Moje storczyki - galeria zuzulec

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Dorotko,
ja wstyd sie przyznać, też troszkę zaniedbałam forum .. - :oops: - do tego coraz więcej materiału w szkole, troszkę zaległości pozostało po tym jak był mąż i tylko jemu czas poświęcałam, więc teraz muszę wszystko nadrobić, do tego niedługo sesja a za oknem takie słonko, że nic się nie chce robić ...
Ogrodu jeszcze nie mam, wprawdzie na ogródku rodziców posadziłam troszkę cebul, więc bedę musiała iśc i troszkę spulchnić ziemię dookoła.
Dobrze, że czasu nie brakuje mi na storczyki, chociaż ostatnio to głównie ograniczam sie do ich podlewania :roll:
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, akurat storczykom, z tego co zauważyłam u siebie, nie przeszkadza że poświęcamy im mało czasu, wręcz przeciwnie :wink: kiedyś codziennie zaglądałam czy coś nowego się pojawiło, i nie zauważałam zmian :roll: jednego choruszka miałam odseparowanego, zaglądam po tygodniu a tam i listek nowy i korzonek 8) więc Twój brak uwagi im na pewno nie zaszkodzi :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu,

czyli można być poniekąd "macochą" dla storczyków a nie nadopiekuńczą matką? ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zuzulec pisze: fotki mojego ostatniego szczęścia ;)

Obrazek [/URL]
Lucynko, ......chyba już wiem czego będę szukała w czerwcu :roll: :lol: Cudne zdjęcie :shock:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

Cambria

Post »

witaj Lucyno
co robisz ,ze te Twoje cambrie tak pięknie kwitną, poradź coś ja tez chcę żeby moja tak kwitła, swoje ostatnie kwitnięcie zakończyła w listopadzie lub grudniu, wypuszcza nowego psb, a przedtem 2 małe gąszcze liści(teraz mają po 4liście każdy) wiec czekam na porady pozdrawiam
martuś
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu,

muszę Ci powiedzieć, że byłoby zdecydowanie cudowniejsze, gdyby nie fakt opadnięcia dużej ilośći pąków. Wówczas storczyk ten byłby niesamowity. Ale cóż poradzić, mąż się nie znał, chciał najlepiej jak mógł i klops. Ale juz wie na przyszłość jak obchodzić sie z takimi delikatnymi pączkami ... i mam nadzieję, że w przyszłości jeszcze coś dla mnie przyniesie ;)

Marto

Cambrie kwitły tak pięknie po zakupie. Jak na razie tylko dwie kwitły u mnie tak same z siebie. Nic szczególnego nie robię, a tak jak mówiła Asia kilka postów wcześniej - im mniej się przy nich robi, tym lepiej rosną.
Ostatnio rzeczą, którą koło nich zrobiłam jest przesadzenie do nowego podłoża. Część ze storczyków trafiła właśnie w takie zakupione w Orchid Sklepiku. Zobaczymy, czy im to wyjdzie na lepsze ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kolejna porcja tego, co się dzieje u mnie na parapecie. Od jakiegos czasu wychodzą nowe pędy z uśpionych oczek w kolejnym Falenopsisie:
Obrazek

Ja, jak widać obcinam nad najwyższym oczkiem, nie liczę - drugie, trzecie itd.. te oczko, które jest najwyżej, te będzie końcowe. Nie wiem, czy to jest dobra metoda, ale jak na razie działa ;)
A to jak kwitł ten, który budzi się z uśpionych oczek:
Obrazek

Dodam jeszcze, że na drugim pędzie też coś zaczyna sie dziać, ale jest to tak niewielkie, że na razie nie ma co pokazywać ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Lucynko, czyli wiosna dopadła Twoje storczyki, teraz czekam na relację z ich kwitnienia :lol:
A podarunek od męża śliczniutki, taki delikatny (to przez tę barwę kwiatów)
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę ile nowości. Te 2 oczka, które ruszyły na jednym pędzie to jest coś! :shock:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko,

w sumie na dwóch pędach tego storczyka obudziły się aż cztery pędy ze śpiących oczek. Ciekawi mnie ile będzie kwiatów.
Lucyna
Moje storczyki ...
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Przyjmijmy, że po osiem na każdym pędzie 8)
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hahahahaha ... dobre. Jednak co przyniesie rzeczywistośc - wkrótce zobaczymy ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Sądzisz, że wiecej prawda? :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lucynko, gratuluję wspaniałej opieki za którą falenopsis (prześliczny zresztą ;:183 ) odwdzięcza Ci się tyloma nowymi pędami ;:215 też jestem ciekawa ile będzie kwiatów, ale jak są aż 4 pędy boczne to ile by tych kwiatów nie było, i tak całość będzie świetnie wyglądać ;:183
Ja stosuję dokładnie tą samą metodę co Ty, obcinam nad najwyższym oczkiem (jeśli zasycha końcówka pędu i wiadomo że już się nie wydłuży :wink: ). Póki co zmotywowało to jedno oczko w moim różowym falenopsisie, ale moja "przygoda" ze storczykami trwa chyba nieco krócej niż Twoja, to i okazji mniej było do takich akcji :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

volumineux pisze:Sądzisz, że wiecej prawda? :P

Dokładnie tak jak mówisz ;) - po prostu poprzez moją wrodzoną skromność nie chciałam tego mówić, ale oczekuję ogromnej ilości kwiatów :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Jeanne pisze:Póki co zmotywowało to jedno oczko w moim różowym falenopsisie, ale moja "przygoda" ze storczykami trwa chyba nieco krócej niż Twoja, to i okazji mniej było do takich akcji
Asiu,
pierwszy mój storczyk zawitał do mnie 2 lata temu, a większość jest ze mną od zeszłej wiosny i lata, czyli nie tak długo, jakby sie mogło wydawać ;). Niektóre przybyły całkiem niedawno .. więc prawdę mówiąc to sie dopiero uczę ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”