Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dalie - cz.2

Post »

Witam serdecznie i proszę o pomoc. Nie jestem w stanie przeczytać wszystkich postów na temat dalii w krótkim czasie bo musiałabym nie chodzić na działkę tylko zająć się lekturą, tyle ich tu jest :lol:
Pierwszy raz robię cokolwiek w ziemi od 100 lat i jeszcze nigdy nie miałam dalii. Parę dni temu kupiłam dalie w sklepie ogrodniczym i wczoraj wysadziłam je do doniczek. Niektóre miały już świeże pędy.
Mam teraz pytanie (tylu tu znawców i tyle pięknych kwiatów we wątku, wiec wierzę, że otrzymam fachową poradę :) ) czy te doniczki z daliami mają stać w altanie na działce czy lepiej będzie jak będą stały w ogrodzie. Przyznam, że u nas ostatnio chłodno było, zwłaszcza wieczorami, rano i nocami, ale może na część dnia powinnam je wynosić do ogrodu jak jestem na działce?
I drugie pytanie: jak je podlewać do czasu zanim puszczą liście, żeby ich nie utopić, albo nie zasuszyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Magdo - jeżeli karpy są już w doniczkach to zaraz pojawią się liście. Zapewnij im przede wszystkim dużo światła. Nie narażaj na przechłodzenie. Wynosić na zewnątrz tylko za dnia i nie od razu na pełne słońce. Dbaj aby ziemia była wilgotna. Rozumiem, ze doniczka jest na podstawce i nadmiar wody zawsze z niej wypłynie.

A po 15stym maja - do ziemi :D

Powodzenia
Pozdrawiam
Adam
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Adamie
Pięknie Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź. Jestem wdzięczna podwójnie bo już za parędziesiąt minut wybywam na działkę i wrócę pewnie tak zmęczona, że nie będzie mi się chciało włączać komputera a ja z natury strasznie niecierpliwa jestem :wink:
Doniczki oczywiście mają wielkie dziury więc nadmiar wody wypływa, ale ziemia, którą kupiłam jest tak lekka że cała woda przez nią przepływa dlatego do podlewania mam zraszacz żeby nie wypłukać ziemi dziurami :oops:
W każdym razie już wiem, ze mogę je wynosić na czas kiedy tam będę i będzie ciepło, a na resztę dnia będę je zostawiać na parapecie tam gdzie je postawiłam.
Dziękuję jeszcze raz i życzę miłego popołudnia :)
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

a my właśnie wsadziliśmy karpy do gruntu, a co tam :wink:
a na dokładkę, pierwsze "maluchy" 8-)
Obrazek Obrazek
Mzimu
200p
200p
Od: 29 maja 2011, o 20:50

Post »

Odważnie z tym sadzeniem. Oby Ci nie pomarzły.
Ja czekam na maj, a tymczasem wynoszę rano i chowam wieczorem. Głupiego robota :wink:
Obawiam się tylko, że z roku na rok będzie coraz gorzej (z ilością).
Pozdrowienia,
Gośka
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

ja swoje kupione w tym roku też w sobotę posadziląm i zmarzlaki swoje też
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje też wysadziłam, bo schły mi w piwnicy, albo gniły, jak wyjdą, a mam taką nadzieję, a będzie przymrozek to będę przykrywać włókniną i już ;:218
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Furious,
przepiękne te dalie na zdjęciach, które zamieściłaś, czy możesz powiedzieć jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

magda-hm pisze:Furious,
przepiękne te dalie na zdjęciach, które zamieściłaś, czy możesz powiedzieć jaka to odmiana?
a żebym ja wiedział :) poprosiłem "te ładne" ^^, zresztą Pani u której kupujemy wszelkie sadzonki nie sprzedaje ich z metkami, czy pod dokładnymi nazwami, po prostu "dalie karłowate" :) multum kolorów do wyboru
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

furious pisze:
magda-hm pisze:Furious,
a żebym ja wiedział :) poprosiłem "te ładne" ^^, zresztą Pani u której kupujemy wszelkie sadzonki nie sprzedaje ich z metkami, czy pod dokładnymi zazwami, po prostu "dalie karłowate" :) multum kolorów do wyboru
dzięki za szybka odpowiedź. Ja kupiłam 5 rodzajów, ale żadna nie jest podobna do tych Twoich. Nie pozostaje mi nic innego jak poszukać takiej pani w swoim otoczeniu skoro inaczej nie da rady :;230
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

magda-hm wiesz, u nas pierwszy raz się pokazały w tym roku, to się rzuciłem na nie :);
może jeszcze Ci się trafią jakieś fikuśne
magda-hm
100p
100p
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, ze coś mi się trafi, jeśli nie żadne fikuśne to wystarczy jak mi się trafi trochę szczęścia i jakiekolwiek z tych już kupionych mi zakwitną i nie zmarnieją. na razie wszystkie rosną jeszcze w doniczkach bo nawet całej grządki jeszcze nie zdążyłam przekopać żeby je wszystkie wysadzić
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a tak się spytam:
przechował ktoś z Was te karłowate na nowy sezon? my próbowaliśmy wykopywać i postępować, jak z tymi normalnymi/dużymi, ale nic z tego nie wychodzi :/
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No ja mimo że jeszcze przed ogrodnikami to planuję w przyszłym tygodniu sadzić. Przynajmniej zaczną już rozwijać system korzeniowy.
Asia
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41

Post »

u mnie już od tygodnia wsadzone. Na długo terminowej prognozie pogody przymrozków brak, miejmy nadzięję ze sie nic nie zmieni i latem bedą piękne dalie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”