Domek dla dziecka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiata i jednocześnie domek dla dziecka na dachu

Post »

Edyta1 pisze:Sądząc po huśtawce, to za jakiś czas domek zyska drugiego lokatora :wink: .
:D Nie, nie... Huśtawka jest dla wnuczki mojej siostry, a domek na górze dla mojej córeczki i tylko dla niej. Czasami córeczka zaprasza koleżnkę na górę, ale sama bierze na siebie odpowiedzialność za nią. :wink: No oczywiście, cały czas jestem w pobliżu, szczególnie, gdy jest konieczność wejścia, czy zejścia. Swojej córeczce wierzę i ufam bezgranicznie :wink: , więc wiem, że stosując się do pewnych zasad, które zresztą ustaliliśmy wspólnie przed korzystaniem z domku, nic jej się nie stanie. Z każdym innym dzieckiem nie jest tak, więc gdy moja córeczka wyrośnie z domku na dachu wiaty, ten zostanie zdemontowany, a deski wykorzystam do czegoś innego.
Kasik_38 pisze:... Mój syn zażyczył sobie małpi gaj, domek na drzewie i wiele ciekawych pomysłów go męczy :) ...
Skądś to znam. :D
Moja córeczka męczyła mnie o domek na drzewie od czasu, gdy miała z pięć, sześć lat, a że na działce nie posiadaliśmy żadnego drzewa, które nadawałoby się do takiego pomysłu, wymyśliłem domek na dachu wiaty. Córusi się podoba, a przecież o to przede wszystkim chodziło, bo i ja, i Właścicielka Działki za słabe już kolana mamy, by się tak wspinać góra- dół. :wink: Życzę Ci, by udało Ci się jeśli nie wszystkie życzenia syna, to przynajmniej część zrealizować. :D
Aha- pamiętaj, że dzieciaki tak szybko rosną, że w pewnym momencie już będzie za późno na pewne pomysły. :wink:
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

Slawgos ... fantastyczna robota ;:138 . Też planuję w ogródku Altankę (bez domku na drzewie) a że będę to robić własnymi siłami ... ja i mój małż - całą koncepcje łączenia ze sobą kantówek ściągam od ciebie. Mam do ciebie pytanie, a mianowicie: z czego zrobiłeś dach na domku? i czy on nie przecieka? A może wiesz jak przymocować do drewnianych kantówek płytę z poliwęglanu komorowego? Moja altanka będzie miała wymiary 2,10 x 3,50 i taki kawałek poliwęglanu komorowego mogę kupić na allegro tylko nie bardzo wiem jak to przymocować i nigdzie nie mogę znaleść sposobu? Byłabym wdzięczna. ;:196
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

Kasik_38, areks dziękuję za miłe słowa. :D
Marla54 pisze: Mam do ciebie pytanie, a mianowicie: z czego zrobiłeś dach na domku? i czy on nie przecieka?
A może wiesz jak przymocować do drewnianych kantówek płytę z poliwęglanu komorowego? Moja altanka będzie miała wymiary 2,10 x 3,50 i taki kawałek poliwęglanu komorowego mogę kupić na allegrooo tylko nie bardzo wiem jak to przymocować i nigdzie nie mogę znaleść sposobu? Byłabym wdzięczna. ;:196
Witaj :wit
Daszek domku wykonałem podobnie jak ścianki boczne z paneli podłogowych, które zostały koledze po remoncie. Są to panele typu klik (nie wiem, czy to akurat fachowa nazwa :wink: ), czyli każdy panel musi być montowany/wsuwany do innego lekko pod kątem i gdy jest spasowany, to wtedy prostuje się całość, by tworzyły równą powierzchnię. W ostatnim momencie, słychać delikatne klik i wtedy wiadomo, że pióra się ze sobą idealnie połączyły. Jak pisałem, panele mam od kolegi, któremu pozostało troszkę po remoncie. Jak to resztki, nie wszystkie były w idealnym stanie i niektóre pozbawione były łącznika (czyli nie można było zrobić klika :wink: .
Niestety w tym przypadku panele nie są połączone ze sobą w sposób idealny i powstały wąskie szczeliny, przez które cieknie delikatnie woda. Natomiast tam, gdzie panele są połączone ze sobą prawidłowy (czyli był klik :wink: ), woda nie cieknie i jest idealnie.
Co się zaś tyczy płyt z poliwęglanu komorowego i sposobu ich łączenia z drewnem, to nie mam doświadczenia, ale zajrzyj np. na tę stronę: KLIKNIJ TU ALBO TU
Tam ładnie wytłumaczyli, jakimi acesoriami się posiłkować, by łączyć płyty ze sobą, czy też łączyć płytę z kantówką drewnianą.
Sąsiad akurat z miesiąc temu robił sobie daszek przed altaną z takich płyt, ale on stosował konstrukcę z metalu.Tzn. zespawał ze sobą profile dokładnie na wymiar płyty i do tej konstrukcji przykręcił płytę. Mało estetyczne, ale skuteczne.
Pozdrawiam i myślę, że choć troszkę pomogłem.
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p

Post »

;:196 Dzięki Slawgos - kurcze, to jest właśnie to, o co mi chodziło ... ten odnośnik do montażu. Serdeczne dzięki za wyczerpujący wykład, przekaże małżowi i zobaczymy, którą wersje zastosujemy. Pewnie poliwęglan byłby lepszy - odstrasza cena, podobno poliwęglan jest tańszy niż te wszystkie części i uszczelki, potrzebne do mntażu. :wit
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

Marla54 - jeszcze jedna sprawa do głowy mi przyszła odnośnie Twojej koncepcji budowy altanki, a właściwie jej zadaszania. :D
Otóż pisałaś, że Twoja altanka ma mieć wymiary 2,10x3,50m. O ile znalezienie płyty o takich wymiarach nie powinno być problemem, to już zamontowanie jej na dachu, może być kłopotliwe. Musisz wziąć pod uwagę fakt, że bez wzmocnienia poprzecznymi belkami/prętami/czy czymś tam innym, cała konstrukcja dachu zawali się pod ciężarem śniegu zimą, czy też nawet deszczu latem. No i jeszcze pamiętać trzeba, by daszek zrobić delikatnie po skosie, żeby woda deszczowa mogła swobodnie sobie spływać, a nie robiła niebezpiecznych zastiosk, bo również może się to skończyć zawaleniem sufitu na łeb :wink: .
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p

Post »

Dzięki za przypomnienie, też o tym myślałam - tylko nie byłam pewna czy przy tak małej szer jak 2,10m jest to potrzebne. Teraz wiem. Powiedz mi proszę ... jeśli się znasz, co będzie mi potrzebne. Ja myślę, że ta taśma paro przepuszczalna (naokoło?), zakończenie (aluminiowe? też naokoło?) i śruby do zamocowania do poprzecznych drewnianych części. Czy to wszystko? Nie bardzo mi się podoba to aluminiowe zakończenie, czy jest inna opcja?
rubinowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2012, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Słodowy, właśnie robię kopiuj-wklej dla mojego M i brakuje mi wysokości inspektu (186x75x?): chyba ktoś inny podał 20 i 30 cm, a jaka jest u Ciebie, bo ze zdjęć wydaje mi się wyższa, czy tak?
;:215
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

rubinowa pisze:Witaj Słodowy, właśnie robię kopiuj-wklej dla mojego M i brakuje mi wysokości inspektu (186x75x?): chyba ktoś inny podał 20 i 30 cm, a jaka jest u Ciebie, bo ze zdjęć wydaje mi się wyższa, czy tak?
;:215
Nie wiem, czy to do mnie pytanie, ale i tak odpowiem? :wink:
Inspekt zbudowałem z deseczek o szerokości 8cm. Z jednej strony jest wysoki na 3 deseczki (czyli liczy sobie 24cm), z drugiej na 4 deseczki (32cm). Bardzo dobrze to widać na zdjęciach znajdujących się na 1 stronie tego wątku. Możesz zrobić z desek o szerokości 10cm, wtedy będzie odpowiednio 30 i 40cm, ale wtedy myślę, że możesz mieć problem z pracą w środku inspektu, bo ścianki boczne mocno utrudnią Ci dostęp do wnętrza.
rubinowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2012, o 10:42

Post »

Zawsze podziwiałam Pana Adama Słodowego i gdy już zakończył swoją działalność, żałowałam, a tu niespodzianka, jak miło. Chyba nie obraził się Pan za nowe nazwisko? ;:174 Co do sedna sprawy - pytałam, bo ze zdjęć wydawało mi się, że wyższy ten inspekt; no tak, ale za to wyższe roślinki mogą urosnąć, ale lepiej posłuchać mądrzejszego. I jeszcze dwie rzeczy: 1. ten styropian to tak wystaje tylko do zdjęcia, żeby taka jak ja widziała? 2. podpórki do otwierania jak będą wsadzane do środka to mogą poniszczyć roślinki: a może gdyby pokrywa była szersza, możnaby na zawiasach przykręcić takie podpórki na stałe i od zewnątrz opierać (nie wiem, czy dobrze tłumaczę) :oops:
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Post »

Witam, no wiata bardzo ciekawa. I dorośli i dzieci mają miejsce:) Najbardziej podoba mi się pomysł wkomponowania tego w drzewo - rewelacja - jak wszystko obrośnie to zrobi ładny klimat.

Tutaj mam pytanie może nawet nie tyle o dzieci jak o wszystkich jak jest z wchodzeniem/schodzeniem po tej drabince - trochę po drabinach zdarza mi się chodzić i wiem tyle ze jak drabina kończy się na równi z poziomem docelowym [ nie wystaje powyżej czy brakuje uchwytów ] to zejścia nie należą do najwygodniejszych, zwłaszcza że ma z tego dziecko jednak korzystać - to czy nie ma z tym problemów/obaw? Wysokość może żadna ale zawsze.

I pytanie jaką posadzkę planujesz zrobić pod ta wiatą, czy zostaje ziemia?

pozdrawiam lukas
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

rubinowa - nie obraził. :D
Inna sprawa, że na Forum staramy sobie nie Panować, ani Paniować. :wink:
Styropian wystaje, bo zdjęcia robiłem podczas prac. Styropian został przycięty do odpowiedniej wysokości, by górne drzwiczki mogły się elegancko zamykać. Natomiast do uchylania pokrywy, używam cegłówek, które postawione na sztorc zapewniają przewiew. Dodatkowo od góry kładę po połówce cegłówki, by ewentualny podmuch wiatru nie otworzył drzwiczek na full.
Myślę, że sama wypracujesz swoją metodę otwierania i wietrzenia inspektu. :wink:

lukas_ana - masz absolutną rację odnośnie drabiny. :D
U mnie za uchwyt przy wchodzeniu i schodzeniu robią przerwy w deskach dachowych. Córeczka została przeze mnie przeszkolona i po dwóch, trzech wejściach i zejściach z moją asekuracją, teraz radzi sobie bezproblemowo i wiem, że się nic nie stanie. Natomiast osoby, które mają problem z wejściem po prostu nie wchodzą na górę. I już :D A ja nie zamierzam tym osobom tłumaczyć, jak sobie mają radzić. W końcu to ma być azyl mojej córeczki. :wink:
Na dole ma być trawa, walczę już drugi rok i jak na razie przegrywam. Nie chce rosnąć pomimo, że troszkę pracy włożyłem w przygotowanie ziemi. Ale się nie poddaję i planuję siać trawę do miejsc zacienionych. Może tym razem sie uda?
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

Witaj, wydaje mi się że trawa do miejsc zacienionych powinna dać radę. Do szybszego wzrostu przykryj ją na początku może geowłókniną albo czymś żeby nasiona miały cieplej i wilgotniej. Powinno dać radę.

Jeszcze słyszałem kiedyś o takim patencie - na miejsca zacienione żeby trawa wzrosła szybko [ bo później to już sobie poradzi ] to postawić obok [ w nasłonecznionym miejscu ] jakiś kawał blachy - czegoś odbijającego słońce -tak żeby strumień światła odbić i skierować właśnie w to miejsce które nie ma kontaktu ze słońcem. na ile się to sprawdza to nie wiem ale zawsze trochę dogrzeje nasiona. Tylko nie żadne soczewki co by wszystko z dymem nie poszło:)))

A co do drabinki to rzeczywiście jeżeli azyl to azyl i nikt jej nie będzie przeszkadzał:) dla ułatwienia można zamontować uchwyty łazienkowe taki np dla starszych osób żeby przy wannie mogli łatwo wstać - w miarę tanie a mocne i łatwe w montażu. Ale jak daje rade to też po co:)
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
madzia6485
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2012, o 23:14

Post »

Witam

Slawgos to co zbudowałeś jest rewelacyjne!!! ;:63 Trafiłam na to forum i ten wątek bo poszukuję pomysłu na ławki. Stół już zrobiłam, tylko usiąść nie ma na czym. Domek dla dzieci też mi się marzy, póki co zrobiłam piaskownicę i jestem dumna że zrobiłam ją całkiem sama (no dobra kilka żubrów mi pomogło ;:136 )

No i stół 155cm x 118cm

Jak tylko uda mi się zrobić ławki to na pewno wpadnę z fotkami :tan

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p

Post »

no Panowie, ja widzę że tu Panie biorą sprawy w swoje ręce i "szaleją" z młotkiem. Brawo Panie! Nie jeden facet może wam pozazdrościć tych realizacji. No i że same się za to zabrałyście to też podziwiam!! czekam na kolejne zdjęcia, może coś podpatrzę:) facet.
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p

Post »

A ja nadal czekam na zdanie tych, co to wiatę pobudowali, że o domku na dachu nawet nie wspomnę. :wink:
Ale dawajcie zdjęcia, jestem ciekaw, co tam płodzicie. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”