Nowapasja- dziękuję.
Tomkoc- mnie też się podoba taki plenerek...trawka, słoneczko i storczyki. Nic, tylko się położyć obok i...odpoczywać...
Darekp- oby słońce grzało, jak najdłużej. Uwielbiam ciepło w połączeniu ze słońcem, wtedy czuję, że żyję. podobnie, jak moje storczyki...
Klaudia- dziękuję. Masdevallie mają egzotyczne kwiaty, podobają mi się najbardziej te ich "zadziorne" wąsy.
Lucynkof- chyba w ten weekend minie miesiąc, jak Ascocenda otworzyła swój pierwszy kwiat. Kwitnie już długo, bo nieraz czytam, że Vandy przekwitają po 2 tygodniach.
Ewarost- dziękuję w imieniu storczyków i zielonej trawki...
Kasia01- ja też uwielbiam taki widok na zielonej trawce...ale...to wynoszenie doniczek na zewnątrz...bywa uciążliwe.
Katarzynka575- zółta masdevallia chyba fajnie się skomponowała z błękitem nieba. To jest moje "prywatne" słoneczko.
Szymka- dziękuję ;)
Kasik69- dziękuję, że Przyszłaś. Nie liczy się strona... Jeśli ma sucho, to podwinięte liście mogą być dlatego, że jest zbyt mała wilgotność wokół storczyka. Postaw go na tacce z mokrym keramzytem.
A gdzie stoi? Jeśli na oknie, to może ma za gorąco...
Goskle- dziękuję w imieniu masdevallii. A co do piwa, może spróbuję z tą pułapką. Ale będę musieć zabrać masdevallie i sabotki na noc do budynku...
Arlet- dziękuję ślicznie ;) Ja wiem, do jakiej orchidei Wzdychasz... ale już niedługo...
Joane- dziękuję w imieniu hybryd falenopsisów ;)
Masdevallia ma już 3 kwiatuszki rozwinięte

Może jutro masd. chasei otworzy całkiem kwiatuszka, to mu zrobię zdjęcie
Haha...to słońce tak na mnie działa. Nie mogę patrzeć, gdy jest piękny zachód słońca. Wynoszę storczyki i...pstrykam zdjęcia...
AniuL- dziękuję serdecznie

Takie słoneczka to rano w sam raz się ogląda. Potem cały dzień w dobrym humorze jest.
Amator- robię takie fotki, by Wam poprawić humor
Miau- jak zwykle...hmm...dziś będzie owocowo...
Agito- upolowany w tamtym roku w Castoramie. Miał dwa pędy, przekwitł i zasuszył - pierwszy pędzik. Na drugim pędziku było kilka kwiatów - przycięty przed zimą, teraz kwitnie na odbiciu z oczka. I ma kolejny, spory pęd. Nie sprzedam go, bo jest wyjątkowy. Bywa peloric- iem (boczne płatki niektórych kwiatów mają falbankę). Jest woskowcem i na dodatek jest pachnący. Czyli ma wszystkie cechy falenopsisa, które najbardziej pożadam u hybryd.... no i kolor...mój ulubiony.
Stokrotkania- witaj milutko ;) Kolejne zdjęcia zaraz będą..
Renatko- biosept kupiłam w lutym, w zwykłym ogrodniczym. Podlewam czasem nim (rozcieńczonym z wodą) wszystkie rośliny pokojowe, w tym storczyki. A jak często? Hmm..rzadko, jak sobie przypomnę. Raz naokoło 2 miesiące.
c.d.n... z fotkami...