Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Szkoda strat, no :?
Ale za to 'pocieszenia' wyglądają zdrowo, oby ładnie się zadomowiły ;:138
ciekawe, co za kolory ten drugi skrywa ;:65
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ale pięknoty zdrowe i wielkie kupiłaś! :) Trzymam kciuki za szybkie kwitnienie, zwłaszcza niespodzianki ;)

Justynko, a co się stało z Twoją masdevalią- pisałaś o tym wcześniej, bo nie kojarzę? Poodpadały jej liście? wyglądało to może podobnie jak u mnie?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
aniger
50p
50p
Od: 27 lip 2010, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Witam Justynko w Twoim wątku :!:
Kolekcję masz różnorodną i prześliczną.Bardzo pięknie pokazujesz jak dbasz o swoje storczyki - to są super lekcje poglądowe dla początkujących storczykomaniaków.
Żal mi Twojej Masdevalli /bo ostatnio moja też zgubiła wszystkie listki - dla mnie jest to bardzo trudny storczyk/ ale uratowałaś dwa Phalaenopsisy z "niebiańskich łąk", które odwdzięczą Ci się pięknymi kwiatami.
No i katlejki masz też sliczne, których Ci pozytywnie zazdroszczę i czekam ;:65 ;:65 ;:65 na ich kwiatki.
Pozdrawiam-Regina :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Justynko ale szkoda masdevalli i pączków na pragmipedium :cry:
Życzę Ci powodzenia w uprawie przesadzonych storczyków, trzymam kciuki za cymbidium ( oby coś okazał się pędzikiem ) za pędzik na cambri i oczywiście za pochewki na katlejce :tan .
Nowości śliczne i zdrowe, ciekawe jak zakwitnie niespodzianka.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Dusiu- też mam taką nadzieję ;) Białasek ma dwa rozgałęzienia z oczek bocznych. Po około 5,6 pączków -każdy. Może na wiosnę się rozkwitną ;:224

Wmx- ja też bardzo lubię. Rozmawiałam z Wlaścicielką kwiaciarni i Mówiła mi, że na początku Opisywała storczyki po kwitnieniu. Ale...jak juz ich była duża liczba, to się Pogubiła i nie Chciała Klienta wprowadzać w błąd. Dlatego białego znam kolor, a drugiej niespodzianki już nie.

Zabka_Monis- to normalnej wielkości hybrydki. Mam kilka w kolekcji, które mają drugie tyle większe liście...
Żal mi masdevallii, ale jej nie opuszczę. Na pewno sobie ją jeszcze kiedyś kupię, może...przy spółkowych zakupach się uda ;:224

Marwes/Marku- początki z danymi gatunkami sa trudne. I tak, uśmierciłam pierwszego botanika <bellinę>, pierwszego sabotka< prawdopodobnie chorego, z przeceny, już kupiłam>, a teraz pierwszą masdevallię...Może za drugim razem się uda ;:224

Maziuke- pocieszki są śliczne. Wybrałam te z dużą ilością liści i korzonków ;) Właścicielka Mówiła, że moga być : różne odcienie różu, bordo, bieli i żółtego. Zobaczymy...

Agita- Wiesz, kusi mnie "domowej roboty" keiki pasta. Muszę chyba ją zrobić, odkryć oczka , a potem pozostanie czekanie... ;)

U mnie zupełnie inaczej listki "usychały". Po zakupie, gdy dotarła do mnie ta masdevllia. Miała na wierzchu zielone- od glonów spagnum. Wymieniłam je na świeże. I właśnie listeczki zaczęły odpadać w tym miejscu, gdzie były resztki tego, zielonego spagnum. Nie robiły się żółte, tylko zielone odpadały...

Regina- witam w moich, skromnych progach :wit Oj tak dużo się pozmieniało do momentu, kiedy zaczęłam kolekcjonować orchidee ;) Ale...ciągle się uczę.
Katlejki należą do jednych z ulubionych grup orchidei. Teraz o tej grupy dołączyły sabotki i masdevallie.

Kinga- dziękuję w imieniu storczyków ;)
Najbardziej chyba zależy mi na katlejce, chcialabym ujrzeć kwiatuszki.
A nowości, niech sobie spokojnie rosną, może na wiosnę niespodzianka przedłuży pędziki z oczek bocznych ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dorodne falki. Teraz trzymam kciuki, zeby sie u Ciebie zadomowiły. ;:108
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko szkoda masdevali i pączków na pragmipedium :(

Nowości bardzo ładne i wyglądają na zadbane, jednak w kwiaciarniach Panie chyba lepiej dbają o przekwitnięte kwiaty niż w marketach. A propo marketów to nie dalej jak wczoraj byłam na zakupach i tradycyjnie odwiedzam stoisko z kwiatami a tam na regale stoją kaktusy, a w ich doniczkach z centymetr wody, wzięłam te biedne kwiaty i powylewałam z nich wodę. Szkoda roślin, ale tak zazwyczaj dba się o kwiaty po marketach, trzeba trafić na świeżą dostawę bo inaczej to rośliny nadają się do akwarium a nie na parapety.
Co do Twoich nowych storczyków to mam nadzieję ze szybko się zaaklimatyzują i będziesz się cieszyć ich kwiatami a my z Tobą, zwłaszcza ze jeden to niespodzianka.
Widzę że mamy podobny gust storczykowy mi też najbardziej podobają się katleje, ostatnio coraz bardziej podobają mi się masdevalie. Sabotki też mi się podobają, choć mam tylko jednego. Niestety wszystkie kwiaty tu opisane należą do tych trudniej dostępnych na rynku.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko piękna ta Twoja rodzinka "sabotkowa " półeczka też ;:138. Nowości na ;:77 ja tez dołączam do rodzinki "masochistów" pragmipedium i czekam na kolejne zdjęcia. Gratuluję pochewki na cattley no i fajnie pokombinowałaś z przesadzaniem cambrii ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kupiłaś za niewielką cenę dwa dorodne kwiaty :) mają piękne liście i zdrowe korzonki :)
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Justynko moja szdzonka masdevallia nidifica też zgubiła połowę listków ale niedawno na jednej łodyżce tej bez listków zobaczyłam że centymetr od podłoża coś wypuszcza zielonego więc może twoja jeszcze odbije ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko chyba się nie zraziłaś do tej grupy storczyków więc rzyczę Tobie wytrwałości w dążeniu do wymarzonego celu. ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Justynko :wit ciekawe jak zakwitnie storczyk niespodzianka :?: korzenie wyglądają na zdrowe, chyba są troszkę przesuszone. Justynko a tak w ogóle ile sztuk liczy Twoja kolekcja...straciłam rachubę ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- mam też taką nadzieję ;) Liczę na wiosenne kwitnienie białaska. Może będzie z karminową lub pomarańczową warżką. Bo takie falki wciąż na mojej liście chciejstw są ;:224

Kasia74- z tymi Paniami jest różnie :) Ale...akurat tę kwiaciarnię prowadzi młode małżeństwo. A storczyki są sprowadzane wprost z Holandii, dlatego jakość nawet przecenionych sztuk jest bardzo dobra ;:108
Katlejkę w Gorlicach widziałam za...38zł ;) Taniej niż w LM w Krakowie. Skusiłabym się na nią, ale...muszę zaczekać, bo swoich nie znam kolorów, a kolejnej takiej samej nie chcę ;:108

Venus9- dziękuję w imieniu storczyków ;) Katlejka ładnie rośnie. Pragmipedium hmm...nie wiem, stoi w drugim rzędzie i tylko raz w tygodniu mam do niego dostęp. Jutro mu sie przyglądnę podczas moczenia.

Celinko- Wiesz...cała paleta <conajmniej 12 sztuk> jeszcze tam została...Ale więcej niespodzianek na razie nie chcę ;:108

Goska1307- moja też zaczęła rosnąć, ale wczoraj przyjrzałam się trzonowi roślinki i niestety "ususzony" już był. Już jej nie mam...Ale kiedyś znów sobie ją kupię, za bardzo o niej marzyłam, by jej nie mieć w kolekcji...

Marwes- no co Ty ;) Masdevallie i sabotki ciągle są na pierwszych miejscach listy chciejstw.. ;:224

Anna11- jeden z falków miał troszku przysuzone korzonki, ale zdrowe. Nie calkiem suche ;)
Kolekcja liczy około hmm... 80 sztuk. Nie wiem dokładnie, bo codziennie coś się zmienia. Nie wiem też, czy mam liczyć sadzonki na wymiany hihi..i maluszki...

Bardzo ładnie przyrasta pędzik na cambrii. Już widać pączki, może jutro fotki mu zrobię. Za dnia, bo wieczorem światlo kiepskie.
parapetowce
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Justynko, czy wszystkie trzymasz w domu...jestem w szoku :?: Jak je nawadniasz i jak często wymieniasz podłoże :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- prawie wszystkie orchidee stoją u mnie w pokoju ;) Tylko dwa pojemniki z katlejkami i jeden pojemnik z masdevalliami stoi w innych pokojach.
Mam bardzo skromną kolekcję, Popatrz na przykład na wątek Storczykowej.
Ona Ma około 100 storczyków, w tym chyba 6 czy 8 Vand< a one są bardzo duże>. Też większość Trzyma w swoim pokoju.

Inni Forumowicze Mają o wiele większe kolekcje i się mieszczą "jakoś" ;:224
parapetowce
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”