Moja kuchnia - RoksiSK

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
nikodem
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 39
Od: 16 lut 2008, o 20:40
Lokalizacja: Górny Śląsk
Kontakt:

Post »

Kwiaty czarnego bzu są niesamowite! Saku nigdy nie piłem, ale na Śląsku Cieszyńskim znana są placki z tymi kwiatami (ciasto naleśnikowe + kwiaty). Smakuje to wyjątkowo i bardzo aromatycznie. Już sobie wyobrażam ten Twój wspaniały sok. Podziwiam i uruchamiam wyobraźnie zmysłów, bo tylko tyle mi pozostało... 1500 km od domu.
Pozdrawiam, Nikodem
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Narwałam czarnego bzu i zabieram się do sporządzania tego specyfiku.
Mam pytanie. Co obcięcie ogonków polega na tym,że zostaną tylko pojedyncze kwiatuszki,czy chodzi tylko o te grubsze łodyżki?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Zrobiłam wczoraj pierwszą porcję, pachnie pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!!!

Obcięłam łodyżki tak mniej więcej, czyli te grubsze, kwiatki trzymały się w takich kilkucentymetrowych parasolkach, potem zalałam w słoju zalewą, po 48 godzinach przelałam przez sitko z chusteczką higieniczną i odcisnęłam. Dodałam cukier, powoli zagotowałam mieszając co jakiś czas, odszumowałam i po kilkunastu minutach delikatnego gotowania przelałam wrzący syrop do butelek.

Syropek jest słomkowy, prawie klarowny, bardzo aromatyczny, słodki i kwaśny jednocześnie, pyszny do wody mineralnej z bąbelkami na ochłodę. Jak będzie zimą do gorącej herbaty dopiero się okaże :D

Proporcje:
30 -35 baldachów bzu czarnego
2 kg cukru
20 gr kwasku i 2 cytryny
albo 40 gr kwasku
1,5 l wody

Wyszło 2,25 l syropu. Właśnie nastawiłam kolejną porcję!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Posty: 1298
Od: 8 kwie 2008, o 12:42
Lokalizacja: Kiel - DE

Post »

no a jak się nie ma kwasku, to co? 1 cytryna więcej?
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Na tą porcję, jaką ja podałam wystarczą 4 cytryny.
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Czy ja dobrze rozumiem? Cukier mam rozpuścić w zimnej wodzie? Jeżeli tak ,to ile czasu mam na to zarezerwować? (1,7 kg cukru w 0,7 l wody).
Rozpuściłam na razie 0,5 kg cukru i już mam dosyc.
P.S.Ten płyn z moczenia kwiatków ma piękny zapach i wygląda bardzo apetycznie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Ten "płyn z moczenia kwiatków" to właśnie "zalewa", w której masz rozpuścić cukier podgrzewając aż do zagotowania. W gorącym szybciej się rozpuszcza :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Dziękuję za szybką poradę.Tylko że tą partię robię z przepisu RoksiSK, a chciałam zrobić dokładnie jak w przepisie,ale chyba rzeczywiście sobie ułatwię i zacznę podgrzewać.
Miałam zamiar narwać i zrobić następną partię bzu i z Twojego przepisu.Teraz zaczęło padać i muszę poczekać na słoneczny dzień.Myślę,że się nie zniechęcę.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Ależ to JEST dokładnie wg. przepisu :D
W 0,7 l wody rozpuszczamy stopniowo 1,7 kg cukru, a następnie całość zagotowujemy.
(podkreślenie grubą czcionką moje)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Mam już w słoikach.Wygląda cudnie.
A tak sobie myślę:jaka wyszłaby z tych kwiatków nalewka?
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Nieprecyzyjnie się wyraziłam :"W 0,7 l wody rozpuszczamy stopniowo 1,7 kg cukru, a następnie całość zagotowujemy" - dosypujemy stopniowo cukier i podgrzewamy. Jednak zanim się zagotuje, wszystko musi być ze sobą połączone.

Nalewka... mhm. Można by spróbować :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Post »

Zastanawiając się,jak wymieszać cukier przypomniałam sobie,że mam książkę Ireny Gumowskiej,która propagowała takie nietypowe przetwory.Oczywiście znalazłam przepis na syrop z kwiatów bzu. Jest to syrop,który robi się w ogóle nic nie podgrzewając-coś jak na zimno ucierane porzeczki z cukrem,które robiła moja Mama. I w tym przepisie po odcedzeniu należy dodać cukier i cały czas ucierać.Autorka pisze jeszcze,że cukier nie chce się już wchłaniać,ale niestety "musi".Zasugerowałam się tym opisem i dlatego moje pytanie,ponieważ chciałam zrobić najlepszy syrop.
Dziękuję za świetny przepis.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Nie ma za co. Zawsze staram się dzielić ze Znajomymi dobrymi i sprawdzonymi przepisami. Pozostaje mi tylko dodać SMACZNEGO!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

A przepis znajdziesz tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13124
i tu:
- http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3009

Napisz, jak to wyszło, jeśli zrobisz :)



Dopisek:
Na nalewkę, rzecz jasna :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 867
Od: 23 kwie 2007, o 15:57
Lokalizacja: Kraków

Post »

Spróbuję zrobić, ale dopiero na przyszły sezon (przy okazji robienia soku). Siedzę (i jeszcze sobie posiedzę przez 3 tygodnie) nad materiałami do 3 egzaminów, a jeszcze bieżące zaliczenia... :cry: Mam ochotę cisnąć wszystkim za okno :twisted: A jeszcze jestem w trakcie remontu kuchni - za dużo "rzeczy do zrobienia", a za mało czasu :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”