Buszując po parapetach...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aneczka82
200p
200p
Od: 5 paź 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Buszując po parapetach...

Post »

Przepiękne kwiaty ;:138 a ta paprotka cudo,nie pomyślałabym że taka może istnieć.Oj udały Ci się zakupy :D
Pozdrawiam - Ania :D
Moje roślinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Fantastyczne zakupy. Paprotka niezwykła. :shock:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Zarówno jaśmin jak i paprotka podbiły moje ;:167
Czekam na ich rozwój ;:180
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Śliczne twoje zielone, takie dorodne i zadbane wszystkie...a ostatnie zakupy bomba ;:138
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:wit
Jestem wielkim wielbicielem paproci, z przyjemnościa obejrzałam Twój Wątek, pomysł z kuwetami spróbuję zastosować u siebie, ja mam nefrolepis karłowe karbowane i małą orliczkę, nie ma z nimi wiekszych klopotow nawet w zimie. Stoją w pokoju na wschodnim oknie, to pokój mojego synka i wszyskie kwiaty lubia tam rosną (duże akwarium, i spora wilgotność) no i temperatura około 20 stopni. Życzę dużo nowych przyrostów i ;:3 na wiosnę.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
basia57
500p
500p
Od: 4 cze 2010, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie zielono u Ciebie ;:138 , a taką paprotkę pierwszy raz widzę,
wiesz może jak się nazywa.
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06

Post »

Basiu paprotka nazywa sie Hemionitis arifolia (mogłam cos przekręcić)... Delikatna i trudna w hodowli bo potrzebuje sporej wilgotności powietrza i ciepła, zobaczymy jak sie będzie u mnie czuła
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
Awatar użytkownika
stach93
200p
200p
Od: 18 lip 2010, o 19:04

Post »

:wit
gratuluję udanych zakupów ;:138 i maranty też śliczna jest :D
Moje roślinki
Pozdrawiam Staszek
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Renatko :wit miałam jaśminowca ubiegłego roku, pięknie kwitł, pachniał, później przyrastał w zielone.. Posłuchałam mądrych książek i późną jesienią wstawiłam go do chłodniejszej piwnicy celem zawiązania pąków.. Pewnie temp. była mało odpowiednia bo ta zmiana wcale mu nie posłużyła, straciłam roślinę, ale zdążyłam jeszcze chwycić sporo szczepek- z powodzeniem, ładnie się ukorzeniają. Mam zamiar powalczyć jeszcze z tą roślinką, bo jej uroda jest powalająca, dla samego zapachu, warto. Życzę Ci powodzenia w uprawie ;:63 ;:63
Twoja nowa paprotka jest niesamowita, miałam gdzieś kiedyś stronkę o paprociach, jak znajdę to podrzucę nieco info.
Obydwie nowości jak najbardziej :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
stach93
200p
200p
Od: 18 lip 2010, o 19:04

Post »

maribat pisze:Renatko :wit miałam jaśminowca ubiegłego roku, pięknie kwitł, pachniał, później przyrastał w zielone.. Posłuchałam mądrych książek i późną jesienią wstawiłam go do chłodniejszej piwnicy celem zawiązania pąków.. Pewnie temp. była mało odpowiednia bo ta zmiana wcale mu nie posłużyła, straciłam roślinę, ale zdążyłam jeszcze chwycić sporo szczepek- z powodzeniem, ładnie się ukorzeniają. Mam zamiar powalczyć jeszcze z tą roślinką, bo jej uroda jest powalająca, dla samego zapachu, warto. Życzę Ci powodzenia w uprawie ;:63 ;:63
Twoja nowa paprotka jest niesamowita, miałam gdzieś kiedyś stronkę o paprociach, jak znajdę to podrzucę nieco info.
Obydwie nowości jak najbardziej :uszy

Z moim była bardzo podobna sytuacja ja na szczęście w porę wniosłem roślinę z powrotem do pokoju długo usychała już miałem ciachać szczepki a mamuśkę wyrzucić ale odbiła i zaczęła wypuszczać pędy teraz ładnie przyrasta w zielone ale pączków nie widać ;:223
Moje roślinki
Pozdrawiam Staszek
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie dla tych pączków przeniosłam do piwniczki, dla zawiązania potrzebuje przechłodzenia lub raczej powinno się to nazwać obniżeniem temperatury /ja chyba z tym przedobrzyłam/ ;- a że kwitnie zwłaszcza zimą to Twoja Staszku teraz chętnie idzie w zielone.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

maribat, stach93 Dziękuję za informacje o jaśminie... W mojej książce również jest informacja że po kwitnieniu w okresie zimowym należy rosline przyciąć lub zrobić zaszczepki i pozwolić jej rosnąć całe lato, bo kwiaty pojawiają się na pędach jednorocznych... Zdolnośc do kwitnenia osiągaja po ok. 10 miesiącach i najlepsza temperatura do tego to 13 stopni więc nie tak mało... Pisza też że jaśmin lubi świeże powietrze latem i mozna go wystawić na balkon...
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Renatko już od jakiegoś czasu przeglądam Twój wątek i tym razem postanowiłam pozostawić po sobie choć maleńki ślad :D

Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej kolekcji i szczerze podziwiam te wszystkie zielone ślicznotki ;:180
Ale najbardziej to moją uwagę przykuły cissusy...powiedz mi proszę jak je pielęgnujesz że tak gęsto i bez problemowo się chowają :roll:
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p

Post »

Aniu faktycznie cisusy czują się u mnie bardzo dobrze... W zimie straciły trochę liści bo okna nie szczelne i trochę je podmroziło... W okresie wiosennym i letnim podlewam 2-3 razy w tygodniu wodą z biohumusem, dość dużo piją przy intensywnym wzroście za to w zimie podlewam rzadko raz ma 2 tygodnie bo nie lubią mieć mokro w "nogach"... Co do zagęszczenia, myślę że to zasługa przycinania wierzchołków co jakiś czas - wtedy z niższych kątów wychodzą czasem po 2-3 nowe odgałęzienia... Do tego gałązki przyczepiam do podpórek, żeby były tak w "kupie" a nie zwisały... Cisusy szybko rosną i lepiej je przycinać żeby miały ładny pokrój niż puszczały długie i słabe pędy...

Niedośpian ładnie się rozkrzewił, obciełam wierzchołek tuż po wsadzeniu zaszczepek do ziemi... Będę go regularnie ciąć żeby był gęsty i zwarty...
Obrazek
Skrzydłowiat kwitnie, jeden kwiat się już rozwinął drugi jest w trakcie... i cały parapet u mnie...
Obrazek
Obrazek
Trzykrotka też poczuła wiosnę a u kwiatów eszka widać że coś się rozwija w kielichach, może za kilka dni rozkwitnie...
Obrazek Obrazek
I moj najładniejszy okaz ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Matko...jestem pod wrażeniem Twoich zielonych i tej ostatniej piękności ;:138 ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”