Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Iwonko, ten "kwietniczek" splotłam tak na szybko ze zwykłego sznurka; miał być "chwilówką" na jakiś miesiąc, zanim się kwiaty na niespodziance nie rozwiną i nie postanowię co dalej ze storczykiem (a nie chcę wieszać w oknie kolejnej doniczki, bo za dużo zabiera światła- okno już zastawione i zawieszone gdzie się da :| ) - miała zresztą być porządna makrama, ale się zleniłam :D No i tak wisi chwilowo, na dole zwykły podstawek plastikowy...

Wiktorio, cieszę się, że Cię u mnie widzę- też śledzę Twój wątek, ale na razie "po kryjomu"- obiecuję się wkrótce ujawnić ;) Dzięki za dobre słowo! :)

Renatko, fakt, kolorek bardzo energetyczny- chyba najładniejsze moje kwitnienie- pierwszy raz ascocenda zakwitła w pełni lata, pewnie więc słoneczko pomogło jej się tak ładnie wybarwić. A może zawsze tak wygląda, nie wiem sama, nie ma jak porównać... ;)

Lucynko, chyba muszę Ci zadedykować którąś z fotek ascocendy. Bardzo Ci takiej życzę, i to w przyzwoitej, czyli oczywiście jak najmniejszej, cenie! ;:215
Pędziki u phal. mam obecnie chyba tylko dwa- akurat się udało nimi zaszpanować :;230
A moje półmetrowe korzenie pokażę jeszcze raz- poprzednio chyba nie tę stronę wybrałam co trzeba i wrażenie nie takie, jakie powinno być- a przecież ten "falek", to już prawie vanda :lol: :lol:

Obrazek

Ewo, cieszę się bardzo, że ktoś docenił żurawia! ;) Podobno jest dość rzadkim okazem w Polsce.

Moniu, ten mój ma małe kwiatuszki, białe ze środeczkiem różowo-bordowym, typ multiflora chyba- miałaś chyba kiedyś podobny z keiki, o ile się nie mylę.
Wiesz, z tymi teoriami to jest chyba tak, że każda jest zasadna, dopóki nie zostanie obalona przez... same storczyki :D Trochę już różnych teoretycznie niemożliwych dziwactw widziałam, choćby tu na forum. Myślę, że może to też być wynik manipulacji genetycznych- po nich, wiadomo, różne rzeczy się dzieją.
U mnie być może jest też taka tego przyczyna, że oba te pędy wyrosły dość wysoko; storczyk niewiele ma już liści nad nimi- może 2, młode, takie chyba jeszcze rosnące, więc może kolejne miejsce- to powyżej- nie było jeszcze gotowe /tzn. dojrzałe/, a pędzik koniecznie chciał wyrosnąć. Ale to takie tylko moje amatorskie kombinowanie... ;)
Jeśli masz ochotę- wstaw swoje zdjęcia, zapraszam, chętnie popatrzę na kolejne ciekawostki w naturze :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

A ja się tak przez chwilę wpatrywałam w zdjęcie i zastanawiałam czemu ta vanda ma takie dziwne liście :;230 :;230 :;230
Fajnie rośnie ten twój storczyk, a te korzenie tylko świadczą o dobrej opiece włascicielki oraz dobrej kondycji rośliny. ;:138
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko zawsze podziwiam u Ciebie jak pięknie rosną korzonki u Ciebie ale ten to chyba rekordzista. :roll:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiktorio, to raczej zasługa dobrej wilgotności u mnie w domu- na co nie mam za bardzo wpływu, po prostu mieszkam w dość fajnym miejscu, przy lesie ;)
Najlepsze jest to, że na górze między liśćmi storczyk ma drugie tyle korzeni powietrznych, tegorocznych- za rok będzie z daleka widać najpierw korzenie, a potem liście i kwiaty. I chyba przejdę na uprawę wazonową! ;:112

Joasiu, zgadza się, rekordzista absolutny! :)

Fajnie to wygląda, ale już z moczeniem jest mały problem, bo naczynie, w którym go namaczam musi stać na samym brzegu stołu czy szafki, inaczej połamałabym korzenie - no i zawsze mam stresik, że mi go dziecko strąci niechcący... :roll:
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I ja zdążyłam wejść do Ciebie...

Świetne ma korzonki ten falenopsis. Ale chyba nie chciałabym mieć takiego "vandowatego falka" ;:224

Dendrobium phal. ma piękne psby i śliczne kwiaty.

A buraczek jest buraczkowy.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

No tak, jedna z moich Vand ma na pewno mniej korzeni niż Twój Phalaenopsis ;:224
Pomysł z wazonem wydaje się trafny ;:109
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rysiu, czyli zapanowała u nas wąska specjalizacja; podzieliłysmy się rolami :D

Justynko, no coś Ty, jak to nie chciała :wink: - takiego z wiszącymi korzeniorami na pewno nie kupisz w sklepie i to jest w nim takie fajne- biały kruk! :;230

Lucynko, szkoda, że vandy nie mają takiego szybkiego tempa rośnięcia jak phal., ale wierzę w Twoją vandę- pewnie jeszcze przegoni mojego szalonego falka długością korzeni. A przynajmniej tego Tobie i sobie życzę :lol:

Popatrzcie...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jak tu ich nie kochać... ;:170
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Na Twoich parapetach Agnieszko, widać wyższy stopień zażyłości - aż strach pomysleć, co z tego wyniknie ;)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Strasznie towarzyska ta Twoja masdewalia :;230
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Masdevallia chyba pokochała towarzystwo falenopsisów... Cudna jest :tan
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko fajne zdjęcia dwóch masdevalli, faktycznie ta Twoja różowa podobna do mojej, ale skoro Asia mówi że są inne, to może chociaż mają jednego z rodziców tego samego ;:88
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

;:167 Jakie romantyczne zdjęcia ;:224
Świetne porównania :uszy
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko wszystkie u Ciebie cudnie i kwitną i rosną ;:138 ale ja ostatnio ogłupiona masdevalliami ;:223 je znów najbardziej pochwalę. ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Gratuluję Agnieszko pięknych kwitnień i fajnych fotek . Masdevallii nie mam ale twoje przytulaczki żółty i różowy są słodkie ;:108 Ale ten z długaśnymi korzeniami jest super :uszy ciekawe jak będzie wyglądał kwitnący :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znowu ja :wit

Dzisiaj znów hybrydkowo- mój biały phal. Alabaster poprzedłużał się na końcach pędów i wczoraj naliczyłam 49 kwiatów + pąków. Jest to mój absolutny rekord- tylko jak Wam to, kurczę, pokazać, jak drań się zasłania; z każdej strony czegoś nie widać..? ;:24

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jego odbicie na samej górze:

Obrazek

Tego też dawno nie pokazywałam- ze słoneczkiem zachodzącym:

Obrazek

Obrazek

I bez - tu aż sina poświata się zrobiła- bo to taki mój "storczyk- frankenstein" :lol: :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia dla Agi/Miau- b. ciasno ułożone kwiaty na przedłużeniu- jest ich tu aż 17 na takim krótkim odcinku; jedne włażą na drugie, wykrzywiają się... :| Kilka pierwszych było jeszcze ciaśniej i uschło:

Obrazek

Obrazek

I na koniec dedykacja dla Lucynki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”