Pierwsze kroki w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p
Od: 20 lis 2009, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwsze kroki w ogrodzie

Post »

Jagusiu taka własna rzodkieweczka jest super. Zobaczymy co mi ztego wyjdzie. Człowiek uczy sie na błędach.
U nas dziś wiosna ;:3 Ptaki śpiewają jak oszalałe, coś by się chętnie zrobiło w ogrodzie ale niestety trzeba siedzieć w pracy do 18.00. ;:14 Ale z rana zrobiłam obchód , wszystko fajnie rośnie i wydaje się zdrowe. W piatek free to zrobię fotki i wkleję.
Pozdrawiam Magda

agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj i ja zawitałam w Twoje progi. Pięknie się zaczyna. Będe zaglądać i podziwiać. :D
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Dziękują Aga za odwiedziny, u mnie jeszcze trochę pustawo, ale staram się i myślę że we wrzesniu będę się miała juz czym pochwalić.
Pozdrawiam Magda

Lucy2na

Post »

Ja chcę do włoch!!!!!!
Tak się zastanawiałam gdzie ta nasza wiosna , a terraz wiem to Ty ją przetrzymujesz :;230
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Daj znać Magdo, czy ci rzodkiewki w donicy wyrosną. W tym roku robię drugie podejście, prosto do gruntu, mam nadzieję, że się uda, bo cała rodzina lubi a do sklepu nie zawsze się chce lecieć. Ze stopniowym dosiewaniem to dobry pomysł. Ja tak dosiewałam buraki na botwinę, całe lato się zajadaliśmy, wyrwałam jedne i zaraz na to miejsce siałam następne. Ciekawi mnie, czy we Włoszech można kupić botwinę? W Niemczech nie, Niemcy jedzą wprawdzie czerwone buraki, ale botwiny nie.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Już wymyśłam co siać jeszcze :;230 Siane cztery dni temu lewkonie już powschodziły i wyglądają całkiem całkiem, a siana w dwa dni temu mina lobata popuszczała już korzonki, chociaź ma wschodzić trzy tygodnie .... Mnie się też wydawało, że nie mam cierpliwości ... ale skądś się wzięła... aż sama się dziwię skąd.

Echinacee tez mi się podobają i zielone, różowe i wszystkie inne ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Lucynko u nas dzis znowu wiosennie, slonce grzeje a ja niestety musze siedziec w pracy :twisted: Mam nadzieje ze jutro dopisze pogoda i bedzie cos mozna zrobic w ogrodzie. Wiosne zapraszam do Polski ale mowi ze tam jeszcze za zimno... No cos w tym jest. Ale nosy do gory - kalendarzowa wiosna za 2 tygodnie? :?: No jakos tak. Najgorsze za nami.
Megi ja cos czuje ze te moje rzodkiewki nie wypala. Tzn urosly i to nawet ladnie ale chyba jedzenia z tego nie bedzie. Co do kuchni Umbrysjkiej (nie chce sie wypowiadac o wloskiej bo trzeba by byc chodzaca encyklopedia) to jest ona jednym slowem fantastyczna. Bardzo prosta i smaczna. W czym tkwi tajemnica? No wlasnie w produktach.Oni jedza tylko to co daje w danym czasie ziemia, mowia nie! truskawkom w lutym! To co mnie zaciekawilo to fakt ze oni np nie uzywaja liscia laurowego, nie ma w sklepach korzenia pietruszki, nie jedza korzenia chrzanu ale jego liscie... Nie za bardzo umieja przygotowac kalafiora czy brokula, po prostu gotuja go i serwuja na zimno polanego oliwa bleeee :? To to co mi nie smakuje, a to co dobre... Oj trzeba by opowiadac godzinami. Podam tylko przyklad. Niedlugo swieta wielkanocne, jedna z najsmaczniejszych potraw jest frittata (czyli omlet) ze szparagami. I uwaga! Nie mylic z naszymi sztucznie hodowanymi grubosci palca. Tu szparagi rosna sobie dziko przy polnych drozkach, sa bardzo dlugie i chude - jak slomki do napoi. Sa duzo bardziej intensywne i ostre- wspaniale!
Justka ja ciebie podziwiam , ty to masz reke do roslin z nasion. ;:138 A kiedy nam je pokazesz??
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Tutaj też kiedyś nie można było kupić korzenia pietruszki, przywoziłam z Polski i mroziłam. Później spotykałam sporadycznie na targu, a dopiero od kilku lat jest w asortymencie dwóch sklepów, ale nie zawsze. Korzeń pietruszki też będę w tym roku próbowała wyhodować, nasiona kupiłam w Polsce.
kajbar
200p
200p
Od: 16 lut 2011, o 12:03

Post »

Witaj pierwsze początki są najtrudniejsze na pewno będzie pięknie.Widać ,że masz zapał i dużo chęci a to najważniejsze.

Moj Ogrod
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie zrażaj się domową rzodkiewką :) Za miesiąc będziesz się z tego śmiała. Posiej raz jeszcze-do gruntu. Przykryta włókniną pewnie szybko wzejdzie. Nasion się nie bój-w końcu jakieś wzejdą :D Ile potem radości.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Dziś z rana postanowiłam wybrać się na zakupy 'jedzeniowe' , w lodówce echo. Zobaczcie co kupiłam... :roll:
To ogólne zdjęcie, oczywiście nie muszę mówić że na jedzeniowe sprawy zabrakło miejsca ;:224
Obrazek

A tu po kolei. To peonia Arborea, taki badyl, mam nadzieję że wyrośnie z tego coś ładnego.

Obrazek

Pomidorki.

Obrazek

Truskaweczki cztery pory roku.

Obrazek

Polygala

Obrazek

Jaśmin
Obrazek

Gravillea / trochę nieudany zakup bo to sycylijska roślina i wytrzymuje tylko minimum +5 stopni...

Obrazek
Pozdrawiam Magda

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Ewa ja nie wiem co z tymi rzodkiewmi zrobić, najbardzej to chciałabym jej wywalić i posiać coś nowego i z głową. Prawde powiedziawszy kwiaty i rośliny ozdobne rosną mi naprawdę fajnie ale z warzywami mam problem... :? A w sklepach od zatrzęsienia nasion , niektórych warzyw czy owoców nawet nie znam.

Kajbar witaj moim włoskim ogródku :wit Zapału mi nie brakuje także mam nadzieję że coś z tego mojego ogródka będzie. Czas pokaże ;:224
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

Gosiu tak to niestety jest na obczyźnie. Brakuje nam strasznie naszych polskich przysmaków. Jak ja czasami tęsknię za śledzikiem!! ;:98 A te nasiona pietruszki w korzeniu to chyba jakaś nowość :?: Nigdy o tym nie słyszałam , muszę powiedzieć mamie żeby mi przysłała. No bo jak zrobić sałatkę jarzynową bez korzenia pietruszki :?: A Włosi robią! Nazywają to insalata russa / czyli sałatka rosyjska. Jest tam baaaardzo dużo ziemniaków, baaardzo dużo marchewki, groszek, jajko i caaaaaała masa majonezu ;:129
Pozdrawiam Magda

Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Piękne zakupy ;:138 Ty musiałaś nam nie pokazać calego ogrodu ;:224 bo tak się zastanwiam, gdzie Ty to wszystko zmieścisz :;230 chyba mamy podobnie, ja póki co mogę tylko siac więc sieje bez opamietania ;:224 dzisiaj szałwię fioletową - drugie podejście i w donice zasadziłam dwie canny Picasso i Dunbar.

Watek może ;:224 założę jak już będe miała co pokazywać. Nie mam zbyt wielu zdjęć z zeszłego roku, a pojemniczki z siewkami to nie jest jeszcze to ... Ale dzięki za poganianie.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
magda2003
200p
200p

Post »

A proszę bardzo Justko, będę ciebie poganiać bez przerwy. :wink: Jestem pewna że masz już super dużo do pokazania, sam fakt że wszystko ci wychodzi z nasion a czymś swiadczy nie? U mnie może wydaje się że jest mało terenu ale w rzeczywistości mam jeszcze bardzo mało roślin i duuużo wolnego miejsca. Kurcze zazdroszczę ci tej lawendy. Uwielbiam ją i ona bardzo pięknie tutaj rośnie. Ale w sklepach jeszcze nie ma. Powiem ci prawdę że mój ogród będzie z tych chaotycznych. Chcę mieć wszystko. I tak będzie! Z fantazją , a co! ;:31
Pozdrawiam Magda

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”