Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Idę do Ciebie podejrzeć która to ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko- cudne nowości ;) Masz Schillerianę w podobnym "sensie posiadania", jak ja - Stuartianę. O liście mi chodzi najbardziej ;:108
Aerangisy- coraz bardziej mnie wciągają...ale to w przyszłym roku ;:224

Biały z pomarańczową warżką, ciągle kusi...może gdzieś kiedyś go "upoluję" ;:224 A białasków mam kilka, na czele z Equetrisem albą :D

Napisałaś o swoim białym keiczku "ciągle" kwitnącym. Mam podobnego falka z Obi. też biały. Tzn. "zachowanie" - podobne ;:108
Kupiony - kwitł kilka miesięcy. Potem przycięłam pędzik nad 4 oczkiem - odbił z tego oczka i kwitł kolejne kilka miesięcy. Znów przycięłam pędzik o jedno oczko niżej - i kolejne kwitnienie z odbicia miał. W ciągu tego półtora roku (między tymi kwitnieniami) - wypuścił tylko jeden listek ;:224 Uparciuch jeden. Po ostatnim kwitnieniu - bodajże, jesienią ub. roku - wycięłam żywy pędzik, licząc na jakieś korzonki i listki. I co? Ano nic...do tej pory nie puścił żadnego, nowego listka. Ma tylko 3 stare, może do jesieni "zdąży" wypuścić listeczek....
Korzonki ma zdrowe i ładne. Widać, taka uroda niektórych naszych hybrydek :) I pęknę ze śmiechu, jak puści pędzik wiosenny, na który w ogóle nie liczę, niech odpoczywa i nabiera sił - lepiej ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

O, masz Phal. schillerianę, gdzie go kupiłaś?
ja rok temu kupiłam w OG i z malutkiej roślinki wyrosło już całkiem wielkie roślinisko, ale jest cudny nawet bez kwiatów :). Kilka dni temu został przesadzony do doniczki 12 cm. A jakiej wielkości jest ten twój?
A keiki na pędzie wyrosło samo, czy z keiki pasty?
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agnieszko, piękne widoczki. Wspaniałe kwitnienia, pędzili, listeczki i korzonki. Oby tak dalej!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
joaskal
50p
50p
Od: 24 mar 2011, o 14:52

Post »

Sliczne nowości, gdzie wy je nabywacie? A Kwitnienia, listki i korzonki ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, czekam z niecierpliwością na kwitnienia zapowiedziane na 38 str. ;:65 ;:65 ;:65
Ciekawa jestem jak ma się 'odklinowany' pęd na cambrii ? Ja też w tym sezonie uwalniałam u mojej cambrii Geyser Gold dwa pędy. Każdy ma zaledwie po 3 pąki.
W ub. roku było dużo więcej kwiatów, ale to roślina po przejściach, więc i tak się cieszę.

Śliczną masz 'Schillerianę'. Super, że tak ładnie przyrasta ;:63 Aerangis też zdrowiutki.
Długodystansowcom pozwoliłabym samym decydować kiedy zechcą odpocząć. A może Agnieszko zdjęcia po Świętach - jakie postępy robią te z pędami ? :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3 Zdrowych i wesołych Świąt życzę wszystkim forumowiczom, a także tym jedynie podczytującym! Odpoczywajcie, cieszcie się wolnym czasem w rodzinnym gronie (a przy okazji pewnie znajdzie się i czas na dokładniejsze obejrzenie roślinek ;))! ;:3

Asiu, u mnie też tylko 3 pączki- śmiesznie to wygląda, ale jako że pędzik wyrósł zimą, w najciemniejszym możliwym kącie i to od ściany, wybaczam mu to ;)
Postępy u zapędzikowanych przyzwoite, obiecuję zdjęcia i dokładniejsze informacje po świętach.

Julitko, Justynko/Justus i Asiu/Art, dziękuję za Wasze opinie w sprawie długodystansowego keiki- na razie zostawiam jak jest i będę obserwować, keiki właśnie otwiera dziś pierwszy pąk :)

Dusia, Justynko/Mała MI, Joasiu, miło Was gościć, będę odpowiadać wkrótce ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Ależ u Ciebie pięknie :D
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Pięknie i piękna jest Twoja miłość do roślin ;:138
Bardzo lubię do Ciebie przychodzić i muszę przyznać, że Twój wątek należy do najczęściej przeze mnie odwiedzanych.
Jeszcze raz gratuluję ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Henrykbb pisze: No i niestety,mój smuteczek ;:98 przy tym wszystkim:moje-Ewelinkowe keiki przemarznięte przez jednodniowy.przypadkowy mróz i otwarte okno ;:99
Agita pisze: Henryku, przyznaję, że i mi strasznie żal tego Twojego malucha od Ewelinki, zwłaszcza, że keiki od niej mają wyjątkowo dobre geny :wink: Pewnie też szykowałby się już do kwitnienia? Mam jednak nadzieję, że Ewelina już Ci hoduje kolejnego maluszka ;)
Henryku, Agnieszka jest doskonałą ;:15 - mam dla Ciebie keiki, a jak!
I nie mnie proszę po rączkach całować, a storczyka :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A widzisz, Henryku, widzisz? Załatwiłam Ci następcę! ;)

.... czyli ewentualnie możesz mnie po tych rączkach, nie będę narzekać ;:224 :D
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

;:79 ;:79 ;:79

No to zrobimy tak:wsiadam w samolot i w Trójmieście /Agnieszko/ będę za godzinkę a potem już prościutko na Tobago,odbić Cię,Ewelinko,z rąk Robinsona-Toma Cruise./wiem,że tam się wczasuje/
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już parzę kawkę..! ;:113
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po krótkiej przerwie :) U mnie w końcu coś ruszyło- znaczy jest co pokazać, bo dotąd były głównie pąki trzymające w napięciu...

To co lubię w vandowatych, to to, że od pokazania się pędzika do pierwszego kwiatuszka mija dokładnie- i zaledwie! ;:333 - miesiąc. Tak przynajmniej ma moja niezawodna ascocenda:

Obrazek

Obrazek

Dwie pierwsze z klatkowych odratowanych "niespodzianek" mam już w domu, pędy na etapie jak widać poniżej. I mimo, że domyślam się jaki ten pierwszy będzie miał kolor (bordo lub ciemny róż, nie ma wyjścia, czyż nie? ;) ), to i tak przebieram nogami z niecierpliwości :D

Obrazek

Obrazek

A moja "zagadka ze wskazaniem na keiki" wygląda dzisiaj tak :heja :

Obrazek

I braciszek :heja :

Obrazek

Co do keików- zapomniałam wspomnieć poprzednio (Dusia, odpowiadam na Twoje pytanie): pokazały się zupełnie naturalnie na całkiem młodej roślinie kupionej jesienią 2010, krótko po przekwitnięciu. O, dziwo, w najciemniejszym kącie północnego pokoju, i to zimą. [A mówią, że do pojawienia się keiki potrzebne jest dużo światła?!] Marzyła mi się keiki paste, ale ciągle się wahałam czy warto tak ingerować w naturę i zanim zdążyłam zrealizować plany, sytuacja się zmieniła, potrzeba upadła :D
Co do moich wcześniejszych prób z domowej roboty "keiki paste", to nic z nich nie wyszło. Miałam chyba jakąś kiepską wazelinę- cały tłuszcz oddzielił się i ściekł po pędach, a na oczkach zrobiła się twarda wyschnięta skorupka. Zanim się zorientowałam i usunęłam specyfik z oczek, jeden pęd mi zgrzybiał (na szczęście wycięłam go i jest spokój, nie przeszło dalej), drugi usechł, dwa stoją jak stały, ale oczka im chyba uschły.
Wniosek jest oczywisty; nic na siłę, nie ma to jak siły natury ;) Cieszę się, że w końcu doczekałam się własnego keiki na pędzie i dalej nie będę już nic kombinować (obiecuję to Wam, moje kochane roślinki ;:118 )

Na koniec "dziwaczek" znów w akcji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I masdevalia (miały być 2 kwiatki, ale drugi pędzik ułamali urodzinkowi goście mojego dziecka- trudno, najważniejsze, że impreza była udana ;) ):

Obrazek

Tyle na dziś; internet mi muli, fotosik nie chce śmigać- trudno, jego strata... ;)

Dziękuję też za wszystkie wizyty, miło mi bardzo, że wpadacie ;:4
Dorotko, Tobie dziękuję szczególnie za szczególnie miłe dla mnie słowa ;) Ja również uwielbiam Twoją kolekcję, a zwłaszcza podziwiam Twoje osiągnięcia w hodowli, dlatego tym bardziej mi miło słyszeć od Ciebie takie słowa ;:180
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, ale nam pokazałaś :shock: :shock: :shock:
Piękna vandowata, w moim ulubionym kolorku ;:180 .
Ile pączków ;:138 , ale będzie piękny widok.
Dziwaczek, jak to dziwaczek oryginalny :wink: .
Cieszę się, że masz naturalne keiki ;:138 i nie musisz "pędzić'', ja też nie mam przekonania do past :roll: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”