"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobry wieczór:)
Mario Tereso jestem pod wrażeniem i robię duże"łał" :) bardzo podobają mi się twoje cambrie, bo to żółte w łatki to też cambria, prawda? Jestem początkującym storczykomaniakiem i mam na razie kilka falenopsisów.... mam nadzieję,że to dobry początek ;) Zastanawiam się, czy ten storczyk na bodajże szóstym zdjęciu to falek, który wypuszcza dopiero pędy kwiatowe? tak śmiesznie ze środka? Ja swoje oglądam kilka razy dziennie i takich pędów nie widzę :( a Twój sabotek, to cudo ;:63
Pozdrawiam cieplutko :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

muminek pisze:Dobry wieczór:)
Mario Tereso jestem pod wrażeniem i robię duże"łał" :) bardzo podobają mi się twoje cambrie, bo to żółte w łatki to też cambria, prawda? Jestem początkującym storczykomaniakiem i mam na razie kilka falenopsisów.... mam nadzieję,że to dobry początek ;) Zastanawiam się, czy ten storczyk na bodajże szóstym zdjęciu to falek, który wypuszcza dopiero pędy kwiatowe? tak śmiesznie ze środka? Ja swoje oglądam kilka razy dziennie i takich pędów nie widzę :( a Twój sabotek, to cudo ;:63
Pozdrawiam cieplutko :)
witaj :) ,kilka phalaenopsis do już całkiem dobry początek :) Ciągle tyle różnorakich w ubarwieniu i formie, że trudno się oprzeć zakupom :D
czy chodzi o Oncidium (żółte małe mnóstwo)?
Żaden falenopsis u mnie nie wypuszcza pędów ze środka, zawsze z kątów liści :shock:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

No właśnie..... taki ze mnie znawca storczyków :? rozróżniam dendrobium i falenopsisa ;) Zdjęcia 8 i 9... na ósmym roślinka wyglądała jak falenopsis.. a dzięwiąte pewnie pomyliłam( mówisz,że to Oncidium)...Hmmmmm człowiek się uczy całe życie....;)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witaj, Muminek, wcześniej pisałeś/łaś? ...chyba na 6 zdjęciu, a na 8
jest i falenopsis -widać sam kwiatostan i obok pęd dendrobium typu falenopsis, tak że cały problem to kwestia ujęcia zdjęcia :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Myślę,że to dendrobium pomyliłam z falenopsisem :) dziękuję za skorygowanie..
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

muminek pisze:No właśnie..... taki ze mnie znawca storczyków :? rozróżniam dendrobium i falenopsisa ;) Zdjęcia 8 i 9... na ósmym roślinka wyglądała jak falenopsis.. a dzięwiąte pewnie pomyliłam( mówisz,że to Oncidium)...Hmmmmm człowiek się uczy całe życie....;)
Pozdrawiam :)
Kasiu, napisałaś cambria i nie jest to pomyłka, nazwa handlowa cambria stworzona na potrzeby handlowe dla określenia hybryd z rodziny Oncidium, a ja uściśliłam,że jest to rodzaj Oncidium, gdzieś mam dokładniej zapisaną nazwę ,muszę poszukać, ale prawdę mówiąc to tylko zimą mam więcej czasu :)
O pierwszym napisałam cambria, bo właśnie nie miałam czasu długo szukać, co to za mieszaniec, ten "Tygrysek" jeśli ktoś spotka podobnego to chętnie poznam pochodzenie... :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Postaram się przyłożyć do tych nazw ;) i następnym razem poszperam w książkach zanim zapytam :D
Dzięki
Pozdrówka :)
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to nowe nabytki na Krakowskiej Wystawie Obrazek
Cattleya mossiae alba X

Obrazek
Dendrobium "Fire Bird"
:D :D :D ;:50
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wow ale cuda!!! miałam kiedyś podobną Cattleykę...
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ale pięknoty ;:111
Dendrobium wprost powaliło mnie na kolana ;:31
Niech Ci dłuuuuugo kwitną :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

MariaTeresa pisze: Obrazek
Dendrobium "Fire Bird"
:D :D :D ;:50
:shock: coś niesamowitego :!: ... jest się z czego cieszyć :D
Mając takie piękności na parapecie, ewentualna szaruga za oknem, to pikuś 8) :lol:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

MariaTeresa Cattleya wydłużyła listę moich "chciejstw" ;:119 ciekawa nie jestem, ale lubię wiedzieć ;:183 ile takie cudeńko kosztuje, bo wystawa za miesiąc, a w mojej skarbonce pustawo ;:192 Dendrobium ma niesamowitą ilość kwiatów ;:333 kolekcja się pięknie powieksza, a ja trzymam kciuki, by zdrowo rosła ;:215
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

A ja dziś wybieram się kupić sobie jakieś cacko. I co ja teraz wybiorę? :roll:
Twój Paphiopedilum oczarował mnie do granic możliwości, podobnie jak i reszta kolekcji. Jak wrócę dziś z większą ilością kwiatów to powiem mężowi, że to Wasza sprawka :lol:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale zakupy zrobiłaś - no, no, no. Takiego dendrobium jeszcze nie widziałam. :shock: Co za okazy. O katlei nie wspominając. :lol:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sonia pisze:MariaTeresa Cattleya wydłużyła listę moich "chciejstw" ;:119 ciekawa nie jestem, ale lubię wiedzieć ;:183 ile takie cudeńko kosztuje, bo wystawa za miesiąc, a w mojej skarbonce pustawo ;:192 Dendrobium ma niesamowitą ilość kwiatów ;:333 kolekcja się pięknie powieksza, a ja trzymam kciuki, by zdrowo rosła ;:215
Ogromne dzięki za życzenia :D
Ta Cattleya była dość tania w stosunku do innych, bo kosztowała 80 zł.
:)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”