Trawy pampasowe
Trawy pampasowe
Niedawno kupiłam trawy pampasowe i wiem ze muszę je przezimować. Ale nie wiem jak to zrobić i nic nie mogę na ten temat znaleźć
Proszę o pomoc

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trzeba związać wiecznie zielone liście i obsypać je wysoko suchym listowiem-powinno wystarczyć.
A przy okazji - trawę pampasową powinno się sadzić na wiosnę ,nie jesienią własnie w celu uniknięcia przemarznięcia.
A przy okazji - trawę pampasową powinno się sadzić na wiosnę ,nie jesienią własnie w celu uniknięcia przemarznięcia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Pampasowa przemarza w Łodzi już dwa razy ryzykowałam, teraz trzeci - ale bardzo ja przykryję.
Natomiast miskant cukrowy rośnie jak głupi bez żadnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Natomiast miskant cukrowy rośnie jak głupi bez żadnych zabiegów pielęgnacyjnych.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Trawa Pampasowa
Zakupiłam nasionka tej śliczniutkiej trawki i teraz myślę gdzie by ją tu wkomponować w ogródek
O miejscu dla niej zdecyduje to czy jest (tak na niej pisze) wieloletnia i czy bardzo się rozsiewa
PROSZĘ o podpowiedzi z Waszych doświadczeń!!!
Czy próbowaliście ją "zimować" i czy to się udaje? (no i w jakich warunkach???)
A może komuś udało się ją przetrzymać w ogrodzie podczas zimy? (normalnej zimy bo teraz to nie zima ;-) )
Czy wysiana dostatecznie wcześnie (w lutym) jest w stanie zakwitnąć??
Słoneczne pozdrówki!!
d

O miejscu dla niej zdecyduje to czy jest (tak na niej pisze) wieloletnia i czy bardzo się rozsiewa
PROSZĘ o podpowiedzi z Waszych doświadczeń!!!
Czy próbowaliście ją "zimować" i czy to się udaje? (no i w jakich warunkach???)
A może komuś udało się ją przetrzymać w ogrodzie podczas zimy? (normalnej zimy bo teraz to nie zima ;-) )
Czy wysiana dostatecznie wcześnie (w lutym) jest w stanie zakwitnąć??
Słoneczne pozdrówki!!
d
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Dorka próbowałam, ale o przetrzymaniu w gruncie nie ma mowy. Wysiej do doniczek i uprawiaj w doniczkach. W pierwszym roku nie będzie to zbyt okazała roślina. Dopiero w następnym można mówić o czymś co jest na zdjęciu. Przechowanie w widnej i w miarę ciepłaj piwnicy. Nie należy zapominać o podlewaniu. Najlepiej wiosna przesadzać do większej donicy i dołować w gruncie, a na zimę wyciągać i do piwnicy.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzecią zimę próbuję przetrzymać trawę pamapasową. Do tej pory, przez dwie zimy sztuka ta nie udała mi się. Sadziłem zawsze rośliny roczne, a więc zakwitały. Wspaniały "pióropusz" miałem w roku ubiegłym. Mam jednak wątpliwości czy i w tym roku trawa przezimuje. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że większym zagrożeniem dla tej trawy jest w zimie woda a nie mróz. Winna być sadzona na dobrze zdrenowanym pagórku, kilkanaście do kilkudziesięciu centymetrów nad normalnym poziomem gruntu. Pożądane jest zadaszanie jej na okres zimowy. Jeśli nie przetrzyma tej zimy to będę sadził ponownie. Jest piękna.
Mietek.
Jeszcze poszukałam po necie i znalazłam, że dla tej trawy bardziej szkodliwy jest nadmiar wody niż mrozy... i pewnie z tego powodu polecacie sadzić ją na skarpach (których nie mam
nawet nie mam miejsca by zrobić).
Basiu - rozumię, że u Ciebie ta trwa w pierwszym roku nie kwitła
KaRo też mi o tym pisała... szkoda te pióropusze są takie piękne...
Jak się prezentuje trawa p. gdy nie kwitnie??
jeśli nie mogę liczyć na kwitnienie to może nie ma sensu eksponować jej w jakimś widocznym miejscu??
Fotki mile widziane ;-)

Basiu - rozumię, że u Ciebie ta trwa w pierwszym roku nie kwitła

Jak się prezentuje trawa p. gdy nie kwitnie??
jeśli nie mogę liczyć na kwitnienie to może nie ma sensu eksponować jej w jakimś widocznym miejscu??
Fotki mile widziane ;-)
Trawa pampasowa piekna i trudna .Lubi miejsca sloneczne i raczej suche to trawa stepowa.Trudna w uprawie ale za to piekna .Należy ją sadzic na kopczykach tak aby nadmiar wody nie mial stycznosci z korzeniami ,najlepszym sposobem jest posadzenie w donicach aby na zime mazna bylo swobodnie wyjac i przezimowac w piwnicy wiosna nie nalezy zbytnio sie spieszyc z wyprowadzaniem ,wiosenny przymrozek moze zniweczyc cale nasze starania .Bym zapomnial zima należy ją podlewac ale delikatnie powinna miec cala zime zielone [liscie]
Niestety u mnie ta trawa nie chce kiełkować
chyba po raz pierwszy Legutko u mnie się nie sprawdził
ale jeszcze poczekam - moze taki juz jej urok, ze kiełkuje po miesiącu??
a jak nie wykiełkuje to "podkrade" coś u sąsiada Jozefa ;-) hihi jak tylko się odwróci to ja łopate i do dzieła ;-) hihi...
Pewnie Jozef nie zaprosi mnie na działkę po przeczytaniu tego posta ;-)
Słoneczne pozdrowienia!!!!!

chyba po raz pierwszy Legutko u mnie się nie sprawdził

ale jeszcze poczekam - moze taki juz jej urok, ze kiełkuje po miesiącu??
a jak nie wykiełkuje to "podkrade" coś u sąsiada Jozefa ;-) hihi jak tylko się odwróci to ja łopate i do dzieła ;-) hihi...
Pewnie Jozef nie zaprosi mnie na działkę po przeczytaniu tego posta ;-)
Słoneczne pozdrowienia!!!!!