Storczykowy kącik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczykowy kącik
Lauro wszystkie piękne, choć cattleye to te które lubię najbardziej. Masdevallie i Vandy też mnie urzekły.Lauro bardzo zdrowo wyglądają te Twoje vandy. Moja jedyna vanda jaką posiadam kupiona przez internet z nie najlepszym systemem korzeniowym, w końcu chyba podjęła współpracę, dwa dni temu wypatrzyłam przedłużenie jednego z korzonków a dziś kolejne. 

Witaj
Obejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji która jest bardzo urozmaicona posiadasz bardzo duzo cudownych okazów.
na pewno będę zaglodała tu czesciej:)
Obejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji która jest bardzo urozmaicona posiadasz bardzo duzo cudownych okazów.
na pewno będę zaglodała tu czesciej:)
Lauro, no pięknie odrobiłaś zadanie domowe...w pierwszym momencie, gdy rzuciłam okiem na pierwsze zdjęcie, myślałam ze to z jakiejś wystawy. W ogóle jak przewertowałam kilka stron wstecz to stwierdziłam ze stanowczo za długo mnie u Ciebie nie było. Neofinetia, Lc. " Nice Holiday Sun Tropica" , Twoje Vandy, masdevalie (choć narzekasz na skromność kwitnień)... aż trudno wymienić, który storczyk zachwyca najbardziej. Wszystkie sliczne!
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Same przepiękne kwitnienia.
I cudne zdrowiutkie roślinki, widać że właścicielka bardzo dba o nie.
Masdevallie

Masdevallie

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Lauro, zgadzam się z Agatą- te zdjęcia są jak z jakiegoś ogrodu botanicznego! Niesamowite, gratuluję kwitnień

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Kontakt:
piękne katleje, cudne wybarwienie. Ale masz wand ! dziewczyny mają rację, niczym w ogrodzie botanicznym
super. Masdevallia też ma bardzo ciekawy kolor.

Witajcie
po długiej przerwie. Wszystkim odwiedzającym oczywiście dziękuję
Ostatnio u mnie skromnie z kwitnieniami, ale coś się znajdzie
Wreszcie zakwitł mój wyhodowany od sadzonki Ceratostylis rubra. Roślina ma swoje miejsce w akwarium. Rośnie w małej doniczce w sphagnum. Nie dopuszczam do całkowitego wysuszenia podłoża. Lubi temperatury umiarkowane do ciepłych i półcień. Według mnie bardzo wdzięczna i łatwa w utrzymaniu roślina. Polecam

Kwitnie też Dtps. Purple Gem Blue, który przyjechał ze mną z Łańcuta. Końcówkę pędu niestety złamałam

Pokażę jeszcze co przypadkiem udało mi się wyhodować
W zamkniętym pojemniku gdzie utrzymuję przy życiu młode keiki ożyło sphagnum. Pojemnik stał w ciepłym, dość słonecznym miejscu.

Na koniec nowe mieszkanie Neofinetii. Posadziłam ją w doniczce z włókna kokosowego w mieszance kory, węgla drzewnego, włókna, seramisu i sphagnum. Tak to wygląda:

Pozdrawiam

Ostatnio u mnie skromnie z kwitnieniami, ale coś się znajdzie

Wreszcie zakwitł mój wyhodowany od sadzonki Ceratostylis rubra. Roślina ma swoje miejsce w akwarium. Rośnie w małej doniczce w sphagnum. Nie dopuszczam do całkowitego wysuszenia podłoża. Lubi temperatury umiarkowane do ciepłych i półcień. Według mnie bardzo wdzięczna i łatwa w utrzymaniu roślina. Polecam

Kwitnie też Dtps. Purple Gem Blue, który przyjechał ze mną z Łańcuta. Końcówkę pędu niestety złamałam

Pokażę jeszcze co przypadkiem udało mi się wyhodować

Na koniec nowe mieszkanie Neofinetii. Posadziłam ją w doniczce z włókna kokosowego w mieszance kory, węgla drzewnego, włókna, seramisu i sphagnum. Tak to wygląda:

Pozdrawiam

Lauro, ten mech strasznie mi się podoba! Mi niestety nie chce ożyć, tylko robi się czarny
Ciekawe czy się rozrośnie 

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- kasiunieczka_32
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lauro gratuluję pierwszego uroczego kwitnienia Ceratostylis rubra
Możesz napisać jak podlewasz neofinetię w tym nowym podłożu? Moja jest w koszyczku wyłożonym włóknem kokosowym i umieszczona w osłonce. Zastanawiam się czy nie za rzadko ją podlewam, bo bardzo szybko przesycha.

Możesz napisać jak podlewasz neofinetię w tym nowym podłożu? Moja jest w koszyczku wyłożonym włóknem kokosowym i umieszczona w osłonce. Zastanawiam się czy nie za rzadko ją podlewam, bo bardzo szybko przesycha.
Marto, mech niestety bardzo wolno się rozrasta. Powiedziałabym, że jest dość kapryśny - nie wolno go dotykać, ani przesuszać, bo zamiera.
Kasiu, Neofinetię podlewam teraz tylko przez spryskiwanie. Z tego co czytałam, zimą należy ograniczyć dość znacznie podlewanie, zapewnić dużo światła i nocny spadek temperatury.
Po przesadzeniu zaczęła się rozrastać, więc chyba jej to służy
Kasiu, Neofinetię podlewam teraz tylko przez spryskiwanie. Z tego co czytałam, zimą należy ograniczyć dość znacznie podlewanie, zapewnić dużo światła i nocny spadek temperatury.
Po przesadzeniu zaczęła się rozrastać, więc chyba jej to służy

Lauro, wróciłam sobie jeszcze do Twoich wrześniowych kwitnień. Balsam dla oczu (szczególnie miły widok przed snem
)
Uśmiechnęłam się na wpis, że ROK czasu czekałaś na dojrzenie pochewki kwiatowej u tej pięknej Laeliocattlei.
Moja Epicattleya ma dwie pochewki i ani drgną od wakacji. Ale już wiem, że mam być cierpliwa
Kwiaty Ceratostylis rubra zachwycają swoim kolorem i perłowym połyskiem w świetle słonecznym.
Wspaniały widok na listopadowe dni
Dtps Purple Gem Blu u mnie dopiero tworzy maleńkie pączki. Kiedyś miałam w podobnej kolorystyce Dtps Kenneth Schubert i problemem dla mnie
było dobranie odpowiedniego tła przy fotografowaniu tego blado fioletowego koloru. U Ciebie przy tym storczyku też kwiaty zlewają się z otoczeniem.
Mam nadz., że zrobisz jeszcze zdjęcia jak w pełni rozkwitnie

Uśmiechnęłam się na wpis, że ROK czasu czekałaś na dojrzenie pochewki kwiatowej u tej pięknej Laeliocattlei.
Moja Epicattleya ma dwie pochewki i ani drgną od wakacji. Ale już wiem, że mam być cierpliwa

Kwiaty Ceratostylis rubra zachwycają swoim kolorem i perłowym połyskiem w świetle słonecznym.
Wspaniały widok na listopadowe dni

Dtps Purple Gem Blu u mnie dopiero tworzy maleńkie pączki. Kiedyś miałam w podobnej kolorystyce Dtps Kenneth Schubert i problemem dla mnie
było dobranie odpowiedniego tła przy fotografowaniu tego blado fioletowego koloru. U Ciebie przy tym storczyku też kwiaty zlewają się z otoczeniem.
Mam nadz., że zrobisz jeszcze zdjęcia jak w pełni rozkwitnie

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Lauro po dłuższej przerwie.
Jak długo czekałaś na kwiat Ceratostylis rubra skoro masz go od sadzonki.
Ten mech ładny, niech się dalej tak rozrasta a będziesz miała na podłoże do Twoich Dracul. One lubią rosnąć w takim mchu.
Chyba będę musiała swoją Neofinietę też wsadzić w podobne podłoże. Moją mam w bardzo grubej korze i też szybko przesycha. Muszę coś pomyśleć.
Jak długo czekałaś na kwiat Ceratostylis rubra skoro masz go od sadzonki.
Ten mech ładny, niech się dalej tak rozrasta a będziesz miała na podłoże do Twoich Dracul. One lubią rosnąć w takim mchu.
Chyba będę musiała swoją Neofinietę też wsadzić w podobne podłoże. Moją mam w bardzo grubej korze i też szybko przesycha. Muszę coś pomyśleć.
Asiu (Art) , dziękuję bardzo za pochwały dla moich kwitnień.
Dtps Purple Gem Blue niestety już przekwita. Tak jak wcześniej pisałam złamałam koniec pędu, więc pełnego rozkwitu nie było
Dtps Kenneth Schubert też miałam. Niestety dopadła go choroba i nie udało mi się go uratować. Masz rację - bardzo ciężko tym kwiatom zrobić dobre zdjęcie. Moim aparatem jest to chyba niemożliwe.
Asiu (Joane), Ceratostylis rubra mam prawie dwa lata.
Mech bardzo szybko obumiera. Musi mieć cały czas bardzo wilgotno, ale zobaczymy może się uda.
Podłoże dla Neofinetii polecam. Mojej roślinie widocznie służy.
Dzisiaj pokażę, mój mały sukces
Phal. venosa i jej kwitnienie. Mam nadzieję, że trzeci pąk też rozkwitnie.

Zapowiedź kwitnienia u Vandy denisoniany. Nie mogę się doczekać. Doświetlam ją żarówką LED-ową.

Hybrydy:
Na kwitnienie jednej z nich czekałam bardzo długo. Córka kupiła ją przelaną i z chorobą grzybową. Teraz jest już ok. Cieszy nas w końcu kwitnieniem

Pozdrawiam
Dtps Purple Gem Blue niestety już przekwita. Tak jak wcześniej pisałam złamałam koniec pędu, więc pełnego rozkwitu nie było

Dtps Kenneth Schubert też miałam. Niestety dopadła go choroba i nie udało mi się go uratować. Masz rację - bardzo ciężko tym kwiatom zrobić dobre zdjęcie. Moim aparatem jest to chyba niemożliwe.
Asiu (Joane), Ceratostylis rubra mam prawie dwa lata.
Mech bardzo szybko obumiera. Musi mieć cały czas bardzo wilgotno, ale zobaczymy może się uda.
Podłoże dla Neofinetii polecam. Mojej roślinie widocznie służy.
Dzisiaj pokażę, mój mały sukces

Phal. venosa i jej kwitnienie. Mam nadzieję, że trzeci pąk też rozkwitnie.

Zapowiedź kwitnienia u Vandy denisoniany. Nie mogę się doczekać. Doświetlam ją żarówką LED-ową.

Hybrydy:
Na kwitnienie jednej z nich czekałam bardzo długo. Córka kupiła ją przelaną i z chorobą grzybową. Teraz jest już ok. Cieszy nas w końcu kwitnieniem

Pozdrawiam

- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
Rzeczywiście z większą ilością kwiatków wygląda ładniej
U denisoniany widzę cudny pędzik i szykuje się obfite kwitnienie - czekam na nie razem z Tobą

U denisoniany widzę cudny pędzik i szykuje się obfite kwitnienie - czekam na nie razem z Tobą

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
Witaj gratuluję pędzika na vandzie densoniana,czekam na rozkwit

Pozdrawiam Iwona