Storczykowy kącik

kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowy kącik

Post »

Lauro wszystkie piękne, choć cattleye to te które lubię najbardziej. Masdevallie i Vandy też mnie urzekły.Lauro bardzo zdrowo wyglądają te Twoje vandy. Moja jedyna vanda jaką posiadam kupiona przez internet z nie najlepszym systemem korzeniowym, w końcu chyba podjęła współpracę, dwa dni temu wypatrzyłam przedłużenie jednego z korzonków a dziś kolejne. :)
justysp26
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj
Obejrzałam cały wątek i jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji która jest bardzo urozmaicona posiadasz bardzo duzo cudownych okazów.
na pewno będę zaglodała tu czesciej:)
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Lauro, no pięknie odrobiłaś zadanie domowe...w pierwszym momencie, gdy rzuciłam okiem na pierwsze zdjęcie, myślałam ze to z jakiejś wystawy. W ogóle jak przewertowałam kilka stron wstecz to stwierdziłam ze stanowczo za długo mnie u Ciebie nie było. Neofinetia, Lc. " Nice Holiday Sun Tropica" , Twoje Vandy, masdevalie (choć narzekasz na skromność kwitnień)... aż trudno wymienić, który storczyk zachwyca najbardziej. Wszystkie sliczne!
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Same przepiękne kwitnienia. ;:138 I cudne zdrowiutkie roślinki, widać że właścicielka bardzo dba o nie. ;:180
Masdevallie ;:97
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Laura1806 pisze:Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lauro, zgadzam się z Agatą- te zdjęcia są jak z jakiegoś ogrodu botanicznego! Niesamowite, gratuluję kwitnień :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

piękne katleje, cudne wybarwienie. Ale masz wand ! dziewczyny mają rację, niczym w ogrodzie botanicznym :) super. Masdevallia też ma bardzo ciekawy kolor.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Witajcie :wit po długiej przerwie. Wszystkim odwiedzającym oczywiście dziękuję ;:196
Ostatnio u mnie skromnie z kwitnieniami, ale coś się znajdzie :wink:
Wreszcie zakwitł mój wyhodowany od sadzonki Ceratostylis rubra. Roślina ma swoje miejsce w akwarium. Rośnie w małej doniczce w sphagnum. Nie dopuszczam do całkowitego wysuszenia podłoża. Lubi temperatury umiarkowane do ciepłych i półcień. Według mnie bardzo wdzięczna i łatwa w utrzymaniu roślina. Polecam :D

Obrazek

Obrazek

Kwitnie też Dtps. Purple Gem Blue, który przyjechał ze mną z Łańcuta. Końcówkę pędu niestety złamałam :(

Obrazek

Pokażę jeszcze co przypadkiem udało mi się wyhodować :wink: W zamkniętym pojemniku gdzie utrzymuję przy życiu młode keiki ożyło sphagnum. Pojemnik stał w ciepłym, dość słonecznym miejscu.

Obrazek

Na koniec nowe mieszkanie Neofinetii. Posadziłam ją w doniczce z włókna kokosowego w mieszance kory, węgla drzewnego, włókna, seramisu i sphagnum. Tak to wygląda:

Obrazek

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Lauro, ten mech strasznie mi się podoba! Mi niestety nie chce ożyć, tylko robi się czarny :;230 Ciekawe czy się rozrośnie ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Lauro gratuluję pierwszego uroczego kwitnienia Ceratostylis rubra ;:63
Możesz napisać jak podlewasz neofinetię w tym nowym podłożu? Moja jest w koszyczku wyłożonym włóknem kokosowym i umieszczona w osłonce. Zastanawiam się czy nie za rzadko ją podlewam, bo bardzo szybko przesycha.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Marto, mech niestety bardzo wolno się rozrasta. Powiedziałabym, że jest dość kapryśny - nie wolno go dotykać, ani przesuszać, bo zamiera.
Kasiu, Neofinetię podlewam teraz tylko przez spryskiwanie. Z tego co czytałam, zimą należy ograniczyć dość znacznie podlewanie, zapewnić dużo światła i nocny spadek temperatury.
Po przesadzeniu zaczęła się rozrastać, więc chyba jej to służy :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lauro, wróciłam sobie jeszcze do Twoich wrześniowych kwitnień. Balsam dla oczu (szczególnie miły widok przed snem :) )
Uśmiechnęłam się na wpis, że ROK czasu czekałaś na dojrzenie pochewki kwiatowej u tej pięknej Laeliocattlei.
Moja Epicattleya ma dwie pochewki i ani drgną od wakacji. Ale już wiem, że mam być cierpliwa :D

Kwiaty Ceratostylis rubra zachwycają swoim kolorem i perłowym połyskiem w świetle słonecznym.
Wspaniały widok na listopadowe dni ;:215
Dtps Purple Gem Blu u mnie dopiero tworzy maleńkie pączki. Kiedyś miałam w podobnej kolorystyce Dtps Kenneth Schubert i problemem dla mnie
było dobranie odpowiedniego tła przy fotografowaniu tego blado fioletowego koloru. U Ciebie przy tym storczyku też kwiaty zlewają się z otoczeniem.
Mam nadz., że zrobisz jeszcze zdjęcia jak w pełni rozkwitnie ;:180
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Witaj Lauro po dłuższej przerwie.
Jak długo czekałaś na kwiat Ceratostylis rubra skoro masz go od sadzonki.
Ten mech ładny, niech się dalej tak rozrasta a będziesz miała na podłoże do Twoich Dracul. One lubią rosnąć w takim mchu.
Chyba będę musiała swoją Neofinietę też wsadzić w podobne podłoże. Moją mam w bardzo grubej korze i też szybko przesycha. Muszę coś pomyśleć.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p

Post »

Asiu (Art) , dziękuję bardzo za pochwały dla moich kwitnień.
Dtps Purple Gem Blue niestety już przekwita. Tak jak wcześniej pisałam złamałam koniec pędu, więc pełnego rozkwitu nie było :(
Dtps Kenneth Schubert też miałam. Niestety dopadła go choroba i nie udało mi się go uratować. Masz rację - bardzo ciężko tym kwiatom zrobić dobre zdjęcie. Moim aparatem jest to chyba niemożliwe.
Asiu (Joane), Ceratostylis rubra mam prawie dwa lata.
Mech bardzo szybko obumiera. Musi mieć cały czas bardzo wilgotno, ale zobaczymy może się uda.
Podłoże dla Neofinetii polecam. Mojej roślinie widocznie służy.
Dzisiaj pokażę, mój mały sukces :)
Phal. venosa i jej kwitnienie. Mam nadzieję, że trzeci pąk też rozkwitnie.

Obrazek

Obrazek

Zapowiedź kwitnienia u Vandy denisoniany. Nie mogę się doczekać. Doświetlam ją żarówką LED-ową.

Obrazek

Hybrydy:
Na kwitnienie jednej z nich czekałam bardzo długo. Córka kupiła ją przelaną i z chorobą grzybową. Teraz jest już ok. Cieszy nas w końcu kwitnieniem :D

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Rzeczywiście z większą ilością kwiatków wygląda ładniej :wink:
U denisoniany widzę cudny pędzik i szykuje się obfite kwitnienie - czekam na nie razem z Tobą ;:65 ;:65 ;:65
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Witaj gratuluję pędzika na vandzie densoniana,czekam na rozkwit ;:65 :wit
Pozdrawiam Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”