Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Coś z tymi naszymi cebulami nie wyszło jak w przepisie. Mimo zaleceń ,jeden rośnie w korzenie inne prawie ich nie mają a juz zaczynaja kwitnąć :?: :?: Mój różowy prawie przekwitł a pozostałe jeszcze w pąkach. Tak samo z Amarylisem, sasiadce cebula wypuściła dwa pędy z cudnymi kwiatami a mój ma tylko długaśne liście :oops:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tam nie narzekam, korzenie po miesiącu są jeszcze dość krótkie, ale w końcu mam jeszcze ze dwa miesiące na to, żeby urosły :P
Wiktorio bardzo dziwne jest to, co spotkało te korzenie. :shock: Mi się wydawało, że korzenie hiacynta należą do tych raczej niezniszczalnych. :roll:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no to dobrze, że szybko zauważyłaś, że coś jest nie halo ;:108 ;:138 i kwiatek uratowany :tan
ja też do hiacynta niemal codziennie zaglądam zobaczyć co tam i jak tam ;:224 jeszcze się nie pogniewał ;:224 ale choć to z ciekawości to na dobre mu wyjdzie :wink:
Wiktoria_W pisze:No i pani wrzucała te wszystkie hiacynty do kartonu

trzeba było ją wyręczyć ;:108 miałabyś cebule na kolejny rok :uszy
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Moje dwa, też jeszcze jakoś się trzymają, na jednym ubytku mam nadzieję, że się skończy..
Dzięki za wyjaśnienia i trzymam kciuki, aby było ok.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hihi...ciekawa historia pewnego płotka ;:224
A ja w tym roku chyba się skusze na zakupy nasion przez internet. Ale...muszę zrobić pełną listę nasion, by nie płacić dwa razy za przesyłkę.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Niestety ceny w hipermarketach są porażające. Ja dzisiaj też chciałam kupić ale stwierdziłam,że poczekam sobie ,a rusz trafie na coś okazyjnego :D
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Po tych jędrnych stożkach nie widać by miały jakiekolwiek problemy z korzonkami... trzymam kciuki by wszystko szło zgodnie z planem ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakubie - widziałam tego Twojego :) . Mój też właśnie zakwitł. No trudno, czasem się staramy, a one i tak robią po swojemu :wink: .
Mmarylo - ;:196 . Ja się przestałam przejmować. Najwyraźniej chodzi nie tylko o warunki, skoro wszystkie trzy traktuję tak samo, a każdy inaczej reaguje. Szkoda tego Twojego amarylisa, ale w tej kwestii zupełnie nie mam doświadczenia, więc nie jestem w stanie nic Ci podpowiedzieć.
Rapunzel - ;:196 . Też mnie to zdziwiło, ale po tym co spotkało mojego pierwszego "wodnego" hiacynta dwa lata temu, to i tak nie jest źle. Widać, że żyją i rosną, a to najważniejsze :) .
Mniodkowa - ;:196 . Obawiam się, że gdybym podebrała pani ten karton, to przy kasie bym się nie pozbierała z płaceniem :wink: . Tak dobrze niestety nie jest, żeby takie kartony można było darmowo pobrać :) .
Stokrotkaniu - dziękuję ;:196 . Też mam nadzieję, że nasze hiacynty zakończą już swoje wybryki. Miały już dość dużo czasu na przystosowanie, a teraz pozostaje im tylko pięknie rosnąć ;:108 .
Justus - ;:196 . Mi zazwyczaj podobają się nasiona i sadzonki od różnych sprzedawców, a jak sobie pomyślę, że miałabym robić zakupy u pięciu osób, to jakoś przeważnie mi się odechciewa, bo nie mogę się zdecydować, u którego z nich ostatecznie mam coś zamówić. Teraz też chodzi mi po głowie kilka roślin, ale przesyłka droższa od zawartości, więc jeszcze obserwuję.
Zeberko - ;:196 . No właśnie, mogę jeszcze zrozumieć wysokie ceny cebul lub roślin wieloletnich, ale przy roślinach, które mają zdobić mieszkanie przez góra dwa tygodnie uważam, że niektóre sklepy przeginają ;:108 . Chyba dlatego oferta Biedronki, a czasem także Lidla, cieszy się taką popularnością.
Anjju - dziękuję bardzo ;:196 . Właśnie pocieszam się tym, że listki dobrze wyglądają, więc chyba żadna tragedia się nie dzieje :) .

Wczesnowiosenne prawie we wszystkich wątkach, więc pewnie stają się już nieco nużące, ale u nich tak szybko wszystko się zmienia, że nie mogę czekać ze zdjęciami. Prawdę mówiąc, to nawet przedwczorajsze i wczorajsze fotki się już nieco zdezaktualizowały.
No to lecę - różowy hiacynt "wodny" rozkwitł:
Obrazek Obrazek

Szafirki mnie nieco rozczarowały - wyrosły jakieś takie długie i chude badyle. No, ale cóż, w końcu to nie są kwiaty domowe:
Obrazek

To mój nowy, przecenowy, zakup - właściwie, to jestem pewna tylko tych pomarańczowych (bo w pomarańczowej doniczce), natomiast pozostałe mogą zakwitnąć różnie, bo przecież te etykiety wcale nie musiały być pierwotnie akurat w tych doniczkach. Liście mają trochę sponiewierane, bo sobie postały jakiś czas na półce sklepowej, ale mam nadzieję, że nic im nie będzie:
Obrazek

Na koniec krokusy, w końcu coś się u nich "kluje": pączek i obietnica kolejnych (pączek jest fioletowy, a nie taki granatowy, jak wyszedł na zdjęciu). Tak mnie zafascynowały irysy u Anjji, że aż zdjęcia podpisałam jako "irysy":
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

O kwitnie ślicznie (nosem wyobraźni czuję jego zapach), ale mają zadziwiająco mało korzeni.. :wink: Wszytkie takie Ci się udały?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie wiosennie:) Ależ twój hiacynt ma przeurocze korzonki:).
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, widać, ze na dniach będzie u ciebie wiosenna łąka. Super. ;:63
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

:wit piękny hiacynt tak radośnie i wiosennie u ciebie aż mi się ;:3 cieplutko zrobiło jak sobie pooglądałam :D
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Hiacynt piękny, jestem ciekawa kiedy moje zaczną pokazywać swoje kwiatki. A nabytki ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

U Ciebie to już prawdziwa wiosna... szafirki, hiacynty...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Wiktorio nie narzekaj na Szafirki, są ładniutkie, ja kupiłam jak były jeszcze bardziej wybujałe.
A tulipanki będziesz rozsadzać, czy w tych doniczkach doczekasz ich kwitnienia :?:
Piękny kolor maja krokusy, czkam na fotkę jak rozkwitną. Piekne te Twoje wiosenne kwiaty ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”