Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Arbutus unedo(drzewko truskawkowe)-uprawa
U mnie wylazły po 4 miesiącach .Wtykasz max 0.5cm robisz ala szklarenke  , trzymasz wilgotnosc i czekasz.Nudne czekanie ale mi sie udało

Maniak roślin egzotycznych 

- Grzsiu
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 6 maja 2011, o 09:55
Zamówiłem teraz 30 nasionek możne teraz wzejdzie mi większa ilość  ostatnio posiałem 15 i wzeszło mi 2
 ostatnio posiałem 15 i wzeszło mi 2  ale rosły jakby chciały a nie mogły
 ale rosły jakby chciały a nie mogły 

ostatnio posiałem 15 i wzeszło mi 2
 ostatnio posiałem 15 i wzeszło mi 2  ale rosły jakby chciały a nie mogły
 ale rosły jakby chciały a nie mogły 
Witam,
jestem tu nowa. Mam dwa drzewka truskawkowe i mam mały problem. Przyczepiły się do nich jakieś śmieszne larwy, które skutecznie zjadają liście. Czy ktoś może mi powiedzieć jak sie pozbyć "obcych"?

jestem tu nowa. Mam dwa drzewka truskawkowe i mam mały problem. Przyczepiły się do nich jakieś śmieszne larwy, które skutecznie zjadają liście. Czy ktoś może mi powiedzieć jak sie pozbyć "obcych"?
Cześć, gdy do mojej roślinki przyczepił się jakiś szkodnik i próbowałem w sklepie ogrodniczym wytłumaczyć jakie są objawy, pani ze sklepu powiedziała żebym przyniósł kwiatek z doniczką, bo musi to coś zobaczyć żeby dobrać odpowiedni środek. Nie zrobiłem tego z czystego lenistwa i roślinka "umarła". Jeśli więc nie będzie to dla Ciebie duży kłopot, zanieś drzewko do jakiegoś dobrego sklepu ogrodniczego lub zrób zdjęcie na którym będzie widoczna szkoda wraz ze szkodnikiem i zamieść je na tym forum, może ktoś inny będzie wiedział jak zaradzić, bo ja na razie innych pomysłów nie mam.

- Grzsiu
No i dzisiaj posadziłem nasionka drzewka truskawkowego i użyłem tez ukorzeniacza do nasion jestem ciekaw czy podziała to na nasionka i wykiełkują  ziemie tez starannie przygotowałem wymieszałem z piaskiem i postanowiłem ze będę podlewał sama deszczówka
 ziemie tez starannie przygotowałem wymieszałem z piaskiem i postanowiłem ze będę podlewał sama deszczówka  mam nadzieje ze coś wzejdzie
 mam nadzieje ze coś wzejdzie  gdyby urosły to wstawię zdjęcia
 gdyby urosły to wstawię zdjęcia 

ziemie tez starannie przygotowałem wymieszałem z piaskiem i postanowiłem ze będę podlewał sama deszczówka
 ziemie tez starannie przygotowałem wymieszałem z piaskiem i postanowiłem ze będę podlewał sama deszczówka  mam nadzieje ze coś wzejdzie
 mam nadzieje ze coś wzejdzie  gdyby urosły to wstawię zdjęcia
 gdyby urosły to wstawię zdjęcia 
- stalewiak
- Kontakt:
One strasznie długo rosną   masakra jakaś 

- Grzsiu
Ale podobno czasami zdarza się ze niektóre kiełkują po 2 tygodniach  fajnie by było lecz wątpię zęby tak było:) ale nadzieje mieć można:)
 fajnie by było lecz wątpię zęby tak było:) ale nadzieje mieć można:)

fajnie by było lecz wątpię zęby tak było:) ale nadzieje mieć można:)
 fajnie by było lecz wątpię zęby tak było:) ale nadzieje mieć można:)- Grzsiu
Dzisiaj stało się coś pięknego     po dwóch i pól tygodnia wzeszły mi 3 drzewka truskawkowe
  po dwóch i pól tygodnia wzeszły mi 3 drzewka truskawkowe    i mysle ze reszta tez wzejdzie bo jeszcze maja sporo czasu na kiełkowanie
   i mysle ze reszta tez wzejdzie bo jeszcze maja sporo czasu na kiełkowanie  jak tylko wzejdą pozostałe to wyśle wam zdjęcie
 jak tylko wzejdą pozostałe to wyśle wam zdjęcie 

po dwóch i pól tygodnia wzeszły mi 3 drzewka truskawkowe
  po dwóch i pól tygodnia wzeszły mi 3 drzewka truskawkowe    i mysle ze reszta tez wzejdzie bo jeszcze maja sporo czasu na kiełkowanie
   i mysle ze reszta tez wzejdzie bo jeszcze maja sporo czasu na kiełkowanie  jak tylko wzejdą pozostałe to wyśle wam zdjęcie
 jak tylko wzejdą pozostałe to wyśle wam zdjęcie 
- stalewiak
- Kontakt:
Mi kiełkoway po 3- 4 mc i dopiero zaczeły rosnąć .Bardzo powoli rosną i to w foli  .ZGROZA :]

- Grzsiu
A jak myslisz wykiełkuja jeszcze jakies??

- stalewiak
- Kontakt:
Cierpliwosci  dla nasion .Jak juz pisałem  mi   3 --4 mc wykiełkowały 

- Grzsiu
A masz jeszcze te drzewka  kture ci wykiełkowały ?? A jak tak to duze juz sa??
 kture ci wykiełkowały ?? A jak tak to duze juz sa?? 

- stalewiak
- Kontakt:

To po prawej i po lewej małe ale slabo widać
Wolno to cholerstwo rosnie

- Grzsiu
No wolno a troche czasu mineło juz od ich wykiełkowania ale to po prawej stronie juz ładnych duzych lisci nabiera a tamto tak słabo roznie jakos

Jak już pisałem w moim pierwszym poście na tym forum, z 20 nasion które wysiałem w kwietniu ubiegłego roku wzeszło mi 9. Te 9 gdy trochę podrosły przesadziłem do osobnych doniczek, użyłem do tego uniwersalnej ziemi zakupionej w sklepie ogrodniczym w dwóch workach 2,5 kg . Jedno z drzewek zaatakował jakiś szkodnik i uschło, dwa podarowałem znajomym. W chwili obecnej posiadam 6 drzewek truskawkowych, których zdjęcia zamieszczam poniżej. Zaznaczam, że wszystkie drzewka pielęgnowałem tak samo starannie i podlewałem taką samą ilością wody i z taką samą częstotliwością, ponadto przez długi czas codziennie spryskiwałem liście wodą z rozpylacza, gdyż wyczytałem, że w ten sposób można doczekać się wypuszczenia przez drzewko pędów bocznych.  Gdy nie przynosiło to żadnych efektów dałem sobie spokój z opryskiwaniem liści wodą. Nigdy nie dodawałem żadnego nawozu ani żadnych środków na poprawę wzrostu. Tak wyglądają one w chwili obecnej:

Nie mam pojęcia dlaczego wykazują się one tak różnym przyrostem, aż trudno uwierzyć że są to rośliny wysiane w tym samym czasie z jednej partii nasion. W chwili obecnej najwyższe z nich ma 42 cm a to najmniejsze zaledwie 8 cm

Co zauważyłem, to to, że doniczka z tym najmniejszym drzewkiem jest o wiele cięższa od pozostałych, tak jakby było w niej więcej ubitej i namokniętej ziemi, choć jestem prawie pewien, że do wszystkich doniczek wsypałem po równo. Poza tym ziemia tylko w tej jednej doniczce z tym najmniejszym drzewkiem pokryła się jakimś mchem. Z kolei drzewko po którym raczej bym się tego nie spodziewał, a które do tej pory słabo rosło, nabrało tempa wzrostu i chyba wypuszcza pęd boczny

Tak że nie mam pojęcia jaką logiką się to kieruje, na razie ciesze się z tego co udało mi się osiągnąć i obserwuję, co będzie dalej. Nie zrażajcie się więc że wam słabo drzewka truskawkowe rosną, tylko piszcie tu o własnych spostrzeżeniach, zamieszczajcie jak najwięcej informacji na temat uprawy tej rośliny i wklejajcie zdjęcia, pozdrawiam.

Nie mam pojęcia dlaczego wykazują się one tak różnym przyrostem, aż trudno uwierzyć że są to rośliny wysiane w tym samym czasie z jednej partii nasion. W chwili obecnej najwyższe z nich ma 42 cm a to najmniejsze zaledwie 8 cm

Co zauważyłem, to to, że doniczka z tym najmniejszym drzewkiem jest o wiele cięższa od pozostałych, tak jakby było w niej więcej ubitej i namokniętej ziemi, choć jestem prawie pewien, że do wszystkich doniczek wsypałem po równo. Poza tym ziemia tylko w tej jednej doniczce z tym najmniejszym drzewkiem pokryła się jakimś mchem. Z kolei drzewko po którym raczej bym się tego nie spodziewał, a które do tej pory słabo rosło, nabrało tempa wzrostu i chyba wypuszcza pęd boczny

Tak że nie mam pojęcia jaką logiką się to kieruje, na razie ciesze się z tego co udało mi się osiągnąć i obserwuję, co będzie dalej. Nie zrażajcie się więc że wam słabo drzewka truskawkowe rosną, tylko piszcie tu o własnych spostrzeżeniach, zamieszczajcie jak najwięcej informacji na temat uprawy tej rośliny i wklejajcie zdjęcia, pozdrawiam.