Pochylony świat na piasku cz.2
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pochylony świat na piasku cz.2
U mnie w tym roku od frontu domu na pewno nie ma kwasnej ziemi,a mech w tym roku pojawił sie .To chyba wina 4 miesiecznego śniegu.
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Grażynko, dziękuję za sugestię. Może faktycznie trochę ściółki tam sypnę, choć wśród rozchodników i rojników to średnio się sprawdza.
Małgosiu, a może te deszcze cały ubiegły sezon. W sumie trochę suszy było w kwietniu, a potem cały czas nadmiar opadów z tego, co pamiętam.
Małgosiu, a może te deszcze cały ubiegły sezon. W sumie trochę suszy było w kwietniu, a potem cały czas nadmiar opadów z tego, co pamiętam.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mech... nalezy polubić, jak się ma kwaśną ziemię
ja walcze z nim tylko na rabatach różanych i na skalniaku - sypię dolomit, a jak było go wiecej to nawet Antymech (żelazo go wysusza i łatwiej go wyciagnąć).
Mech lubi cień i wilgoć - wiec po mokrych wiosnach moze go być więcej...
Ale masz fajne 4 łapy Aniu

Mech lubi cień i wilgoć - wiec po mokrych wiosnach moze go być więcej...
Ale masz fajne 4 łapy Aniu

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Ściółkowanie rabaty niewiele pomoże.kubanki pisze: Powiedzcie co zrobić z wszędobylskim mchem?? Musiałam właśnie przerobić malutką rabatkę, bo była całkiem nim zarośnięta. Ale nie będę przecież co roku wszystkiego od nowa robić. Nie wiem czy to bardziej kwestia dużej ilości cienia czy kwaśnej gleby. Bo z cieniem w tym roku trochę zawalczymy tnąc całe sosny i niższe ich gałęzie, ale z oddczynem gleby walczyć nie będę.
Aniu - mech lubi cień , wilgoć i kwaśnawy odczyn gleby. Nie lubi słońca , gleby zasadowej, suchej gleby. Nie lubi też żelaza . Spróbuj posypać rabatę wapnem i / lub żelazem .
Po ostatniej zimie wszędzie jest wiele mchu - na trawnikach , rabatach , skalniakach nawet...
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam Cię!
Bardzo mnie zaciekawiła historia Pochylonego świata na piasku pięknie opowiedziana bo opowiedziana prostymi słowami zrozumiałymi dla czytającego.Żyjemy jakby w dwóch odmiennych światach i każdy z nich jest piękny.Dużo tam włożono ciężkiej pracy ale co jest dla młodych ludzi.
Życzę Wam powodzenia w dalszym działaniu.Aby mężowi łatwiej było pchać taczki pod górę.
Edward
Bardzo mnie zaciekawiła historia Pochylonego świata na piasku pięknie opowiedziana bo opowiedziana prostymi słowami zrozumiałymi dla czytającego.Żyjemy jakby w dwóch odmiennych światach i każdy z nich jest piękny.Dużo tam włożono ciężkiej pracy ale co jest dla młodych ludzi.
Życzę Wam powodzenia w dalszym działaniu.Aby mężowi łatwiej było pchać taczki pod górę.
Edward

- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mchu tez mam pod dostatkiem .. chyba się polubimy ... bo nie wiem co z nim zrobić ( tzn - teraz już wiem , bo przeczytałam u Ciebie )
- kubanki
Ewo, Ewelino, Edwardzie, Bernadetto, dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i porady dotyczące mchu.
Pracy w ogrodzie mnóstwo, prócz tego intensywnie pracuję, na ile czas pozwala, nad koncepcją mojej firmy.
Oto kilka obrazków z wiosennych rabatek:
Rabata powstała jesienią 2010 i uzupełniona w tym roku o kolejne iglaki. Część roślin przyjechała od Tadeusza i ze szkółki w okolicach Jego ogrodu, część zakupiona na miejscu. Jeszcze coś się tam pojawi, pewnie szczepione sosny kosodrzewiny.

Fragmenty wrzosowiska z kwitnącymi wrzoścami Vivelli:

Widoki z naszego bagna: wodospadzik i zawilce przeplecione jasnotą, kompozycja całkowicie naturalna

Śnieżniki i ciemiernik:

Pracy w ogrodzie mnóstwo, prócz tego intensywnie pracuję, na ile czas pozwala, nad koncepcją mojej firmy.
Oto kilka obrazków z wiosennych rabatek:
Rabata powstała jesienią 2010 i uzupełniona w tym roku o kolejne iglaki. Część roślin przyjechała od Tadeusza i ze szkółki w okolicach Jego ogrodu, część zakupiona na miejscu. Jeszcze coś się tam pojawi, pewnie szczepione sosny kosodrzewiny.

Fragmenty wrzosowiska z kwitnącymi wrzoścami Vivelli:

Widoki z naszego bagna: wodospadzik i zawilce przeplecione jasnotą, kompozycja całkowicie naturalna

Śnieżniki i ciemiernik:

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Fotki jak zwykle rewelacyjne! U mnie też wszędzie mech się rozpanoszył
Niestety chyba Cię zmartwię, ale na zdjęciu pomiędzy zawilcami a ciemiernikami jest cebulica syberyjska a nie śnieżniki. Czy to zeszłoroczny nabytek? Pamiętasz gdzie kupowałaś? Mi w jednym miejscu też wyrosła cebulica zamiast śnieżników

Niestety chyba Cię zmartwię, ale na zdjęciu pomiędzy zawilcami a ciemiernikami jest cebulica syberyjska a nie śnieżniki. Czy to zeszłoroczny nabytek? Pamiętasz gdzie kupowałaś? Mi w jednym miejscu też wyrosła cebulica zamiast śnieżników

- kubanki
Izo, nie kupowałam, ale dostałam od Ani - Zanny. Dużo tego. Mam też na pewno śnieżniki, ale może one później kwitną. Patrzyłam w internecie i wydawało mi się, że to one. Dzięki za poprawkę 

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Witaj wiosennie, Aniu
Widzę, że akurat dobrze trafiłam
Jeżeli masz śnieżniki, to one albo kwitną na całego, albo już przekwitają. Cebulice to na pewno w dużej ilości dostałaś, bo one u mnie wszędzie się plączą...

Widzę, że akurat dobrze trafiłam

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Widzę Aniu,że Twoje wrzośce kwitną ładnie ,u mnie tylko 2 białe reszta zmarzła, chyba już nie będę się bawiła w sadzenie nowych ,no chyba że tak na 1 rok .
Genia
Genia
jakie śliczne masz wrzosy, i te niebieskie drobne kwiatki 
jestem u Ciebie pierwszy raz, masz śliczny ogródek : )

jestem u Ciebie pierwszy raz, masz śliczny ogródek : )
Pozdrawiam, Agatka
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale śliczna ta fotka ciemiernika 

- kubanki
Aniu, Geniu, Agatko, Bernadetko, dziękuję Wam bardzo za odwiedziny. Pora na wiosenne odświeżenie wątku.
Dziś sporo zdjęć będzie. Zacznę od Wicia z gęsim jajem od Przemka, przywiezionym ze spotkania forumowego u Szmitów.

A teraz ogólne widoki ogrodu z ostatnich 2 tygodni:

I trochę zbliżeń na roślinki i zwierzęta:
Ałycza vel mirabelka, fiolki, narcyzy, zawciąg jałowcolistny, świerk biały Daisy's White, bluszcz i niezapominajka, kwitnące berberysy Aurea i Kórnik, magnolia i barwinki:

Grubodzioby i kos:

Dziś sporo zdjęć będzie. Zacznę od Wicia z gęsim jajem od Przemka, przywiezionym ze spotkania forumowego u Szmitów.

A teraz ogólne widoki ogrodu z ostatnich 2 tygodni:

I trochę zbliżeń na roślinki i zwierzęta:
Ałycza vel mirabelka, fiolki, narcyzy, zawciąg jałowcolistny, świerk biały Daisy's White, bluszcz i niezapominajka, kwitnące berberysy Aurea i Kórnik, magnolia i barwinki:

Grubodzioby i kos:

- zanna
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Rozczulające stadko szczeniaków - najlepsze
I jak po ścieżkach chodzą

I jak po ścieżkach chodzą