Mikroogródek - Ankha cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mikroogródek - Ankha cz. 2

Post »

Aniu cudne te rojniczki, takie maleństwa a trwają okrągły rok, nie straszna im żadne mrozy :D
Cieszę, że psinka ma sie dobrze po operacji . Niedługo znów będzie biegała pełna sił :D
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Aneczko też trzymam kciuki za Twoją śliczną , mądrą i przyjacielską sunię , tym bardziej , że znam ja osobiście ;:108
Zimno.............. ogólnie nie lubię :roll:
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

A mój rojnikowiec za bardzo mnie nie nacieszył ...kupiony w zeszłym roku w tym zakwitł a teraz nic z niego nie zostało ,nie wypuścił nawet przybyszowych rozetek ale może chociaż nasionka jakieś będą . A piszą że może zakwitnąć po pięciu latach widać mój już tyle miał :wink:
Jaki mróz u mnie dopiero dzisiaj -2 a tak cały czas w plusie ...najgorsze że strasznie sucho :(
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko ;:196 Tak, to naprawdę świetne rośliny, może u mnie się niedługo już rozrosną i wypełnią całą przestrzeń kamiennego murka...

Mireczko dzięki ;:196 Też nie lubię - wychodzę jak ciemno, wracam jak ciemno, poza małymi wyjątkami prawie mnie nie ma w ogrodzie... ;:224

Ewciu ;:196 U mnie w tym roku też nie wypuścił nowych rozetek, ciekawe czy przetrwają dwie małe :roll: Ale i tak warto go mieć, choćby przez dwa sezony ;:108 Też chciałabym, żeby raz, a porządnie polało

To kilka maluchów, które wyglądają jeszcze w miarę dobrze po mrozach
dereń kanadyjski, może nie powalająca wielkość, ale już rwie się do wiosny :tan
Obrazek

zawciąg rubrifolia
Obrazek

cymbalaria muralis
Obrazek

morisia
Obrazek

asperula gussoni
Obrazek
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne to twoje MIKRO ;:138 Ja tez próbuje oczywiście bez ładu i składu troszkę takich maleństw do siebie zaprosić ale one nie chcą rosnąć w mojej glinie :( Parę ich wkopałam jesienią w doniczkach .Zobaczę jak przezimują.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, większości skalnych nieprzepuszczająca glina nie służy... a może rozpulchnić ją piaskiem, żwirkiem i ziemią na bazie odkwaszonego torfu? może z dodatkiem kompostu :roll:

Mystic Myst
Obrazek

Gunsmoke
Obrazek

jeszcze raz Raulia, zaczynam się powtarzać, to przez to, że jest coraz mniej do pokazywania :|
Obrazek

naradka krwista - androsace carnea
Obrazek

Zrobiłam dziś obchód Mikroogródeczka, deszczyk zrosił odrobinę, mnóstwo roślin ma porażone chorobami grzybowymi liście, nawet te, które zazwyczaj mają opinię zdrowych. Muszę powycinać pędy, zastanawiam się czy zrobić jakiś oprysk, i czym :roll:
Ale są i dobre wieści - kopytnik długopłatkowy pięknie przyrasta, przylaszczki mają wielkie pąki, nawet biała pełna (o którą sie bałam, czy nie zamordowałam) ma przynajmniej trzy nowe pędy wychodzące z ziemi :heja
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Za to lubię skalniaczki, że nawet zimą wyglądają! Pokazujesz fajne rojniki. Gdyby tak tylko nic w nie się nie wgryzało! :evil: Wiecznie coś mi się wsiewa pomiędzy!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Żurawki to jest to co nigdy nie zawodzi.....piękne o każdej porze roku ;:138 Szczególnie teraz przyciągają wzrok, kiedy już zaczyna być szaro i pusto w ogrodzie a one wciąż piękne :D
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

No fakt, ostatnio jak byłam u siebie to skalniak i żurawkowa wyglądają jak latem, reszta w kolorze błota :roll:

Aniu, czytałam opinie dwóch osób, że cymbalaria infekuje cały skalniak, przerasta wszystkie rośliny i jest nie do wyplenienia. Czy swoją jakoś odizolowałaś?

Czekam z niecierpliwością, aż Twój skalniak znów zakwitnie, się będzie działo :-)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Aniu, poświęciłam dzisiejsze popołudnie na długi spacer po Twoim miniogródku, ale z mega ilością kwiatów. Znalazłam również pamiątkę z Jury Krakowsko-Częstochowskiej, bynajmniej nie chodzi mi o zdjęcie Złotego Potoku.
Rośliny masz przepiękne a miłość do nich przeogromną. Gratuluję.
Sunia przepiękna. Ja mam też dwie /kundelki/ ale bardzo kochane i o połowę mniejsze od Twojej.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłeczko ;:196 a mnie się tam nic nie wgryza ;:224 :;230 Wiem, wiem, przeklinam wielkość mego Ogródeczka, bo każdy chwaścik jest widoczny :lol:

Agniesiu ;:108 ;:196 Bez nich ogród już by był okrutnie zimowy, bo nawet berberysy u mnie już zgubiły liście... choć kilka już znaleśnikowało się i zatrzymało wypuszczanie nowych liści :roll:

Tak, masz rację Siberko ;:196 , więc moją machnęłam na dwa, posadziłam jedną część pod Murkiem, niech razem z większą macierzanką płożącą walczą o miejsce, a druga rośnie w Przedogródku, gdzie ma zarosnąć i zrobić ładne tło dla innych ekspansywnych (np, jastrzębca :;230 ) Za szparaga na razie podziękuję, poczekam na własne wiesz co, muszę mieć jakąś motywację (ponoć dom w Chorwacji kosztuje jakieś 60.000 zł..., co ja tu jeszcze robię ) ;:223

Witaj ZWkwiecie ;:196 :wit Bardzo mi miło, ale czy zasłużenie aż tyle pochwał, w końcu same rosną, ja je tylko dosadzam :;230 O tak, Jura jest mi bliska, i pamiątki posiadam :;230
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale mikroogródek łatwo opanować. Przy rozmiarach makro jak skończysz pielić - musisz zaczynac od nowa, bo zdażyły wyrosnać chaszcze. :;230
A prawda jest taka,ze jak się codziennie poskubie, to jakos idzie nad tym zapanować. Tylko przy skalniaczku nie zawsze mam pod ręką ... widelec (bo nim zawsze pielę pomiędzy tym drobiazgiem.
Moimi największymi wrogami są pierwiosnek lekarski i poziomki :-) No i rozchodnik ościsty, który przywlókł się wraz ze skalnicą ze sklepu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

Dawno mnie u Ciebie nie było. Wszystko Pięknie wygląda , widać efekty pracy, rabatka z żurawkami przepiękna . Pozdrawiam
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

A daj Ty spokój, rośliny od Ciebie z Chorwacji to musiałybyśmy przechowywać wszystkie prawie w domu :;230
Ja nie mam tyle miejsca :-)
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłeczko ;:196 , ależ oczywiście, że moją łatwiej opanować, ale wolałabym niekończącą się opowieść ... i miejsce na tysiące nowych nasadzeń :;230 Pierwiosnki i poziomki polubić, ja lubię karmnik ;:108

Martinez, ja też ostatnio bardziej stateczna się zrobiłam, łażę za to regularnie do pracy :;230 i wykonuje dziwne dzieła zlecone... Mam nadzieję, że jak się żurawkowa rozrośnie, to dopiero rzuci na kolana :;230 Na razie obmyślam strategię dokarmienia tychże, na wiosnę ;:108

Siberio, Oj tam, oj tam... dla kogoś tak ciepłolubnego jak ja, przy obietnicy domu i większych areałów... człowiek się naprawdę zaczyna zastanawiać ;:224 No żartuję, musi tyłek zmarznąć, to i lato podlaskie można docenić :uszy Na trzy miesiące zimowe wyjechać, ach :lol:
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”