Baryczkowe Storczyki cz. II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki cz. II

Post »

Agatko, masz rację, że z tego się nie da wyjść- taka choroba storczykowa zostaje w człowieku i każe patrzeć w każde okno w poszukiwaniu storczyków (ba! nawet zapamiętuję który gdzie jest), w dziele ogrodniczym zawsze znajdę się przy stoisku ze storczykami, ech- długo by wymieniać objawy tej choroby :)

Lucynko, rzeczywiście szkoda, że między nami jest taka odległość- na pewno raźniej by mi było z bukietem zrobionym przez forumową koleżankę :wink:
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem,że nic tu po mnie w takim ważnym momencie i podejmowaniu strategicznych,bo na całe życie,decyzji ale ja wybrałbym dla żony bukiecik nr 3 ;:109
Gratulacje składałem już kiedyś,więc teraz tylko radosnych i zdrowych Świąt
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Kamilko co osoba to opinia odnośnie bukiecików mnie osobiście urzekł ten drugi :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilko, miło patrzeć jak pięknie w Twoim (i Mamy) 'Storczykowie' - barwne kwitnienia, nowe przyrosty ;:138
Postawiłaś m. in.na Dendrobia i widać, że to dobry wybór. Śliczne młode i zdrowe przyrosty. Na jesień (a może i wcześniej) będziesz się cieszyć kwiatami :)
Widzę, że odliczasz już dni do ślubu. Zobaczysz - wszystko pójdzie gładko, a bukiecik to i tak będzie Twoja decyzja. Mnie podoba się ten trzeci - ciepły kolor.

Dziękuję za życzenia Świąteczne i odwzajemniam je ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kamilo- bardzo bujne Masz dendrobia. Zazdroszczę pięknych, młodych przyrostów ;:108 Może kiedyś się takich doczekam na moich dendrobiach...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Kamilko a mnie z kolei podoba się najbardziej ten bukiet z drugiego zdjęcia - zielone Cymbidia :) A czy Ty sama już wiesz który wybierasz? :)

Dendrobia masz bardzo ładne i zdrowe. Najbardziej podobają mi się te świeżutkie korzonki ze świeżutkich psb :)
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Kamilko każda strata jest ciężka ciesze się, że masz chęć odbudowania kolekcji ;:196 ;:196 czy to będą cattleye czy phalaenopsisy decyzja należy do Ciebie mam nadzieję, że nie będziesz miała więcej strat :D
Bukiet piękny sama w poprzednim roku robiłam bukiety ;:224 ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani moi- bukiet pokażę Wam, gdy już będzie po ślubie, a emocje opadną. Sama nie wiem jak będzie wyglądała wersja ostateczna :)

Przejdźmy do informacji "z parapetów"- po pierwsze- przygotowuję się do przeprowadzki, mam ogromny problem z logistyką, tzn. muszę poukładać storczyki tak, by nie mieszać tych "zagrożonych" z "czystymi"- niestety- miejsca będę miała trochę więcej- ale 3 okna (południowe, zachodnie i północne) są w pomieszczeniach, gdzie nie było choroby- nie chcę do nich wstawiać roślin- możliwych nosicieli choroby. Znowuż w pokoju, gdzie był przypadek zachorowania, parapet jest sporo za krótki. Pomyślę jeszcze- może któryś trafi do biura mojej Mamy- a może oddam kilka kaktusów.

Po drugie- zauważyłam pierwsze oznaki tego, że przesadzenie cymbidium było prawidłowe (i słuszne)- storczyk buduje nowe korzenie i odbicia ze starych. Przyznam, że gdy wyjęłam je ze starej doniczki przeżyłam szok- bryła korzeniowa była jakby ociosana siekierą- bałam się, że przez to korzenie będą w kiepskim stanie. Okazało się, że cymb. to nie przeszkodziło- rośnie, więc jest dobrze :) Za tydzień "wyjdzie" na taras :)

Po trzecie- dendrobia szaleją i bardzo mnie to cieszy- nie umiałam rozpoznać czy korzenie dend. Anna Green są zdrowe- były kremowo-szare lekko wklęsłe. Po przekwitnięciu przełożyłam je do przeźroczystej doniczki (nie przesadzałam całkiem)- teraz widzę, że z tych korzeni wyrastają nowe odnogi- cieszę się :)

Po czwarte- ruszają do wzrostu moje dwa ostatnie falenopsisy (Rudzielec i żółty Książę)- pierwszy puszcza nowe listki i korzonki- nadal rośnie w szkle, co chyba mu służy- muszę go zacząć nawozić. Książę, który dostał takie imię dzięki ostentacyjnemu zrzucaniu pąków pewnej zimy, kilka m-cy temu stracił sporo korzeni (dzięki mojemu Połówkowi)- teraz powoli odbudowuje system korzeniowy- również rośnie w szkle w korze z OS, choć ta kora, jak na jego potrzeby zbyt szybko wysycha- muszę go często podlewać. Ten Phal. ma mnóstwo liści- 12 sztuk, które bardzo są oklapnięte- nie wygląda to dobrze. Może wkrótce się to poprawi.

Po piąte- nie zdążyłam Wam napisać o nowym Phal.- miesiąc temu dostałam go od Piotrka- wczoraj został przewiany i stracił kwiaty. Wyglądał m/w tak:
Obrazek

Po szóste- u mojej Mamy pojawiają się pierwsze pędziki (nawet nie wiecie jak Jej zazdroszczę!)- wkrótce pokażę Wam jak rozkwitły :) Chciałabym, by zakwitł Phal. z liśćmi w plamki (takie jak mój były Plamisty)- jesienią miał pęd, ale zrzucił pąki- przez to nie wiem jakie dokładnie ma kwiaty.

Po siódme- epikatleja, którą niedawno dostałam pięknie odbudowuje korzenie- martwiłam się, że ją stracę, ale widocznie siłę i chęć życia ma większą niż myślałam.

Pozdrówka cieplutkie dla Was- postaram się następnym razem pokazać więcej fotek :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, jak miło przeczytać parę słów od Ciebie i to w tak optymistycznym tonie! ;:138 Super, cieszę się bardzo, że tyle się dobrego dzieje- oby tak dalej! :)

Co do bukietów- jeszcze nie komentowałam- dla mnie piękne są pierwsze trzy, zwłaszcza kremowy, no ale i tak wybierzesz taki, jaki Tobie najbardziej odpowiada. Tak czy tak- będzie pięknie. Osobiście strasznie żałuję, że kiedy ja brałam ślub, nie interesowały mnie jeszcze storczyki... ;) Trzymam kciuki za wszystkie przygotowania i jak najmniej stresu ;:215
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kamilko, tak czekałam na parę słów od Ciebie ;:196 .
Cieszą wszystkie dobre wieści od Ciebie ;:138 . Te trochę gorsze też nie są takie złe :uszy .
Masz dużo na głowie, więc czekam cierpliwie na dalsze wiadomości.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kamilo- u Ciebie tyle wieści naraz, że nie wiem, co mam pisać... ;)

Hmm..cieszę się z pędzików Mamy. Będzie zapewne co nieco do pooglądania.

Twoim storczykom życzę udanej przeprowadzki ( oj wiem, jak trudno się je przewozi...) i zdrówka.

A cymbidium...chyba lubi mieć takie korzonki zbite. Ja, gdy moje przesazałam, nie ruszałam bryły korzeniowej. Tylko całą "zbitą" wsadziłam do doniczki o numer większej i wsypałam drobnej kory. I co? Wyszło mu to na dobre, bo wnet zakwitnie ;:224

I oczywiście ściskam kciuki za przygotowania przedślubne ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadam tu na chwilę, by na szybko napisać co u nas :)

1- cymbidium trafiło na taras- póki co w ciemniejsze miejsce, ale za tydzień, dwa przesunę je bardziej "w słońce" :)

2- przymierzam się do połączenia kolekcji- łatwo nie będzie, ale chcę już mieć wszystkich podopiecznych u siebie- dendrobia i katleje "wywalę" na taras- muszę tylko kupić dla nich kilka plastikowych korytek. Docelowo marzy mi się znaleźć dla nich podłużne, gliniane donice, ale te marketowe są straszliwie drogie, a używane z pchlich targów bardzo trudno spotkać, najczęściej są poobijane do granic niemożliwości.

3- właśnie odwiedziłam moje choruszki u Mamy w pracy- trzech już nie ma, ale dwa ładnie kwitną, a trzeci się szykuje ;) wiem, wiem- muszę to udokumentować zdjęciami :)

4- niestety znów odkryłam przędziorki na dwóch dendrobiach- niby już ich nie było- obserwowałam dokładnie! Możliwe, że gdzieś zakamuflowały się i wylazły w najmniej oczekiwanym momencie :evil:

5- najlepszą wiadomość zastawiłam na koniec- otóż dostałam piękne, kwitnące keiki od Agnieszki/ Agita (dziękuję ;:196 ) wkrótce Wam je pokażę :)

Pozdrówka!
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Oj sporo się u Ciebie dzieje :) życzę szybkiego połączenia kolekcji :) współczuję przędziorów u mnie niestety też się pokazały :( czekam na fotki dendrobium :)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kamilko ;:196 , bardzo cieszy, że nie zapominasz o nas. Czekam na zdjęcia ;:65 .
Czy to sezon na przędziorki ? ;:125
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Gratuluję! Dobrze Kamilko, że zdajesz sobie sprawę, że trzeba kwitnienia udokumentować zdjęciami ;)
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”