Selli bardzo trafnie to wszystko opisałaś Pampasówka jest trawą zimozieloną więc nie zamiera na jesieni a przechowywana w pomieszczeniu potrzebuje światła
Stalewiak jak widzę to tegoroczne siewki i jeszcze rozsadzone pojedyńczo ja jak pisałem posadziłem po kilka to wiosną dla takiej młodej siewki może faktycznie w pierwszym roku wystarczy 20l donica, ale w kolejnym juz z pewnością nie.
Lorrie pisze:Selli, a ja myślałam, że to niska temperatura je zważyła ... No tak, pampasówki ciągle rosną, są soczysto zielone ... mam wrazenie że w niektórych miejscach wyraźnie pogrubiała - czyzby zaczynała tworzyć kwiatostany..?
Bardzo możliwe, tegoroczna ciepła, pogodna jesień się do tego przyczyniła.Susza jej w tym zbyt nie przeszkodziła gdyż jest to trawa lubiąca umiarkowaną wilgotność i przepuszczalne gleby.
selli7 pisze:U mnie w opolskim widuję trawę pampasową zimującą od pewnego czasu ( nie wiem czy i jak zabezpieczana), ale zauważyłam, że ostatnio z roku na rok jest słabsza i ma mniej kwiatostanów.
Pampasowa będzie lepiej zimowała w jasnym, chłodnym pomieszczeniu, w ciemnym zginie gdyż ciągle wegetuje i potrzebuje światła.
Większe szanse na przeżycie ma pampasówka wykopana nawet o tej porze niż zostawiona w gruncie. Jeżeli trafi do jasnego pomieszczenia o temp około 10 stopni to się ukorzeni.
Tam gdzie temperatura spada do - 30 jak u mnie ( dawne woj Elbląskie ) to zapomnijmy o trawie pampasowej w gruncie . No chyba ze wybuduje sie jej dom na zime
Czylo proste i logiczne donica z 90 litrów jak to zrobił kolega i mamy 100% pewnosc ze cos z tego bedze.Ja tak zrobie jak kolega pokazał i bedzie najlepiej
Ja zimuję pampasówkę na szafce wyższej niż głowa dzieciaka, bo jednak to dosyć ostra trawa.
Może i dobrze,ze nie zadomowi się naszym klimacie, bo przy ekspansji musielibyśmy chodzić z maczetami i wycinać ścieżki dzieciom
Masz rację Mario sama przypadkowo się pocięłam jak chowałam ją do domu. Tyle zachodu z tą rośliną a jednak każdy walczy żeby gościła w ogrodzie...ale dla takich pióropuszy jakich doczekał się Przemek warto się pomęczyć