Storczykowa Chatka

Zablokowany
tomkoc

Re: Storczykowa Chatka

Post »

Ładne przyrościki, listek też ciekawy ;) ... i te Twoje nowe kwitnienia :)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieszko ;:196 , masz rację, też uważam, że storczyki są twarde :uszy. Walczą o życie, zaskakują i wcale nie tak łatwo je zabić ;:108 .
Co do ''Stuartiankowatej'', to patrząc na wczorajsze zdjęcie, na warżce kwiatka w głębi zobaczyłam coś, jakby wełnowca :evil: . Chodzę od rana i szukam, ale ani śladu, po zakupie też oglądałam i nie widziałam nic niepokojącego. Najgorzej jak on jednak gdzieś jest, a może to tylko wąsy warżki stwarzają złudzenie ? :roll: .

Tomku ;:196 , te ostatnie to nowe zakupy, a nie moje kwitnienia ;:131 .
W tej chwili tylko jeden szykuje się do kwitnienia na nowym pędzie, a na inne, które są małe jeszcze poczekamy, :wink: trochę :D .
tomkoc

Post »

lucynaf pisze: Tomku ;:196 , te ostatnie to nowe zakupy, a nie moje kwitnienia ;:131 .
W tej chwili tylko jeden szykuje się do kwitnienia na nowym pędzie, a na inne, które są małe jeszcze poczekamy, :wink: trochę :D .
Wiem, wiem, czytałem, ale w końcu kwitną u Ciebie ;)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Lucynko wracając do cieniowania, jakby podwójne zazdrostki się nie spisywały to na all.... są siatki do cieniowania na metry, możesz kupić sobie taką i wpiąć ją między te zazdrostki żeby jej nie było widać, te siatki cieniują od 40 do 60 procent, zależy którą kupisz, są chyba też takie co dają 80 procent, ja sobie zamówiłam i czekam na przesyłkę
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Tomku ;:196 i wszystko jasne :D

Petro ;:196 , dzięki za troskę o moje storczyki :D . Odkąd założyłam podwójną zazdrostkę i rozsuwam ją od 10 do 17 godz. jest dobrze i nie ma nowych poparzeń ;:108 .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Lucynko, ja tam żadnego wełnowca nie widzę; są wąsy i nic poza tym! :lol: Myślę, że możesz być spokojna.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, a mi się wydawało, że widzę go z tyłu warżki ;:223 , uspokoiłaś mnie, może nie będzie mi się śnił ;:224 .
Raz kupiłam storczyka, na którym widziałam już w sklepie wełnowca. Przekroczyłam tylko furtkę i podłoże wylądowało w moim skalniaku. Później był długi prysznic i oprysk przeciw robalom. W chatce jeszcze wełnowce nie mieszkały i niech tak zostanie ;:108 .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Lucynko, popieram!! ;:113

[Wprawdzie mam wrażenie, że są mniej groźne niż głosi opinia- miałam z nimi do czynienia u moich zdechlaczków na klatce- wystarczył jeden oprysk dobrym, długodziałającym środkiem systemicznym i problem znikł, no ale po co Ci takie atrakcje, prawda? Są przyjemniejsze zajęcia ;)]
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, pewnie, że są :wink: .
Ja najbardziej obawiam się tych szkodników, których prawie wcale nie widać. Na miltoniopsis zobaczyłam przędziorki, dopiero jak liście były już sporo uszkodzone. Zrobiłam trzykrotny oprysk, ale nie jestem do końca pewna, czy jeszcze ich gdzieś nie ma. Pajęczynki w ogóle nie było, a te potworki dopiero przez lupę zobaczyłam ;:223 .
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z nimi niestety tak jest :( mnie zjadły najładniejsze dendrobium :(
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Jakiś szkodnikowy dzień widzę :wink:
Mam nadzieję, że tylko CI się wydawało
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Przędziorki to obrzydliwe robaki właśnie ze względu na swoje maleńkie rozmiary, ta hybrydka z ostatnio wstawianego przeze mnie zdjęcia właśnie została wydarta przędziorkom z mordki, choć cały czas stoi w odosobnieniu i jest bacznie obserwowana. Zakwitł już po walce z robactwem niestety liście ma pouszkadzane. Mam nadzieję ze nowe wyrosną już zdrowe.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Celinko, szkoda dendrobium ;:168

Moniko, jakoś tak się złożyło ;:168

Kasiu ;:196 , nowe na pewno będą zdrowe ;:108 . Szkoda tylko tych starszych i rośliny, że się umęczyła. Dobrze, że możesz postawić w odosobnieniu, u mnie jest to już niemożliwe przez ciasnotę ;:223 .
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Lucynko u mnie na parapetach też ścisk, odosobnienie jest na strychowym oknie tam stoi też mandarynka,którą też jakiś czas temu dopadły przędziorki oraz drugi phalaenopsis na którym wypatrzyłam na razie pojedyncze sztuki wełnowców.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Kasiu, w mojej chatce na strychu nie ma okna :( , a okno w ganku też mam już zajęte.
Nie zazdroszczę Ci tych lokatorów ;:214
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”