A teraz wisi i się suszy
 ,a chmur coraz więcej:(

chudziak pisze:Pelasiu czy jakoś "preparujesz" fasolkę przed mrożeniem bo ja kilka lat temu robiłam próby z mrożeniem i niestety po ugotowaniu była tak jakby sucha -stara nie potrafię znaleźć odpowiedniego słowa na określenie-po prostu niedobra pomimo ,że mroziłam młodziutkie fasolki , które gotowane na "świeżo" były pyszne.Pelasia pisze:Ja po czosnku zawszę sieje fasolke szparagową....mam na jesienny zbiór .Przeznaczam ja na mrożonki
Asia
 Przed mrożeniem chwilę ją blanszuje .Tak zeby się nie ugotowała,ale żeby się zaparzyła.Po ostygnięciu do woreczkowi i do zamarażalnika.
 Przed mrożeniem chwilę ją blanszuje .Tak zeby się nie ugotowała,ale żeby się zaparzyła.Po ostygnięciu do woreczkowi i do zamarażalnika. 

O co codzi z tym wybieganiem w dół?Slawgos pisze:W tym roku niestety czosnek dużo gorszy, niż w zeszłym. Główki małe, a i zdarzyły sie podgniłe. Czosnek zaczął już wybiegać w dół i nie było siły- trzeba było go wyciągać.

Właśnie o to.ostatnia szansa pisze: Czy o to chodzi?

Tylko uważaj przy suszeniu, żeby za ściśle do siebie główki nie przylegały, bo może pognić. Aha- i dobrze by było, gdy będziesz mogła, rozwiesić czosnek (żeby nie był w jakiejś skrzynce, gdzie będzie miał za tłoczno), by ciepły wiaterek szybciej go osuszył.
  Tylko uważaj przy suszeniu, żeby za ściśle do siebie główki nie przylegały, bo może pognić. Aha- i dobrze by było, gdy będziesz mogła, rozwiesić czosnek (żeby nie był w jakiejś skrzynce, gdzie będzie miał za tłoczno), by ciepły wiaterek szybciej go osuszył.
 i do roboty.....
  i do roboty.....

, może to szczęście początkującego ale raczej myślę, że to przez rady udzielane przez bardziej doświadczonych, dzięki
 , może to szczęście początkującego ale raczej myślę, że to przez rady udzielane przez bardziej doświadczonych, dzięki 

Przemek Ty masz jeszcze całkiem zielony szczypior czosnku.Moj był 3/4 zółty.Dlatego zdecydowałam sie go wykopac. Daj znać jak go już wykopiesz. Ciekawa jestem czy będxzie to w tym czasie ,o którym myśle
 Przemek Ty masz jeszcze całkiem zielony szczypior czosnku.Moj był 3/4 zółty.Dlatego zdecydowałam sie go wykopac. Daj znać jak go już wykopiesz. Ciekawa jestem czy będxzie to w tym czasie ,o którym myśle