Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Pięknie razem wyglądają ;:138 Biały maluch jest super :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

mi ten różowy się podoba najbardziej ;:108 ;:167 a biały widzę, że tak jak mój (różowy innego wybarwienia) wypuszcza maluszka i od razu chce kwitnąć :shock:
pocieszę Cię - nie Ty jedna taka spostrzegawcza :;230 mi nie raz zdarzyło się dopatrzeć czegoś u kwiatka dopiero na zdjęciu :;230 ważne, że w ogóle się dopatrzyłaś ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne zakupy nasionek... ja dopiero listę przygotowuję ;:224

Ach te hiacynty...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Wiktoria zaklepuje u Ciebie słoiczek pesto :D ;:108
Dobrze że na te piękne hiacynty chociaż u Was mogę popatrzeć... szafirki ;:167

widziałam u Aloesika linki do skrytokwiatu i przy okazji przypomniałam sobie o Twoim ficusie religiosa... jak Ci się chowa ta piękność?
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Wiktorio - cudne. ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 Moje, wzorem pierwszego, pokazują
czubki przy cebuli i pachną obłędnie ale te kwiaty ich jakiegoś mocno "podłego wzrostu"
Szafirki też śliczne. ;:108
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Filigranowa - ;:196 Zgadza się, bardzo mi się spodobała ta niespodzianka :) .
Mmarylo - ;:196 No, jakoś tak wyjątkowo im się udało. Zastanawiam się skąd taka ilość tych "bliźniaków" - chyba musiały dostawać potężną dawkę chemii :roll: .
Domimiko - dziękuję ;:196 .
Mniodkowa - ;:196 Ten biały to mnie zadziwił maksymalnie. Widziałam, że jest z boku mały pióropusz liści, ale sądziłam, że dopiero w przyszłym sezonie ma szansę cokolwiek się z tego "wykluć", ale żeby tak szybko :shock: ?
Ja też się cieszę, że w ogóle wypatrzyłam ten drugi kwiat, bo co by to było, gdyby ktoś z czytających dopiero zwrócił mi na to uwagę? - kompletna wtopa ;:108 .
Justus - ;:196 . Ja te nasionka kupowałam bez listy. Po prostu musiałam pojechać do "miasta" odebrać płotek zakupiony na all., a potem z tym płotkiem szłam, szłam... i szukałam kiosku, żeby mu kupić bilet autobusowy, a że po drodze wpadłam na jakiś ogrodniczy i na OBI, to po prostu tak jakoś wyszło :wink: . A kiosku i tak nie znalazłam i płotek jechał na gapę, bo w autobusie automat biletowy też był nieczynny :;230 .
Anjju - ;:196 . Jeszcze bardzo daleka droga do tego pesto, ale jak już powstanie, to będę o Tobie pamiętać :) .
Fikusowi wczoraj w trakcie kąpieli odpadły dwa liście, ale jakoś żyje. W ogóle, to przedobrzyłam - coś mi odbiło i umyłam go herbatką ziołową (już nie pamiętam czy to był rumianek, czy szałwia) i zrobiły mu się bardzo brzydkie plamy na liściach, więc nawet specjalnie nie żałuję, że mu te dwa odpadły.
Kociaro - ;:196 . Jak już pisałam, nie jesteś w tym osamotniona. Ja jednemu z tych moich "wodnych" już zdjęłam okrycie, bo też ma już pączka i też prawie przy samej cebulce. Ale wolę go mieć niskiego, bez przechłodzenia, niż wyrzucić dobrze schłodzoną cebulę. Jak zrobię mu zdjęcie, to natychmiast wrzucę ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiktoria ubawiłam się tym
Wiktoria_W pisze:a potem z tym płotkiem szłam, szłam... i szukałam kiosku, żeby mu kupić bilet autobusowy, a że po drodze wpadłam na jakiś ogrodniczy i na OBI, to po prostu tak jakoś wyszło

:;230
po drodze to zawsze jakiś ogrodniczy :wink: :;230

Wiktoria_W pisze: coś mi odbiło i umyłam go herbatką ziołową (już nie pamiętam czy to był rumianek, czy szałwia)

no a co to za patent pseplasam ja koleżankę?? ;:224 :uszy bo ja to pierwszo słyszę :shock: swoje fikusy sztuk dwa to myję pod szowerem zwykłą wodą ;:108
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

ja też się uśmiałam tym spacerkiem z płotkiem :;230

Tobie ładnie rośnie z nasionek więc rozumiem te szalone zakupy... u mnie najczęściej na samych zakupach się kończy i na przyszły rok nasionka wydaje mamie koleżanki :roll:
na ten rok mam zaplanowane kilka roślin do wysiania więc trzymaj kciuki ;:108

Co do mycia ziółkami mam wrażenie że czym chcemy bardziej dogodzić tym gorzej się okazuje dla roślinki... niestety i mnie czasami takie pomysły do głowy przychodzą ;:124

trzymam kciuki żeby ładnie "odbił" ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mniodkowa - ;:196 . Cieszę się, że udało mi się sprawić Ci radość ;:108 .
Co do herbatki, to kompletnie nie wiem, co mi odbiło. Podobno ziółka są zdrowe :roll: , a że niektórzy podlewają rośliny fusami z kawy, czy herbaty, to po połączeniu tak mi jakoś wyszło, że to musi być bardzo dobre dla roślin. Jak widać, niekoniecznie :wink: .
Anjju - ;:196 . No właśnie, nie zawsze dobrze rośnie; w zeszłym roku coś tam mi się udało, więc w tym też postanowiłam popróbować ;:108 .
Mam nadzieję, że fikus odbije, ale pewnie dopiero wiosną :) .

Tym razem fotki moich hiacyntów z wody, żeby nie czuły się poszkodowane. Przy okazji porównanie, jak różnie mogą wyglądać rośliny trzymane w tych samych warunkach. Różowemu i fioletowemu zaczęły się rozpadać korzenie, więc zabrałam je z parapetu do ciepła.
Różowy - wyrywny; już się spieszy z kwiatami, choć to jeszcze nie czas :wink: :
Obrazek
Fioletowy - obecnie ma chyba najkrótsze korzenie i najdłuższe liście:
Obrazek
I biały - z powodu pleśni na cebulce dwukrotnie kąpany w antygrzybie; w tym momencie wygląda chyba najbardziej książkowo :wink: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

:roll: Rzeczywiście - jak bardzo się różnią :? Pocieszające, że jednakowo pięknie kwitnące ;:138
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Twoje hiacynty bardzo już duże, moje ciut mniejsze, jednak maja dłuższe korzenie. Jak zaczęły się te korzenie rozpadać ? :shock:
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiktoria no to pokazałaś ;:224 aż musiałam się poprzyglądać z wrażenia ;:108 u mnie jedyny hiacynt w wodzie pędzony ma korzenie jak Twój biały (nawet 2 razy dłuższe) a zieleniny.. to Ty na każdym masz więcej niż ja ;:108
zaszokowałam się tez rozpadaniem się korzeni :shock: nic a nic nie widać ;:224
no więc czekam na kwiatki różowego :tan
wczoraj byłam w Tesco - peeeełno hiacyntów zakwitniętych ;:108 już pojutrze nie będzie na co patrzeć, ale cena... 4,99 a co! ;:223
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktorio, to by własnie potwierdzało fakt, że rożne odmiany hiacyntów różnie się rozwijają, bo ja miałam trzy cebule wsadzone jednocześnie, a wcale jednocześnie nie rozkwitły. ;:108
Podobnie jak mniodkowa zrobiłam dwukrotny przegląd zdjęć hiacyntów. :lol:
Co do rozpadania się korzeni też nie bardzo kumam, o co kaman. :wink:
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kociaro - ;:196 . Mam nadzieję, że będą pięknie kwitły ;:108 .
Stokrotkaniu - ;:196 . Ponieważ o korzenie pytało kilka osób, to będzie poniżej :) .
Mniodkowa - ;:196 . Czyli u Ciebie rosną właśnie tak, jak powinny, bo z tego, co zobaczyłam na różnych obrazkach, to właśnie korzeni powinno być dużo więcej :) .
A co do Tesco, też widziałam tam takie ceny z księżyca. Nawet stwierdziłam, że mogliby przecenić, to by pewnie wtedy im zeszły, aż zobaczyłam, że taka cena to już po przecenie :shock: . No i pani wrzucała te wszystkie hiacynty do kartonu :? .
Rapunzel - ;:196 . Może faktycznie chodzi o odmiany, choć te lidlowe, w ziemi, zakwitły prawie równocześnie. Pomyślałam, że może to jeszcze ma jakiś związek z tą chemią, w której je moczyłam, kiedy znalazłam pleśń :roll: .

Jeśli chodzi o korzenie różowego i fioletowego, to przy którymś z przeglądów zobaczyłam, że mają bardzo mętną wodę, więc zaczęłam się im mocniej przyglądać. Okazało się, że przy wielu korzeniach została tylko zewnętrzna warstwa (nie wiem, jak się nazywa kora w przypadku korzeni), natomiast środek jest pusty. W wodzie pływały fragmenty tego, co w środku - bardzo krótkie, krótsze, niż 0,5 cm. Nie wiem, czym to było spowodowane, ale na wszelki wypadek zabrałam je z parapetu, żeby cokolwiek z nich zostało. Opłukałam pod wodą, w wazonikach też wymieniłam wodę i mam wrażenie, że chyba to się zatrzymało ;:108 . Przynajmniej mam taką nadzieję.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Jakub_
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 17:31

Post »

U mnie taki bały hiacynt już rozkwitł, paroma kwiatkami :/ Starałem się zapewnić chłód, ciemno miał, ale widać i tak za ciepło. No ale trudno. Powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”