Pierwsze kroki w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pierwsze kroki w ogrodzie

Post »

Efekt pewnie będzie jak trochę ciepła dostaną i zaczną rosnąć. :heja
A tam lawenda czy szałwia byle pięknie rosło i oczy cieszyło... Dziś odkryłam, że wcześniej wysiewana szałwia wyiełkowała w liczbie cztery :D i pelargonie angielskie przechowywane w piwnicy zaczęły wpypuszać już piękne zielone liście ... Niestety dwie padły i nie dają oznak życia, ale przetrwały trzy więc i tak więcej niz połowa.

Nie chucham na nie codziennie (wywiaozłam do nieużywanego mieszkania) to szaleją sobie ;:224

A we Włoszech też są tak popularne pelargonie jak u nas?
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Widzę ,że miałaś dzisiaj pracowity dzień, zazdroszczę tego grzebania w ziemi, u nas skuta mrozem :twisted: :twisted: :twisted: Życzę zdrówka, a roślinki jak się zadomowią to pokarzą na co je stać .
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Posiedziałam pod włoskim niebem, w słońcu się wygrzałam - czekam na zdjęcia. ;:100
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że popadasz w szał zakupów ;:65
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05

Post »

Justka ja tez mysle ze trzeba poczekac i wszystko, jak tylko nadejdzie prawdziwa wiosna, zacznie ladnie rosnac. Wydaje mi sie ze najlepiej zakladac ogrod na wiosne bo wtedy szybciej widac efekty. Ja swoj ogrod zakladalam w padzierniku no a wtedy niewiele rosnie. Fajnie ze ci tak dobrze wszystko rosnie, oj chcialabym to zobaczyc ... ;:224 U nas sa bardzo popularne pelargonie, petunie, surfinie, bratki, prymulki, czyli chyba tak jak w pl. I powiem ci ze pelargonie maja tutaj wspaniale, dochodza do niebotycznych rozmiarow i maja piekne kolory. Ja sie pewnie tez skusze.
Agatko123 wyobraz sobie ze wczoraj lalo jak z cebra a ja z widlami i w kapturze kopalam dolki pod nowe rosliny. Sasiedzi na pewno pukali sie w czolo :shock: Kurcze chyba dadza mi przydomek 'pazza' czyli szalona :lol: Bedzie 'ta szalona spod czworki'... :;230 :;230 :;230
Majar u nas zima jest zdecydowanie mniej ostra, nie ma sniegu ani mrozu, ale za to pada i do dosc ostro. Dlatego wlasnie ostatni fotki sa w deszczu. Ale w przyszlym tygodniu ma byc juz wiosennie i bedzie slonce ;:3 ;:3 ;:3
Dawidzie doskonale to nazwales 'szal' ;:60 ;:60 Normalnie jak widze wszystkie te rosliny to podnosi mi sie cisnienie. Czyste szalenstwo!
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Justynko u nas w Umbrii co roku w malym miasteczku Spello ogranizowane jest swieto kwiatow, zobacz jak wygladaja wtedy uliczki. :shock: :shock: :shock:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bajkowe uliczki! Spacer musi być niezapomnianym przeżyciem! :shock: I pewnie upał w takich zakątkach jest mniejszy.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Na tym to swieto nazywane 'infiorata' sie nie konczy. Na waskich , sredniowiecznych uliczkach Spello ukladane sa dywany z platkow kwiatow ktore przybieraja najrozmaitsze wzory. Raz sa to obrazy znanych malarzy, innym razem figury geometryczne czy pejzaze.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Maju tak, te sredniowieczne Umbryskie miasteczka najczesciej budowane byly na wzgorzach, na okolo 450metrach n.p.m. Tam upaly sa duzo mniej odczuwalne, a jeśli komus jest bardzo goraco moze sobie wejsc do licznych kosciolow ktore wybudowane z bardzo grubych kamiennych klocow, zachowuja w srodku fajny chlodek. A jeśli komus nadal jest goraco to warto napic sie orzezwiajacego, umbryjskiego, bialego wina... ;:224 ;:136
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Madziu uczta dla oczu. Dziękuję ;:196
Pelargonie są niezawodne i piękne przy okazji a jak jest odpowiednia pogoda to potrafią zaszaleć ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ależ niesamowite zdjęcia! A właściwie święto. Ciekawa jestem, jak będą wyglądały Twoje pelargonie. Moje na razie przebudziły się i wypuszczają nowe liście, ale nie łudzę się, że dorównają włoskim.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Włosi to mają fantazję. Pięknie wyglądają uliczki całe w kwiatach.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Pięknie w tych Włoszech, bardzo mi się takie widoczki podobają.. :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Tak moi drodzy, to wyjątkowo piękne święto. Ja, mimo że mieszkam we Włoszech od 8 lat, nigdy sie na infioratę nie załapałam. Pojadę na pewno w tym roku. Organizowana jest ona co roku w okolicach Bożego Ciała. Dekoracje z płatków kwiatów oceniane są w 3 kategoriach - obrazy, dywany i poniżej 14 roku życia. Kwiatowe dekoracje pokrywają uliczki miasta przez 2,5 km. Najlepiej jechać do Spello w nocy i uczestniczyć w tzw 'notte dei fiori' czyli kwiatowej nocy, wtedy można podziwiać mozolną pracę 'układaczy', są ogranizowane rożnego rodzaju koncerty, można spróbować licznych potraw na bazie kwiatów czy herbaty z kwiatów. W tym roku infiorata odbywa się 25 i 26 czerwca. Oto stronka jeśli ktoś jest zainteresowany
http://www.infioratespello.it/index.php
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
kasiatt
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:58

Post »

Magdo piękne te dywany z kwiatów.
Za każdym razem jak piszesz o Włoszech to mi się przypomina nasz wspaniały pobyt w Toskanii niedaleko Lucca. Mieszkaliśmy na samym szczycie góry w typowo toskańskim domu:) Ach rozmarzyłam się. ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Kasia
Początki ogrodnicze Kasi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”