Przepisy na syropy lecznicze
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 maja 2010, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przepisy - na syropki zdrowotne
Dziękuję bardzo!pozdrawiam
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sezon na syrop z kwiatów bzu czarnego ogłaszam za otwarty!!!
Właśnie na blacie w kuchni stoi pierwszy słój, dla mnie najlepszy jest ten nie gotowany, nie pasteryzowany, nieco mętny od pyłku, słodki i kwaskowaty jednocześnie, pachnący i orzeźwiający. No i jest to samo zdrowie w łatwej do przygotowania i stosowania formie!
Smacznego!!!
Przypomnę przepis:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 73#p357673
albo
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79#p203179
A teraz nieco inne proporcje - przepis na
Syrop z kwiatów bzu czarnego
40 baldachów bzu (bez łodyżek)
2 l. wody gotowanej
2 kg cukru
60 gr kwasku cytrynowego
Kwiatki oberwane z gałązek zasypać w słoju kwaskiem i zalać wrzątkiem. Zamieszać i odstawić na 24-36 godz.
Dosypać cukier, zamieszać (wstrząsnąć) i odstawić na 36-48 godz. Wstrząsać często, żeby cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez gęste sito wyłożone złożoną gazą i wlać do wyparzonych butelek (najlepiej niedużych, 100, 250, 300 ml), zakorkować / zakręcić, oznakować etykietką.
Pić zimą i wiosną
Właśnie na blacie w kuchni stoi pierwszy słój, dla mnie najlepszy jest ten nie gotowany, nie pasteryzowany, nieco mętny od pyłku, słodki i kwaskowaty jednocześnie, pachnący i orzeźwiający. No i jest to samo zdrowie w łatwej do przygotowania i stosowania formie!
Smacznego!!!
Przypomnę przepis:
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 73#p357673
albo
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79#p203179
A teraz nieco inne proporcje - przepis na
Syrop z kwiatów bzu czarnego
40 baldachów bzu (bez łodyżek)
2 l. wody gotowanej
2 kg cukru
60 gr kwasku cytrynowego
Kwiatki oberwane z gałązek zasypać w słoju kwaskiem i zalać wrzątkiem. Zamieszać i odstawić na 24-36 godz.
Dosypać cukier, zamieszać (wstrząsnąć) i odstawić na 36-48 godz. Wstrząsać często, żeby cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez gęste sito wyłożone złożoną gazą i wlać do wyparzonych butelek (najlepiej niedużych, 100, 250, 300 ml), zakorkować / zakręcić, oznakować etykietką.
Pić zimą i wiosną

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Oo bosko Nalewko. Właśnie szukałam przepisu! Miałam syrop z kwiatu bzu kupowany i był super, aromat jakby porzeczkowy.
Właśnie dzisiaj poszłam z psem na daleki spacer sprawdzić,czy już kwitnie bez,ale na "moim" krzewie jeszcze kwiaty są w pączkach.
Niestety z powodu zimnej wiosny wszystko będzie później.
Niecierpliwie czekam na bez,bo wyszperałam ciekawy przepis na lody.
500 g agrestu
125 ml syropu z kwiatów bzu (ja dałam syrop z owoców leśnych)
2 łyżki wody
300 ml śmietany 18%
100 g drobnego cukru
3 żółtka
300 ml ubitej śmietany kremówki
Połącz w rondlu agrest, syrop i wodę. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż owoce popękają i zmiękną. Zmiksuj owoce, albo przetrzyj przez sito (jeśli chcesz usunąć pestki). Żółtka utrzyj z cukrem na biało, dodaj śmietankę 18% i podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając aż masa lekko zgęstnieje, zmieni konsystencję. Ostudź. Gdy wszystko będzie już zupełnie zimne zmieszaj ze sobą mus owocowy i masę żółtkową, delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę 30%. Zamrażaj zgodnie z instrukcją użycia maszynki do lodów. Po wyjęciu z mojej maszynki lody trzeba domrozić w zamrażalniku. Lody po wyjęciu z zamrażalnika mają kremową konsystencję, przy -18 C dają się bardzo ładnie nakładać łyżką do lodów.
Będą z pewnością pyszne,bo i aromatyczny syrop z bzu i pyszny agrest.
Niestety jak zwykle nie zapisałam z jakiej strony www pochodzi przepis.
Niestety z powodu zimnej wiosny wszystko będzie później.
Niecierpliwie czekam na bez,bo wyszperałam ciekawy przepis na lody.
500 g agrestu
125 ml syropu z kwiatów bzu (ja dałam syrop z owoców leśnych)
2 łyżki wody
300 ml śmietany 18%
100 g drobnego cukru
3 żółtka
300 ml ubitej śmietany kremówki
Połącz w rondlu agrest, syrop i wodę. Gotuj mieszając od czasu do czasu, aż owoce popękają i zmiękną. Zmiksuj owoce, albo przetrzyj przez sito (jeśli chcesz usunąć pestki). Żółtka utrzyj z cukrem na biało, dodaj śmietankę 18% i podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając aż masa lekko zgęstnieje, zmieni konsystencję. Ostudź. Gdy wszystko będzie już zupełnie zimne zmieszaj ze sobą mus owocowy i masę żółtkową, delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę 30%. Zamrażaj zgodnie z instrukcją użycia maszynki do lodów. Po wyjęciu z mojej maszynki lody trzeba domrozić w zamrażalniku. Lody po wyjęciu z zamrażalnika mają kremową konsystencję, przy -18 C dają się bardzo ładnie nakładać łyżką do lodów.
Będą z pewnością pyszne,bo i aromatyczny syrop z bzu i pyszny agrest.
Niestety jak zwykle nie zapisałam z jakiej strony www pochodzi przepis.
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dzisiaj zlewać będę syrop z bzu do słoiczków. Ten zapach, smak, coś wspaniałego.
Lodów nie zrobię, nie mam maszynki
Lodów nie zrobię, nie mam maszynki

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Zielona Aniu :P , bardzo proszę o przepis na syrop z czarnego bzu.
Syropek z derenia jadalnego:
owoce derenia
cukier, wg uznania.
woda
Owoce derenia umyć i zalać niewielką ilością wody. Gotować przez 10 minut, dosypać cukru (wg gustu) i gotować przez 20 minut. Otrzymany syrop przecedzić, ponownie krótko zagotować, po czym przelać na gorąco do słoików lub buteleczek po soczkach, szczelnie zakręcić. Syropek dereniowy należy pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp. Na zdrowie!!!

Syropek z derenia jadalnego:
owoce derenia
cukier, wg uznania.
woda
Owoce derenia umyć i zalać niewielką ilością wody. Gotować przez 10 minut, dosypać cukru (wg gustu) i gotować przez 20 minut. Otrzymany syrop przecedzić, ponownie krótko zagotować, po czym przelać na gorąco do słoików lub buteleczek po soczkach, szczelnie zakręcić. Syropek dereniowy należy pić po rozcieńczeniu wodą, dodawać go do herbaty itp. Na zdrowie!!!

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- Rodusik
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
czrny bez
od jakiegoś czasu przygotowuję sie na tego typu nalewki ale jeszcze nie trafiłam (albo juz po zbiorach albo jeszcze przed)
następny rok to już na pewno nie przeoczę
od jakiegoś czasu przygotowuję sie na tego typu nalewki ale jeszcze nie trafiłam (albo juz po zbiorach albo jeszcze przed)
następny rok to już na pewno nie przeoczę
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
- stasia109
Wreszcie mam przepis na syrop z czarnego bzu, taki jak kiedyś robiła moja Mamuśka.
Dzięki !!!

Adresy do moich wątków
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
Maja w jednym z ostatnich emisji polecała zbieranie pędów sosny na sosnówkę w okresie zimowym do końca stycznia.
Problem w tym, że pędy, a raczej pączki teraz mają znikomą wielkość (około 1cm.)
Ja preferuję majowe żniwa.
Problem w tym, że pędy, a raczej pączki teraz mają znikomą wielkość (około 1cm.)
Ja preferuję majowe żniwa.

- stasia109
...ja też wolę zbierać w maju. Cieplutko, słoneczko świeci a przyrosty taaakie długie.....

Adresy do moich wątków
A ja mam pyszny przepis na rozgrzewającą herbatkę
Trzeba utrzeć na tarce korzeń imbiru, zapakować do słoiczka i dodać miód na oko, każda ilość jest smaczna. Dodajemy do herbatki po 1-2 łyżeczki. Bardzo dobrze rozgrzewa i poprawia nastrój.

Trzeba utrzeć na tarce korzeń imbiru, zapakować do słoiczka i dodać miód na oko, każda ilość jest smaczna. Dodajemy do herbatki po 1-2 łyżeczki. Bardzo dobrze rozgrzewa i poprawia nastrój.
- stasia109
...a ja biorę maleńki kawałeczek imbiru do buzi i..żuję. Dobre to na przewód pokarmowy , dezynfekuje usta a jaki zapach...boski.

Adresy do moich wątków
Ja czasem imbir do herbaty dodaję, a wracając do syropu z bzu czarnego - polecam, rewelacyjnie rozgrzewa dodany do herbaty, smakuje wysmienicie i pomaga mi w zwalczeniu przeziębień. Dostałam cały zapas od babci, ale w tym roku postanowiłam sama zrobić. Także: bzie kwitnij!
- stasia109
mniam, mniam...czarny bez...mniam 

Adresy do moich wątków
-
- Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Z opisanych robię z sosny, z mlecza i z czosnku. W razie przeziębienia robię też czosnkowo-cebulowy. Tak samo cebula, czosnek i cukier. Puszcza błyskawicznie.
Polecam doskonały syrop z pigwy. Wykonanie proste. Wydrążone i posiekane owoce pigwy lub pigwowca zasypać cukrem, dodać łychę miodu i dać im spokój na dwa tygodnie. Syrop dodawać do herbaty. Luksusik z witaminką
.
Parę lat temu pasteryzowałem i przechowywałem. Ale po pasteryzacji zmienia kolor i według mnie smak. Traci taką charakterystyczną ostrość. Teraz przygotowuję na bieżąco z owoców z zamrażarki.
Polecam doskonały syrop z pigwy. Wykonanie proste. Wydrążone i posiekane owoce pigwy lub pigwowca zasypać cukrem, dodać łychę miodu i dać im spokój na dwa tygodnie. Syrop dodawać do herbaty. Luksusik z witaminką

Parę lat temu pasteryzowałem i przechowywałem. Ale po pasteryzacji zmienia kolor i według mnie smak. Traci taką charakterystyczną ostrość. Teraz przygotowuję na bieżąco z owoców z zamrażarki.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę 
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;