Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko,wszystko już napisano,więc ja tylko o tym ostatnim.
Po wpisie u mnie ,zerkałem,zerkałem i doczekałem się.To jest to.To moje D.P.!!!,ale kolor bliższy pierwszej fotce,tyle że zdecydowanie ciemniejszy.
Jeszcze troszeczkę i będziemy porównywać.Twoje,Asi-Art i moje. ;:109
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko masdevallie tradycyjne śliczne, ascocenda ;:167 , a jeśli chodzi o dendrobium to się dopisuję do Henryka i Asi moje też właśnie zaczyna puszczać pędzik i zgadzam się z Henrykiem, że kwiaty to ono ma ciemniejsze niż pokazują to fotki. Brawa dla Ciebie że udało się je doprowadzić do kwitnienia.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko wszystkie fotki pokazują przepiękne kwiatuszki ale najbardziej pochwalę masdevallie ;:97 prześliczne obie ;:138 i ascocenda tez przepiękna. ;:108
A i jeszcze to jagodowo- bordowe dendrobium ;:224 u mnie też takie rośnie. :tan
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko, u Ciebie prawdziwy storczykowy ;:83 głowy.
Co kwitnienie to piękniejsze.
Najbardziej spodobał mi się pajączek bałaganiarz, a taki sympatyczny. Pięknie go uchwyciłaś. ;:138
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Dobrze to Asia ujęła - storczykowy zawrót głowy :uszy Trudno wybrać najpiękniejsze kwitnienie :wink: no i jeszcze przychodząc tutaj można sobie humor poprawić :D Z biednego bączka rozpustnika zrobiła :;230
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Co tu napisać ? Dostarczyłaś tyle wrażeń ;:31 ;:83
Jak widzę Twoją Ascocendę to ;:167 mi szybciej bije, ona jest przecudowna ;:180 ;:180 ;:180
Tyle kolorów, pięknie ;:180
Cieszę się, że Cattleya ma nowy przyrościk i korzonki :heja
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kochani, dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa! ;:180
Czytając Wasze komentarze stwierdzam jednak, że nie mogę pokazywać ascocendy z innymi, bo deklasuje całą resztę; (prawie) każdy z Was widzi tylko ją ;:25 Będzie chyba miała robione osobne "wejścia" :D

Może Was zaskoczę, ale jakoś nie przeżywam ascocendy tak mocno, jak moich phalaenopsis. Oczywiście lubię ją, podoba mi się i napawa dumą, ba- chciałabym mieć więcej vandowatych, a jednak wciąż najbardziej za serce chwytają mnie "zwykłe" falki; śnią mi się po nocach, siedzą w głowie ujrzanymi u Was obrazami i męczą i dręczą... ;:167

Dziś jeszcze kilka fotek- cóż, dorwałam się do aparatu... ;)

Ciąg dalszy fotek "przyrodowych". Wczoraj była u nas niezła ulewa- wyszłam na balkon sprawdzić czy kwiatów mi nie zalewa i dostrzegłam to- pszczółka schowała się przed wodą po wewn. stronie prętów balkonowych- siedziała tak dobrą godzinę :D

Obrazek

A czasami mam pod oknami taki widok- pan żuraw we własnej osobie! [Czasem bywa też czapla, a raz widziałam nawet bociana ;)]:

Obrazek

Obrazek

[Mam nadzieję, że zostanie mi wybaczone odbiegnięcie od tematu... ;)]

I już z powrotem storczyki. Może tym razem bardziej udany kolorystycznie portrecik jagodowego cuda ;)

Obrazek

Przy okazji małe sprostowanie: Kasiu74, to nie ja doprowadziłam je do kwitnienia. Może kiedyś... ;) Wybierałam je spośród 4 sztuk (swoją drogą, jak zobaczyłam je na żywo, dech mi zaparło! ;:87); jedno miało aż 2 pędziki, ale po namyśle wzięłam najbardziej rozrośnięte, z młodymi przyrostami- liczę na rychłe ponowne kwitnienie. Obym się nie przeliczyła, patrząc na moje marne sukcesy z dendrobiami... ;:224

Obrazek

Kolejne próby ujęcia buraczkowego koloru "buraczka" ;) [Drugie zdjęcie raczej dla pokazania fajnego etapu rozwoju pąka na górze]:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja nowa miłość (i stara też, bo takie właśnie były moje pierwsze dwa storczyki):

Obrazek

I takie sobie 3 małe ciekawostki... Nowy pędzik, który wyrósł tuż przy poprzednim:

Obrazek

"Falek", który wszystkie swoje (3) pędy wypuszcza tylko po jednej stronie":

Obrazek

I jedna z moich ostatnich "niespodzianek" i jej dosłownie półmetrowe (!) korzenie powietrzne (już miesiąc przed otwarciem kwiatów zapowiedziałam, że tego nie oddam na pewno, choćbym nie wiem ile już miała w tym kolorze) :D :

Obrazek

Na klatce schodowej zostały mi już tylko 2 niespodzianki, na razie bez pędów.
Przy okazji muszę pochwalić sąsiadów; przez te 14 miesięcy, odkąd storczyki stoją na klatce, nie zniknął mi ani jeden, a większość była ostatnio naprawdę okazami zdrowia, jeden nawet stał tam w pąkach niemal do samego ich otwarcia. Jestem pod wrażeniem, zupełnie jak nie w Polsce! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Agnieszko,jeżeli można:
Obrazek
No i teraz widać:będą takie same. ;:1
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Henryku- no ja myślę! ;) Tak przecież miało być, Twoje dendrobium posłużyło mi za wzór w poszukiwaniach ;:1

Pokażę Wam jeszcze coś fajnego; w jednym z moich "klatkowych" storczyków, nieco zaglonionym, rośnie mi jakaś "pietruszka":

Obrazek

Nie ruszam tego od dobrych paru miesięcy i widać tak mu dobrze.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43

Post »

Dendrobium ma ładny,intensywny kolorek,a falek wisi w fajnym kwietniczku,sama robiłaś czy kupiłaś? :D
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Witaj Agnieszko! Przebrnęłam w końcu przez twój wątek i muszę powiedzieć trzy rzeczy:
1. Pomarańczowa vanda jest po prostu? ;:167 ;:167 ;:167
2. Twój bordowy dziwaczek jest piękny w swojej odmienności ;:215
3. Gratuluję takich obfitych kwitnień na białasku i różowym, bardzo efektownie się prezentują ;:108

Nic mi nie pozostaje jak podsumować trzema literami twój wątek: WOW ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Obrazek

Przepiękna ascocenda-prawdziwe słoneczko na to deszczowe lato...i 26 kwiatów :shock:
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, Ty się nie dziw, że Twoje pomarańczowe cudo swym blaskiem sprawia, że wszystko inne w jej otoczeniu blednie ;:180 Dla mnie jest ona jednym z najcudowniejszych storczyków ;:167
No to teraz przejdźmy do pietruszki :lol: Na zimę będzie jak znalazł ;:224
Półmetrowe korzenie wspaniałe, ale widok :shock:
Dendrobium ;:92 może i moje kiedyś tak zakwitnie :D
Buraczek i biały z lekkim rumieńcem śliczne ;:138 Jeszcze masz parę pędzików ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Agnieszko w tym odcinku stawiam na żurawia :lol: d. jagodowego i pietruszkę :tan gratuluję pędzików i długaśnych korzonków :uszy pozostałe też fajnie się prezentują :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Aguś kwitnienia masz przeurocze - gratuluję :) ;:63 Także buraczkowe Dendrobium ma swój wdzięk.. ;:167

Zaintrygowało mnie coś w Twoim opisie. Piszesz, że pęd wyrasta zaraz obok starego pędu. Ponoć Phalaenopsis i inne nie wypuszczają pędów z tego samego miejsca.... hmmm.... i tutaj mamy obalenie teorii!! Wyobraź sobie, że właśnie na moim parapecie są świeże przypadki gdzie pęd rośnie obok drugiego starego pędu. Jak zobaczyłam to niedawno to myślałam, że śnie, bo przecież to.. niemożliwe ;:88 A jednak!!! ;:1 Jeśli tylko zechcesz to wstawię fotki.
Powiedz mi jaki kolor ma ten wyjątkowy storczyk obalający teorię? Moje mają kolor : jasnoróżowy oraz biały w bordo ciapki. Może to jakieś uwarunkowania genetyczne? A może JOVANKA potrafi wyjaśnić tę sytuację?? Dodam , że oba storczyki są u mnie dobre 2 lata i nigdy nie miałam takiej sytuacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”