Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Cały dzień w ogrodzie :D Wszystko mnie boli :D Niechybna oznaka prawdziwej wiosny. Do sąsiadów przyleciały bociany, siadają na gniazdo, pewnie mnożyć się zechcą. Pokazały się korony cesarskie-więcej, niż posadziłam :D W zeszłym roku kwitły 4, teraz widzę 9 roślin. Pewnie nie wszystkie zakwitną, zbyt pięknie by było, ale niech się bujają :D Zakwitł ciemiernik. A ja ciągle porządkuję :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izo ja także walczyłam z dwubarwnym podagrycznikiem, ale boje toczyłam także z runianką japońską, a więc uważaj ;:108 ;:108
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

Izo masz piękne krokusy a puszkinią jestem zauroczona,zapisują ją sobie do moich chciejstw ogrodowych .Pisaliście o podagryczniku, z mojego doświadczenia ... ta "----" jest gorsza od perzu, walczę z nim nieprzerwanie od kilku lat a i tak wyłazi ciągle.Żeby tak inne rośliny chciały być tak żywotne jak ta zaraza. :evil:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Grażynko - burza i żaby?! Wiosna najprawdziwsza. Ja jeszcze nie widziałam ani żaby, ani ropuchy. Mam nadzieję, że ta ostatnia nie wyprowadziła się z mojej działki...Co roku wiosną przy sprzątaniu rabat spotykałam ją lub nawet je :wink:

Elu u mnie bluszcz pnie się po brzozie i dębie. Posadziłam go również przy siatce od parku, ale muszę poczekać kilka lat na efekt. Trzmielinę też sobie chwalę, ale nie wszystkie odmiany. Jakieś nowości kupione w zeszłym roku chyba nie przeżyły tej zimy :evil:

Marysiu myślę, że orliki najlepiej od razu posiać na działce. One chyba nie przepadają za przesadzaniem. Planuj wypad do Elbląga jak najszybciej, bo jeśli będzie ciepło tak podają prognozy to po krokusach zostanie tylko wspomnienie. Chociaż później też będzie u mnie kolorowo ( mam nadzieję ).

Grażynko-księgowa - dziękuję! Staram się jak mogę i co roku dosadzam różnych cebulek wiosennych.

Agness - nie po raz pierwszy wielbimy te same kwiaty. Też je uwielbiam - podobnie jak wiele innych "maluszków" ogrodowych. Niektóre kępki chyba latem już "rozluźnię".

Ewuś ja może nie cały dzień, ale ładnych kilka godzin spędziłam na działce. Im więcej robię tym więcej widzę rzeczy do zrobienia :roll: Końca nie widać. U mnie też pokazały się korony, a już podejrzewałam, że ktoś mi buchnął. Tylko czy zakwitną?! Jeszcze nigdy mi nie kwitły :cry: Na działce byłam tak długo, że w końcu też słyszałam słowika. Oprócz porządków zaczęłam też już sadzić :tan

Wandziu - ten dwukolorowy jest bardziej szlachetny. Czy też się tak rozrasta jak szalony? Chyba za bardzo mu dogadzałaś początkowo. Runianka u mnie nie będzie miała super warunków i nie powinna być "niebezpieczna".

Sylwano - puszkinii nie zapisuj. Dorzucę Ci trochę cebulek do paczki. Teraz przynajmniej widać gdzie rosną, bo zaczynają kwitnąć. A mam je podobnie jak Ty krokusy wszędzie gdzie nie trzeba. Każdy kto walczył z podagrycznikiem uważa, że to najgorszy chwast nad chwasty.

A na dobranoc krokusowy zawrót głowy:

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Chciałam serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy oddali na mnie swój głos w marcowym konkursie ;:180
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, ale prześliczne krokusikowe kępy :shock: takie wielokolorowe są najpiękniejsze. ;:138 Też mam taki trudny
cienisty kącik pod migdałowcem jak Twój pod świerkiem. Nie dość że cień to bardzo sucho latem. Mogę tam lać wodę
bez przerwy i migdałowiec wszystko wypija. Więc próbowałam wiele różnych roślin. Tawuły i hosty mi wyschły, nawet
tojad nie dał rady bo za sucho. To co rośnie dobrze choć bez kwiecia to liriopy, są niezawodne, dają sobie radę lilie
azjatyckie i to są jedne z rzadkich kwiatów w tym kątku. Ubiorek w części bardziej nasłonecznionej późnym popołudniem
też daje sobie radę. Żurawka dobrze rośnie, ona wymaga mniej wody niż hosta. Więc mam zielono przez cały czas. :heja
Nie próbowałam innych zadarniających poza wilczomleczem sosnka który bardzo dobrze tam się sprawdzał, aż tak
dobrze że go oddałam sąsiadce, tak bardzo się rozrósł. Dobrze będzie rósł i kwitł też dziurawiec, tylko trzeba go polubić.
Ja za nim nie przepadam niestety. On rośnie i kwitnie bez słońca i prawie bez wody.
Milutkiej niedzieli ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rany ależ bukiety...cudo ;:138 Jesienią koniecznie muszę jeszcze dosadzić :D Na rabacie iglaczkowej jest mnóstwo miejsca na te drobniutkie piękności ....a wiosną podziwiać je to ogromna radość :D
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iza w 200% się z tobą zgadzam ,że zawrót głowy od tych twoich krokusów.
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Podagrycznik to zmora wielu z nas, już wydawało mi się że wszystko wyrwałam
a tu malutkie liście wychodzą i znowu walka od początku :tan
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja z podagrycznikiem walczę już chyba z .....dzieścia lat.
A mimo to zawsze z jakiegoś kawałka odbija na nowo.
Nawet pokonał Roundup - jedyny raz zastosowałam ten preparat.
Padły mi po nim sąsiednie rośliny a podagrycznik przetrwał. ;:223
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

kogra pisze:Miriam, Wandziu - podbiał zbiera się w trakcie kwitnienie, tylko te, które są w połowie kwitnienia.
Czyli otwarte, ale nie przekwitające, w czasie słonecznej pogody.
Nie zbieramy kwiatów zamkniętych.
I oczywiście nie na terenach miejskich.
Suszy się najlepiej na słonecznym parapecie, albo w suszarce.
Przechowuje w dobrze zamkniętym pudełku najlepiej drewnianym lub lnianym woreczku w ostateczności w słoiku.
Ale wtedy kwiaty powinny być absolutnie suche.
Zaparzamy jak każde ziółko.
Bardzo dobre do towarzystwa są suszone kwiaty dzikiego bzu, mięta czy melisa.
Taki zestaw zawsze mam na sięgnięcie ręki.
Witam :)
Bardzo dziękuję za przepis - nie zdązyłam wcześniej go przeczytać - bo miałam awarię komputera .. ale jeszcze, na szczęście , nie jest za późno , na zbieranie podbiału.
Jutro pozbieram :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Izo, piękne krokusowe zestawienia u Ciebie, ten żółty z różnymi fioletami. Widzę, że w ogóle wiosennych różności u Ciebie pełno i przylaszczki i ciemierniki i przebiśniegi... Och, cieszy nas ta wiosna :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Izuś!
To suuper, że ptaszki się biją o budkę u Ciebie! Pamiętam jak ją zawieszałaś i czekałas na pierwszych lokatorów! A teraz potrzebujesz kolejnych budek! To wspaniały sukces! Ale Ci zazdroszczę!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, świetne kompozycje krokusów ;:63 Chyba bym też je już trochę poluzował. Dzięki temu uzyskasz nowe kępy :)
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

Iza,świetnie wygląda taki krokusowy mix....szkoda,że już przekwitają....ale po nich pojawią się kolejne kwiatki i kolejne..u nas dziś pada cały dzień... ;:3
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Izuś tym razem miałam adres....... ;:224 .
Poleciało coś do Ciebie :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”