Hosty - problemy i kłopoty
Re: Hosty - problemy i kłopotyak to juz nie to.
Po takim kataklizmie ciężko będzie ujrzeć ja w pełnej krasie. Odbiją, ale będą to małe liście. Pod koniec sezonu może coś pokażą. Jednak to już nie to.
A ten skubaniec na ostatnim zdjęciu żyje i ma się dobrze
A ten skubaniec na ostatnim zdjęciu żyje i ma się dobrze
Re: Hosty - problemy i kłopoty
Tomaszu- naprawdę wyrazy współczucia. Będzie tak jak piszesz - odbiją, ale nie będą duże ;(
Mam takie mrozy na działce ( od strony bagna i rzeki) i teraz przestaję narzekać,że moja hosty są tak opóźnione w stosunku do waszych.
To coś na zdjęciu to nie wąż, to jaszczurka padalec.
Mam takie mrozy na działce ( od strony bagna i rzeki) i teraz przestaję narzekać,że moja hosty są tak opóźnione w stosunku do waszych.
To coś na zdjęciu to nie wąż, to jaszczurka padalec.
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje niestety tez dostaly w tylek
I to te starsze, nowe ktore tez mialy juz liscie sa ok.
Powiedzcie mi, co z nimi zrobic? Poobcinac te szmatki, czy zostawic az same zeschnal?

Powiedzcie mi, co z nimi zrobic? Poobcinac te szmatki, czy zostawic az same zeschnal?
Poczytałam sobie na temat White Feather że taka wredna a szkoda bo póki co sprawuje się dzielnie . Dostałam ją w marcu wsadziłam do doniczki postawiłam na ganku do czasu aż wyjdą kiełki , zajęło jej to chwilkę i wylądowała w ogrodzie . Przesadzę ją do większej doniczki i będzie robić za hostę sezonową
Pierwsza fotka robiona jakiś czas temu liście całkowicie biało , kolejna pokazuje powolny przemarsz zieleni

Pierwsza fotka robiona jakiś czas temu liście całkowicie biało , kolejna pokazuje powolny przemarsz zieleni

Witam , zwracam się z prośbą , zakupiłam hostę Eternal Flame , na funkia.pl , lecz w doniczce są dwie hosty , różnią się wybarwieniem , oraz wielkością liścia. Czy przed posadzeniem do ziemi mam je rozdzielić ? Zaznaczam że nie miałam tych roślin u siebie w ogrodzie , ale dzięki temu forum zakochałam w nich. Bardzo proszę o pomoc co zrobić z tą sadzonką .

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Proponuję dołożyć drugiego buta do pary, po prawej stronie zdjęcia u góry.
A tak na poważnie to wyjąć z donicy i rozdzielić (odciąć od siebie pozostawiając w obu korzenie ) obie hosty. Ta druga (większa) jest mutacja i aby nie zdominowała całej rośliny należy ją rozdzielić.

A tak na poważnie to wyjąć z donicy i rozdzielić (odciąć od siebie pozostawiając w obu korzenie ) obie hosty. Ta druga (większa) jest mutacja i aby nie zdominowała całej rośliny należy ją rozdzielić.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andrzeju,a jak tam Twoje hosty poprzykrywane po ataku śnieżycy? Mam nadzieję, że nie dostały w plecy tak jak Tombeata?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Aniu nie jest tak tragicznie, większość wygląda nieźle, część jest wręcz w idealnej kondycji ale.. niektóre wyglądają fatalnie.
Przy okazji (ponieważ stosowałem różne zabezpieczenia) zdobyłem doświadczenie, jakie zabezpieczenia są skuteczniejsze, a jakie w ogóle nie wchodzą w rachubę przy zabezpieczaniu przed mrozem.
Jak będę miał więcej czasu to napiszę o tym.
Przy okazji (ponieważ stosowałem różne zabezpieczenia) zdobyłem doświadczenie, jakie zabezpieczenia są skuteczniejsze, a jakie w ogóle nie wchodzą w rachubę przy zabezpieczaniu przed mrozem.
Jak będę miał więcej czasu to napiszę o tym.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Elu to szczerze zazdroszczę. Moja rośnie w gruncie, w cieniu, w dobrej ziemi, nawożona i zdycha
Znaczy zdycha.. stoi w miejscu a przebarwiają się tylko małe odrosty

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Straszne rzeczy pokazujecie z tymi mrozami i śniegami.

Ale kto to widział : - 7 w maju!

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Mucho, wielkie brawa dla teścia! Ozłocić to za mało! 

-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Po dokładniejszym obejściu ogrodu znalazłam jednak efekty ataku zimy w maju:
na 2 najstarszych liściach Frosted Jade:

Summer Serenade:

Ale to drobiazgi w porównaniu z Waszymi mrozowymi uszkodzeniami
Najciekawsza jest sytuacja z hostami w doniczkach, które miały w pełni rozwinięte liście. Przed wyjazdem wstawiłam je pomiędzy krzaki cisów i wygląda, że nie ucierpiały, pomimo, że nie były niczym nakryte. Czyżby to cisy dały im taką ochronę?

na 2 najstarszych liściach Frosted Jade:

Summer Serenade:

Ale to drobiazgi w porównaniu z Waszymi mrozowymi uszkodzeniami

Najciekawsza jest sytuacja z hostami w doniczkach, które miały w pełni rozwinięte liście. Przed wyjazdem wstawiłam je pomiędzy krzaki cisów i wygląda, że nie ucierpiały, pomimo, że nie były niczym nakryte. Czyżby to cisy dały im taką ochronę?

Witam
Martwią mnie te zmiany na końcach liści. jeszcze kilka dni temu wszystko było ok. Sadzonka pochodzi z podziału dużej kępy. w sumie wyszło 8 sztuk. Cztery wsadziłem bezpośrednio do gruntu, pozostałe w pojemniki. Ziemia w pojemnikach i gruncie taka sama po jednej trzeciej: ziemi rodzimej, torfu i przekompostowanej kory. Pojemniki stoją w dość zacienionym gruncie, słońce tylko do ok godziny 10 rano. Sadzonki w gurcie zdrowiutkie choć słońca maja troszkę więcej.
Co poszło nie tak? Za dużo wody?
Trochę się martwię bo to mój debiut przy dzieleniu Host.

pozdrawiam
Martwią mnie te zmiany na końcach liści. jeszcze kilka dni temu wszystko było ok. Sadzonka pochodzi z podziału dużej kępy. w sumie wyszło 8 sztuk. Cztery wsadziłem bezpośrednio do gruntu, pozostałe w pojemniki. Ziemia w pojemnikach i gruncie taka sama po jednej trzeciej: ziemi rodzimej, torfu i przekompostowanej kory. Pojemniki stoją w dość zacienionym gruncie, słońce tylko do ok godziny 10 rano. Sadzonki w gurcie zdrowiutkie choć słońca maja troszkę więcej.
Co poszło nie tak? Za dużo wody?
Trochę się martwię bo to mój debiut przy dzieleniu Host.

pozdrawiam
Myślę,że to rodzaj przypalenia, zauważ, że te suche końcówki są tylko z jednej strony rośliny.
Przesadzaniem absolutnie się nie martw, hosty doskonale to znoszą i doskonale się przyjmują.
Przesadzaniem absolutnie się nie martw, hosty doskonale to znoszą i doskonale się przyjmują.
Witam
Chyba rzeczywiście jakieś przypalenie, bo zmiany na liściach nie powiększają się.
Dzięki
Pozdrawiam
Chyba rzeczywiście jakieś przypalenie, bo zmiany na liściach nie powiększają się.
Dzięki
Pozdrawiam