Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Piękne kwitnienia, pędziki a vanda ;:224 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko nie wiedziałam ze parishii jest aż taki malutki, ale za to wygląda uroczo.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kasiu, jest maleńki, to fakt, dla mnie to taki drobiazg akwariowy :D - jak zakwitnie, pokażę go w porównaniu ze zwykłym phal. Niestety, na razie i parishii i "klatkowa niespodzianka" mają mnie głęboko w poważaniu (wrrr! :evil: ) :

Obrazek

Obrazek

Justynko, Julitko, Dusiu, Justynko i Asiu, dziękuję :)

Ascocenda rozwija kolejne kwiatki:

Obrazek

I z lampą błyskową:

Obrazek

A w desperacji posiadania jakiegoś mocno żółtego storczykowego akcentu (mam same "bladziochy"), wprowadziłam do domu takie oto słoneczko- phalaenopsis "Golden Treasure":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka zdjęć na kilku różnych tłach, w słońcu i bez, a i tak nie udało mi się uchwycić jego prawdziwego wyglądu- jest dużo ładniejszy na żywo; nie ma w sobie nic czerwonego, te kropeczki są bladofioletowe, warżka biało-żółta, płatki w odcieniu mocnej kanarkowej żółci, sztywne, woskowe, mieniące się w słońcu. Rozsiewa zapach mocnej cytrynki, nawet wieczorem i daleko od okna :tan
Nareszcie dorobiłam się prawdziwie wiosennego storczyka, szkoda jedynie, że już po Wielkanocy ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, piękna nowość ;:138 i nie ważne, że po Świętach, na tego kurczaczka możemy patrzeć przez cały rok, a inne akcenty trzeba schować do szafki :D .
Ja będę się jednak zachwycać dalej Ascocendą ;:180 ;:180 ;:180
Pączki już bardzo nabrzmiałe, widocznie trenują Twoją i naszą cierpliwość ;:113
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ascocenda i Żółtek są przebojowe :D Energetyzujące kolorki mają...

Ależ trzymają nas w niepewności te pączki...może już jutro "pękną".... ;:65
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Śliczna ta Ascocenda :D Tęsknie za takim widokiem. Moje vandowate strajkują w tym roku. Inwestują w odbudowę systemu korzeniowego. Najprawdopodobniej je przenawoziłam albo od oprysku środkiem grzybobójczym korzenie im z ciemniały :( Na pocieszenie jedna Vanda wypuściła dwa pędy :lol:
Słoneczny Phal. też piękny
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, Justynko ;:196
Powiem Wam, że taką mam adrenalinkę przez te uparte pąki, że codziennie ok 5-6h nad ranem, kiedy jest już jasno, budzę się na chwilę, otwieram jedno oko- szybki rzut na niespodziankę na parapecie-> i najgorsze, że codziennie widzę, że już pączek pękł, więc zasypiam szczęśliwa, że jak tylko wstanę- obejrzę i JUŻ BĘDĘ WIEDZIAŁA co to za gość- i za każdym razem przeżywam kolejne rozczarowanie ;:145 Jakoś tak cień z łodyżki pada, że wydaje się, iż między płatkami jest już kilkumilimetrowe pęknięcie... Ech! ;:14
Z drugiej strony dobrze, że pąki jeszcze rosną, bo nie dość, że jest ich sporo, będą jeszcze duże kwiaty, a takie uwielbiam ;) No ale mógłby chociaż tego pierwszego otworzyć przedwcześnie bo osiwieję z emocji! :lol:

Lauro, miło mi Cię gościć! :) Ja wczoraj akurat byłam u Ciebie i podziwiałam Twoje cuda. Rozwaliła mnie totalnie Twoja masdevalia Red Wing! ;:167 Ale... jeszcze wrócę do Ciebie, to się rozwinę na ten temat ;)
Myślę, że vandy mają jeszcze czas- miejmy nadzieję, że zechcą się wysilić do lata. Też mam taką jedną upartą; jest młoda i straasznie wolno rośnie, a teoretycznie miała zakwitnąć już 1,5r temu :evil: Jeśli do końca roku się nie ruszy, to ją chyba na klatkę wywieszę... Też jej korzonki ściemniały zeszłej zimy (wyglądały jakby podgniły)- nawet radzono mi je poobcinać, ale ponieważ ściemniały wszystkie u nasady, stwierdziłam, że nie ma wyjścia- zostawię; wóz albo przewóz. No i żyje do dziś i dobrze się ma, a korzonki przedłużają się w najlepsze! Będzie dobrze! ;:333
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, czy już ? ;:65 ;:65 ;:65 :D
Z tego co piszesz to korzenie Vandy też potrafią być żywotne ;:108 .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nie Siwiej Agitko ....szkoda fryzury ;:224
Myślę, że niespodzianka wnet pokaże swoje piękno, a może już je pokazała...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

W tych ciemnych korzeniach dopatruję się przyczyny braku kwitnienia. Nie mam pojęcia czym spowodowane są te zmiany. One nie wyglądają na zgniłe. Są żywe i teraz wypuszczają już całkiem zdrowe przedłużenia. W tamtym roku o tej porze kwitły mi cztery Vandy jednocześnie a teraz kompletna klapa :( Też mam dwie uparte kupione dwa lata temu do reanimacji, których kwiatów do tej pory nie oglądałam ;:223 Jedna wypuścił pęd i jak już kształtowały się pąki zasuszyła. Brakowało czerwonej kokardki :;230
Miło mi, że podoba Ci się Masdevallia, teraz jest po podziale ale jak się troszkę rozrośnie...
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Agnieszko, nawet nie wiesz jak ja Ci tej Ascocendy zazdroszcze ;:224 Moje cholery strajkują ;:14
Parishii też słodziutki, szkoda tylko, że jego kwiatuszki tak szybko przekwitają. Czekam z niecierpliwością na jego rozkwit!

Muszę się pochwalić, że i ja mam Masd. Red Wings (ciekawe dzięki komu :;230 ) i chyba jakiś pędzik się u niej kluję ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agnieszko cudne pączki, pięknie kwitnie vanda ;:224 ,czy to Twoje kwitnienie czy sklepowe?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, Justynko, nie było mnie dziś cały dzień, więc nie mogłam wcześniej dać znać, ale poranny obchód oczywiście obowiązkowo zaliczony. I co? I dalej nic ;:29

Lauro, korzenie mojej vandy wyglądały na podgniłe tylko na mokro; bo wtedy przybierały kolor brązowo-żółtawy, po wyschnięciu robiły się białe jakby nigdy nic. [Tak właściwie, to one na sucho całe są lekko różowe, a to za sprawą nawozu Substral (ma kolor czerwony) :? ] Te ciemne plamy pokazywałam rok temu zimą w wątku "vanda i banda", jakby Ci się chciało szukać dla porównania. A może pokażesz jak to wygląda u Ciebie..?
Ja mam nadzieję, że ciemne korzenie nie mają tak bezpośredniego przełożenia na kwitnienie, ale pewności nie mam, bo akurat ta moja z ciemnymi, to ta młoda co jeszcze nie kwitła. Niemniej jednak, wszystko ładnie przyrasta; i listki i korzonki, więc mam nadzieję, że i pędzik się kiedyś pojawi...
A do masdevalii chętnie ustawię się w kolejkę ;:210 - no chyba, że wcześniej kupię (szukałam jej na OG, również w części na zamówienie, ale nie mieli- u kogo ją kupiłaś?).

Marto, Twoje vandy są może nieco zbyt świeże- przecież niedawno je kupowałaś, więc pewnie aklimatyzacja i takie tam... Bo chyba nie masz już żadnej z tych starszych vand u siebie? ;)
Ascocenda rzeczywiście bardzo uprzejma jest w stosunku do mnie- przyznam, że czekam już na kwitnienie "na dwóch poziomach"- wypatruję pędzika na keiki (sporo ostatnio urosło) i mam cichą nadzieję, że może jesienią..? ;:224
Ty mi ascocendy, a ja Tobie zazdroszczę cudnej masdevalii w kolorze czerwonego wina- mamy remis! :D

Asiu, dzięki, niestety wciąż tylko pączki ;), a vanda tak- moje drugie już kwitnienie, poprzednie było jesienią, więc nie narzekam na częstotliwość ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Widząc Twój wpis, miałam nadzieję na zdjęcia ;:223 , ale te Twoje storczyki uparte ;:224 .
Mają liście podobne do oślich uszu, może to jacyś krewniacy... :;230
No to czekamy dalej ;:65 ;:65 ;:65 , obyś jutro po przebudzeniu miała wyczekiwany widok ;:196 .
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, ja nie nazywam moich storczyków, ale "osiołki" jakoś wyjątkowo mi przypadło do gustu :;230

Jak jutro rano nie będzie poprawy, chyba im te pąki rozklepię młotkiem... ;:14 Są granice wytrzymałości- słyszały, oślęta jedne..?!? ;:188
Pozdrawiam, Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”