będzie poczekać do wiosny.

Obrazek

A oto efekt kopania pod irysy, czyli dzisiejszy urobek.

Obrazek

Dziwne, ale małych nie było tak dużo jak zwykle... Oczywiście te duże zaraz zostały wykorzystane na rabatkę z liliowcami. Na razie: posadziłam liliowce i położyłam podkład przeciwko chwastom. Zostało mi "tylko" zrobić obrzeże z kamieni i wysypać wszystko korą.

Obrazek

Obrazek

Tylko...

Dosadziłam także pod wiąz wrzosy. Zamarzył mi się takie mały dywam z wrzosów po kolejnej wirtulanej wizycie w ogrodzie Aguniady i Lukrecji. Zdaję sobie jednak sprawę, że ten jest znacznie bardziej prymitywny, ale jest MÓJ :)

Obrazek

No i zawitali u mnie goście.
Pierwszy, to malutki pasikonik w mojej kuchni

Obrazek

Kolejny, kotek - miłośnik kwiatów. Obwąchał większość, a potem zagościł w zakątku mojej rabaty - pod ważką... Oj, to miejsce okoliczne koty wręcz uwielbiają. Nie wiem, czy to ta ważka, czy przetacznik, ale zwykle tam je znajduje :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem, jak skończyłam, spojrzałam jeszcze z balkonu na różaną rabatę. To nie do uwierzenia, jak bardzo się zmieniła od 10 lipca, kiedy udało mi się zedrzeć z tego miejsca darń...

Obrazek

Obrazek

Jestem skonana... A za chwilę akcja : akwarium ;:223
Wieczorem odpowiem na Wasze przemiłe posty :wit
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Kawał pracy ;:oj I Ty sama te wielkie kamole tachałaś ;:oj
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I jeszcze miałaś siłę takie piękne zdjęcia pstrykać. Roślinki wspaniałe, ale najbardziej mi się podobają oczęta tego kotka...
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Piękne nasadzenia, ja nie używam agrowłókniny.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, ten miskant w paski to Zebrinus :D :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Myślałam, że usiedzę w miejscu, ale gdzież tam... To kamienne obrzeże za bardzo mnie męczyło. Poturlałam nieco kamieni. Jeszcze z dziesięć i będzie gotowe ;:138 ;:138 ;:138 Było jednak za ciemno by skończyć...

Przeglądając dzisiejsze zdjęcia skojarzyło mi się. Czyż mój dzisiejszy koci gość nie wygląda na tym zdjęciu jak przyczajona czarna pantera?

Obrazek

Loki! Nawet nie myślałam, by kogoś przekonywać do swojego gustu i Ciebie również nie zamierzam. Zresztą, chyba dobrze mi się wydaje, że on częściowo zbieżny jest z moim??? I to w dość znacznej części ;:173 Skoro podobają Ci się i moje rośliny i zwierzęta...
Iwonko (majowa)! Przegoń precz jesienną zadumę. Jeszcze jest lato! Koniec. Kropka. Amen. A u nas wegetacja zaczyna się później, więc może i teraz jesteśmy opóźnieni...
Lineto! Maj to nie jest, szczególnie jak się spojrzy na zdjęcia z tamtego okresu. Ale nie jest tak źle. Jeszcze wiele roślin kwitnie. Jak widać u mnie - wiele ma pąki. Do jesieni jeszcze trochę, a tym bardziej do ... Co do zdjęć, oczywiście, że miałam siłę. Jak coś zrobie, to wstępuje we mnie taka energia ;:oj A kot świetny, to prawda. Tylko nie wiem czyj...
Asiu (daffodil)! A jakże rosną. Gałka wygląda bardzo dobrze. Reszta w miarę możliwości. Dostałam zresztą po uszach za rozdzielenie krwawnika kichawki, bo podobno miałam go posadzić razem ;:131 W przyszłym roku będzie z nich pociecha. To pewne :D A jak zajrzałam do netu i zobaczyłam, jaka ta szałwia jest śliczna ;:166
Paulino! Jak Ci się tak podoba, wstępuj jak najczęściej. Z czasem i Ty będziesz mieć ogród. Marzyłam o domu z ogrodem. I co? Mam. Jak się czegoś bardzo chce, to nie ma rzeczy niemożliwych. Jeśli chodzi o kamienie, to zdarzyło mi się większe tachać. Po budowie u mnie było ich niezliczona ilość w każdym rozmiarze. I sama je uprzątnęłam (z małą pomocą mojej córki nastolatki) :)
Monia (Niunia1981)! Paulinko! Jak tylko chcecie, wprowadzajcie się... Ale będę mieć dobrze: posprzatane, poprasowane, ugotowane ;:224 ;:224 ;:224 I wszystko tylko za to, że wpuszczę Was do ogrodu...
Halinko (Ewa05)! To pierwsza agrowłóknina, jakiej użyłam w moim ogrodzie i nie wykluczam, że na wiosnę, jak wszystko pod nią obumrze, to ją ściągnę, przekopię, dosypię ziemi i będę miała miejsce np. na trawki. Myślę, że mogą dobrze wyglądać z liliowcami. Zdarłam w tym roku tyle darni, że na już więcej nie miałam po prostu siły... To, co mi zostało, pewnie zużyje pod maliny, bo ciągłe pielenie pod nimi mnie denerwuje.
Moniko (vertigo)! Dawno Cię u mnie nie było. Cieszę się, że zajrzałaś ;:138 I wielkie dzięki za identyfikację miskanta. To jedna z nielicznych roślin, jakie mam, a której nazwy nie znałam... Ale z trawami nie mam żadnego doświadczenia :D Wszystko jednak przede mną!
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Świetne ujęcie kociaka :D
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Praca Ci idzie świetnie jak widać! ;:138
Będziesz miała na wiosnę co podziwiać, oj będziesz. Aż pozazdroszczę, bo ja irysów mam niewiele.
W ogóle o każdej porze roku pomyslałaś! A to jest bardzo ważne.
A to zdjęcie kotka-----> ;:167 !

Pozdrawiam! :wit
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Aniu bardzo fajna i ciekawa rabatka z wrzosami taka delikatna ;:215.Czy one przezimują w gruncie ;:88
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

Ale pięknie kot jest tak czarny - jak mój charakter :;230
Krzysiek vel Klusek(to ksywa nadana przez moją Córkę) HaHa :tan
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aleś Ty się naszarpała tych kamieni - na fotkach widać,że są spore.
Zazdroszczę Ci tego,że możesz kłaść na ziemię włókninę i zero pielenia. U nas za mokro i każdy cm ziemi trzeba w ciągu sezonu zruszyć kilka razy bo ziemia zielona się robi ...
Poza tym co mój M by robił, on uwielbia pielenie... :;230
Awatar użytkownika
misia i klusek
1000p
1000p
Od: 29 lip 2012, o 20:41

Post »

Christinkrysia - dobry kawał - nie wierzę HaHA :;230 :;230 :;230
Pozdrawiamy
Barbara i Krzysztof

Nasza zielona niespodzianka-zapraszamy
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

A jeśli nie żart, to mi go wypożycz na jakiś weekend... :;230
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Aniu, nadrobiłam zaległości i znów zdejmuję czapkę z głowy przed Tobą dziewczyno! Doskonale wiem, co to znaczy wyszarpać tyle darni! a kamyki to też nie piórka, ale efekty wręcz zadziwiające. ;:180 Niesamowicie podoba mi się ta rabata, na której zagościły róże, jak one Ci porosły! Kochana, teraz już masz pięknie, ale na przyszły rok - toż to będzie bajka!!! ;:224
A co do włókniny, wiem, że kilka osób stosuje ją niemal wszędzie i cieszy się leżakowaniem w ogrodzie, ja się jej jakoś boję, mam ją co prawda pod żwirkowymi ścieżkami, ale wśród roślin tylko wielogodzinne modlitwy na klęczkach do chwastów, aby wolniej rosły! Ciekawa jestem jak się to sprawdzi u Ciebie. Zauważyłam też paprocie u Ciebie, chyba mnie zainspirowałaś i też pomyślę nad nimi, nawet chyba wiem, gdzie by pasowały :wink: Sadziłaś je może w donicach albo czymś je ograniczyłaś?
Pozdrowionka ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”