Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Art pisze:Merghen (mogłabyś zdradzić swoje imię ? jakoś tak mało ciepło brzmi Twój nick :wink: )
A nie ma go w podpisie ;:113
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Krysiu, nic szczególnego nie robię, aby liście tak wyglądały. Te, które mają w genach ogromniaste liście, stoją u mnie
na kwietniku, aby się mogły swobodnie rozrastać. Parapet jednak dosyć ogranicza. One chyba czują tę wolność :wink:
Myślę,że i u Ciebie liście falenopsisów mają szansę być w dobrej kondycji. Moje niektóre zasłużyły też sobie na swój wygląd wiekiem.
A ja zachwycam się, jak pięknie i zdrowo wyglądają u Ciebie liście Sabotka ;:196

Dusia, Justynko, trzymajcie kciuki, żeby pąki schilleriany dotrwały do rozkwitu.
U mnie wciąż przyłapuję domowników na bezpośrednim otwieraniu okien :?

Merghen - Małgosiu, widocznie mnie coś zaćmiło ;:168
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu śliczne kwiatuszki pokazałaś ;:138 ;:138 a domowników ;:14 za to otwieranie okien :wink:
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę jakie cudności nam pokazałaś... ;:108
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - trochę to trwało, ale w końcu do Ciebie dotarłam :lol:
Ja z obawy przed sytuacją jaka miała miejsce z Twoim Dendrobium, bałam się wystawiać storczyki na klatkę schodową. Jednak jakiś czas temu eksmitowałam na korytarz Oncidium, które ma podejrzane plamy na liściach, a do tego od ponad 3 lat nie raczyło zakwitnąć, więc nawet jakby ktoś się na nie połasił nie płakałabym zbytnio ;:224
Gratuluję udanego eksperymentu z Cattleyą ;:138 . Ja w ubiegłym roku postanowiłam powalczyć o jedną psb Laelii - najpierw było akwarium i sphagnum w pojemniczku, ale nic się nie działo przez długi czas, więc użyłam mojej ulubionej metody, czyli podkładki, sphagnum i orchidarium, no i mam już dwie nowe śliczne pseudobulwki :D Potrzeba tylko trochę cierpliwości, bo proces jest raczej długotrwały....albo ja na taką oportunistkę trafiłam :?
Czekam bardzo na kwiatuszki Twojej Phal.schilleriana - to jeden z moich ulubionych falków (ten zapach ;:167 ), a mój złośliwiec śpi :twisted:
No i żal amabilisa...ale takie życie niestety, że i straty się trafiają, nie tylko kwitnienia... :roll:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arletko, Gosiu - dziękuję :)

Madziu, a moje Dendrobium było młodą, zadbaną i już ładnie odchowaną rośliną. Miało kilka nowych przyrostów i jeszcze u mnie nie zdążyło ani raz zakwitnąć.
W dodatku to był prezent od Bożenki. Ona je dla mnie ukorzeniła i ładnie podhodowała. Zła jestem, jak nie wiem co :evil: A jeszcze bardziej mi przykro...
Co do Phal. amabilis, mam nadz., że chociaż u Ewy K. zobaczę jak kwitnie, bo kupiłyśmy prawie bliźniacze rośliny.

Gratuluję i Tobie sukcesu z Laelią ;:333 Na wiosnę,to pewnie dopiero przyspieszy :)
Masz rację, to wymaga cierpliwości, ale u mojej katlejki (nadal w słoiku) ten nowy przyrost rośnie dosłownie w oczach. Aż miło patrzeć !
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

No właśnie Asiu jak tam twoja schilleriana ? Moja zakwitła, a po tygodniu kwiatki przekwitły, nawet zdjęcia nie zdążyłem zrobić bo myślałem że będzie dłużej kwitnąć :(
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, to jak wygląda aktualnie, pokazałam na górze tej strony. Dziś może bardziej otwarty paczek.
Nie wiem czy mi się tylko wydaje, że kwiaty będą nieco mniejsze niż ostatnio. Porównuję z ostatnim kwitnieniem
z marca 2010 (str. 13). Też była zima, ale nie miałam takiego zastoju i strat jak obecnie.

A jak Przemku zaaklimatyzowała się u Ciebie Masdevallia coccinea ? Moja cząstka po podziale nawet nieźle przyrasta.
Ma trochę 'młodziaków' i usiłowała wydać pęd przy jednym przyroście, ale się zatrzymał na 1 cm :) i tak duma, czy rosnąć, czy nie ;:24 ?

Natomiast Masdevallia elegans od Ciebie śpi snem zimowym jak niedźwiedź i ani myśli drgnąć :wink: Podobnie moja maleńka 'Erinacea'
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

W tym roku też zauważyłam ze kwiaty mam mniejsze niż zeszłej zimy, chyba jednak ta zima mniej obfita w słoneczne jasne dni i to daje popalić naszym zielonym.
Art pisze:otwiera się pierwszy pąk 'Schilleriany'
uwielbiam takie widoki :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Asiu, zaglądam po przerwie, a u Ciebie niestety przykre wieści :( Strasznie żal mi ślicznotki amabilisa- zwłaszcza, że to był taki prawdziwy rarytasik, ech..! No i dendrobium Ci ukradli- co za ludzie okropni trafiają się w tym naszym kraju, którym się wydaje, że jak na klatce to niczyje..!
Aż dziwne, że moje "zdechlaczki" wciąż stoją na klatce (już 9 miesięcy)! Ale jak tylko pojawią się jakieś pędy, schowam je do domu. Mam nadzieję, że będzie jeszcze co chować ;)

Trzymam teraz mocno kciuki za schillerianę- ale patrząc na zdjęcie, nie jest to chyba potrzebne, takie wielkie pąki to już muszą dać sobie radę :)

Gratuluję sukcesu z cattleyką! No i czekam na "falę białych kwiatów"... ;) U mnie też teraz głównie biało... :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko, pocieszajmy się, że z każdym dniem bliżej do wiosny :wit
Agnieszko, jednak kciuki były potrzebne, bo jeszcze jednego pąka schilleriany straciłam (tego niewidocznego na zdjęciu).
To było zresztą do przewidzenia (otwieranie okna przez domowników :?).

Dziś pokażę część białych piękności (inne b. się ociągają).
Znajoma już Phal. Aphrodite i Phal. Tzu Chiang Chrisna 'L'

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obydwa storczyki mają po 2 kwiaty, ale drugi tworzy już nowy pęd (widoczny na zdj. :) )

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Młodszy kwiat jest lekko kremowy tuż po otwarciu, co ma swój urok :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu :wit Piękne białe kwiatki szczególnie ten drugi wpadł mi w oko ze względu na swoja symetrię
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu prześliczne te kwiatki w takim niewinnym czystym kolorku ;:224 ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niewinna biel ;:92 - u Ciebie wszystko wygląda zjawiskowo. Phal. Aphrodite ma ciekawą wrażkę, drukolorową, to muśnięcie różu na niej dodaje jej lekkości ale też takiego pazurka. Phal. Tzu Chiang Chrisna 'L' - bardziej podoba mi się ten kolorek zaraz po otwarciu pąka (kość słoniowa), takie kolorki to moje klimaty. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Ślicznie się razem komponują biel i krem ;:138 Bardzo mi się podobają :)
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”