Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

Ten późny start to jest niestety minus wszystkich traw, dlatego choć bardzo podobają mi się rabaty trawiaste i miałam taką w planach, to jednak zrezygnowałam i stwierdziłam, że trawy jednak muszą być uzupełnione jakimiś iglakami itp. Za mały mam ogród, by sobie pozwolić na łyse placki przynajmniej do połowy maja.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

dala pisze: A widoczek kamienno-trawkowo-żurawkowo....naprawdę uroczy ;:138
Och ten widoczek ;:63
Dorotko widzę, ze amarylisek pakuje się już pąkiem do życia. Czekam z niecierpliwością.
A jak tam pogoda, bo u nas się znacznie ochłodziło i nadają kolejne dwa tygodnie zimy, na szczęście niezbyt mroźnej, do -8 nocą, jak dobrze pamiętam.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko ja już nawet na takie miniaturowe parzydełko miejsca nie mam... :wink: Mam w planie jednoroczne,które wysiewam i im miejsce muszę szykować ,a trudno będzie oj...trudno... :?
Miło popatrzeć na pąki ciemiernika :D
Ostróżka hiacyntowa kwitnie nie za długo...w zasadzie to nie obserwowałam jej,bo wszystkie siewki porozdawałam... :;230 Chodziłam z doniczkami ...i centymetra wolnego nie mogłam znaleźć...u Ani podziwiałam... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

dodad pisze:Dzięki ;:196
Zobaczę jak będą wyglądać w marcu, ale chyba też tylko wyczeszę. One niestety późno startują i denerwuą mnie te wolne miejsca.
Ja też większość trawek tylko przeczesuję, jedynie czerwoną jakąś tam ścinam do zera, bo całkiem jest sucha na wiosnę.
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, Twój ciemiernik będzie za parę dni pięknie kwitł. Ile kwiatów :shock: Ile lat rośnie u Ciebie?
A ja cały czas nie mogę się nadziwić, że u mnie wszystko jest takie opóźnione. Krokusy ledwie widać, ciemiernik ani myśli kwitnąć (w zeszłym roku zakwitł w kwietniu). Cóż, choć u Was się nacieszę.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Ewo, niestety z tego samego powodu zrezygnowałam z rabaty typowo trawowej :( Ale trawy na pewno będę jeszcze dosadzać. bardzo mi się podobają. Zastanawiam się czy mój zebrinus pozostawiony zimą w donicy przetrwa. Zapomniałam o nim na śmierć :oops:

Jolu, z wyglądu wielu miejsc w ogrodzie nie jestem do końca zadowolona, ale akurat ten kawałek jest ok. Lubie go własciwie o każdej porze roku.
W doniczce to hipek. Myślałam, ze juz nic z niego nie będzie a tu niespodzianka :) Dziś na już ok. 15 cm :heja U nas też znacznie zimniej się zrobiło, ale śniegu jak na lekarstwo. mam nadzieje, że ostre mrozy nie przyjdą, bo marnie widzę moje róże :( Ale stoki śnieżą aż miło.

Nelu, ja na razie nastawiam się tylko na siewy wprost do gruntu. Czy nie ulegnę jakiejś pokusie nie wiem, ale nie bardzo mam gdzie więc może sie uda :wink: Ciemiernik tez mnie zadziwił, ale to chyba ta łagodna zima tak na niego podziałała.

AniuDS, wiosną "grzebień" w dłoń i będziemy czesać trawy :;230

Aniu, teraz trochę się ochłodziło, więc pewnie i ciemiernik wstrzyma sie z rozwijaniem paków, ale cieszy mnie ich ilość. Ten rośnie już dobrych kilka lat. W zeszłym roku rozdawałam kwitnące siewki, właśnie z niego. Sama nie wiem jak to jest z tymi strefami klimatycznymi. Niby u nas powinno być zimniej, ale często obserwuję, że rośliny wcześniej startują u mnie niż np w centralnej Polsce. Może to jakiś mikroklimat :? Choć i u mnie w ogrodzie są miejsca gdzie różnie rośliny zaczynają wiosna kwitnąć.

Dziś karmnik w ogrodzie nawiedziło stado szczygłów. Zdjęcia sa niewyraźne bo robione na dużym zoomie, ale widok był niesamowity. Naliczyłam ze 20 sztuk. To najlepsze z tych, które udało mi się zrobić :wink: Niestety tych na trawniku nie udało się dobrze uchwycić
Obrazek Obrazek

W tym tygodniu odwiedziłam ogrodniczy po słonecznik dla ptaków i oczywiście wyszłam z nasionami kwiatów ;:224
Na razie tylko do gruntu o oby tak pozostało :wink:
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ho, ho, hoooo......zakupy jak widzę zrobione.
No to teraz tylko czekać na wiosnę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

:wit
Mój ciemiernik też ma pąka! Chyba się już budzą powoli. :wink:
Przyznam, że to miniaturowe parzydło to dla mnie całkowita nowość. Mam tylko takie zwykłe, leśne i bardzo sobie chwalę. I podobnie jak
Grzesiu nie wyrzuciłabym go za nic. Co więcej rozmnożyłam i mam kilka kęp :D To świetna architektoniczna bylina.
Przede mnę jeszcze większość stron Twojego wątku, więc lecę do oglądania. :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Teraz widzę że wspaniale wygląda połączenie oczka...z trawami ;:63
ja mam ich kilka w jednym miejscu....i tak myślę czy nie dać ich koło mojej kałuży?
a brzeg z żurawek?
co o tym myślisz Dorotko?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Jej, to ciemierniki? Fajnie wyglądają o tej porze roku!
A najbardziej rozczuliły mnie zdjęcia ptaków. My dorakmiamy sikorki i przylatujądosć chętnie, no ale gdy siekręcimy po kuchni, to się płoszą...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Grażynko, czekam z niecierpliwością, choć mam troszkę obowiązków, które należałoby zakończyć przed jej nastaniem. Ale strasznie mi sie nie chce :oops:

Oliwko-Walentyno witam cię serdecznie. Ciemiernik poczuł wiosnę. Inne niestety troszkę słabiej, ale mam nadzieje, że też zakwitną. Parzydło to świetna roślina, taki wypełniacz a do tego bardzo ładny. małe parzydełko kupiłam w takiej maleńkiej miejscowej szkółce. czasem się coś uda. Zastanawiam sie nad dokupieniem jeszcze jednego, mam takie miejsce gdzie powinno dobrze wyglądać.

Grzesiu, miałam wiele roslin nad oczkiem (przed przeróbką) rosły tam: niewielkie irysy, wiesiołki, fiołki, wilczomlecze, języczki i cala masa cebulowych, ale zawsze miałam wrażenie bałaganu. Z resztą zobacz sam ( nie ma sie czym chwalić, ale co tam - zdjęcie z 2008r.)
Obrazek
Dopiero teraz jestem zadowolona w wyglądu brzegu oczka. Uważam, ze połączenie traw z żurawkami i iglakami jest najlepsze. Może nie jest kolorowo i kwitnąco, ale wystarczą wiosną krokusy i azalie. Reszta kwiatów "odeszła" od brzegu i teraz lepiej widać kwitnące wodne. A całość sprawia harmonijne, uporządkowane wrażenie. Nie wiem czy pomogłam, ale uważam, że żurawki z trawami zawsze będą wyglądały ok. Jak masz tam troszkę cienia możesz pomyśleć o hostach. U mnie niestety patelnia przy oczku, więc zrezygnowałam, ale chyba w jednym miejscu dosadzę bergenie. Nie umiem sobie wyobrazić twojego oczka, bo chyba nie zamieszczałeś zdjęcia gdzie ono ma być (chyba, że przeoczyłam)

Aga, ptaki zlatują się w ogromnych ilościach, bo karmik w ogrodzie i raczej tam ich nic nie płoszy. Ale dziś to stado szczygłów wprawiło mnie naprawdę w zdumienie. Nigdy ich u siebie nie widziałam. Dotychczas głównie sikorki, zięby i sójki się stołowały.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Post »

Ja też w obronie parzydła spiezę się dopisac U mnie idzie kiepsko . bo sucho i czeka go przesadzenie . Ale zawsze mnie zadziwia swoją urodą Zazdroszczę Ci tego przedwiośnia
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ DOROTKO ;:196
No trudno powtarzam się ale nic na to nie poradzę Twoje oczko nieustannie
mnie zachwyca, Jest tak pięknie zamaskowane i obsadzone, że sprawia wrażenie
naturalnego. Do tego utrzymane w idealnej czystości ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Ja mam oczko :wink:
kałużę....jak ja to mówię....to plastik wkopany w ziemię
mam zamiar powiększyć chyba w miejscu, w którym się znajduje obecnie :roll:
i wyłożyć normalną folią
wkurza mnie takie sztuczydło :evil:
a brzeg jak zamaskuje to jest jeszcze gorzej....bo wygląda na jeszcze mniejsze
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dorotko pozwół, że w sprawie oczka wtrącę swoje trzy grosze. Piszesz, że umiejscowione jest na słonecznej patelni. NIe myślałaś czasem, aby dosadzić na brzegu troszkę irysów bródkowych? Po pięknym kwitnieniu mają nadal piękne szablaste liście i jakoś tak mi pasują widokiem to tafli wody.
I jeszcze mam bardzo prozaiczne pytanie. Czy w oczku wodnym nie lęgną się komary? To znaczy, czy nie odczuwacie w ogrodzie ich nadmiaru?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”