Początki storczykomanii - Affa

ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Początki storczykomanii - Affa

Post »

Aniu wszystkie piękne aż trudno się zdecydować który najładniejszy. ;:180
Powodzenia w zdawaniu egzaminów i czekam na kolejne piękne fotki twoich pięknych kwiatów.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, bardzo obfite kwitnienia. ;:138 ;:138 ;:138

Powodzenia na egzaminie. ;:108
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit
Przepiękne kwitnienia u Ciebie ;:180 Jeśli wszystko idzie Ci tak dobrze jak kwiaty to egzamin to będzie pestka :wink:
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38

Post »

Dusiu, justus27, kasia74, joane, agata06 - dziękuję za odwiedzenie moich storczyków i miłe słowa ;:7 .
Wiekszość egzaminów mam już za sobą, został najważniejszy i ostatni zarazem. Uff, chciałabym już mieć to za sobą. Niestety stres, który zajadam oraz mniej ruchu dały taki wynik - 5 miesięcy nauki, 3 kilo więcej :twisted: :twisted: :twisted:

Dusiu - tą niebieską Vandę kupiłam w OBI i uczę się na niej. Niestety już na początek popełniłam błąd (teraz to widzę). Trzymam ją w wysokim, stosunkowo wąskim wazonie. Chciałam zwiększyć wilgotnośc i uznałam, że takie kulki żelowe, które namacza się w wodzie, będą najlepsze. Wysypałam dno wazonu, korzenie storczyka nie dotykały ich. Vanda była wyciągana 3 razy w tygodniu i moczona w osobnym wiadrze. Ale widocznie brak ruchu powietrza wokól korzeni spowodował, że po 5 tygodniach 2 największe korzenie zaczęły gnić i musiałam je obciąć. Kulki wyladawały w koszu na śmieci, a z Vandą jest trochę lepiej. Trochę, bo przez następne 3 tygodnie część korzonków musiałam jednak usunąć. Ale... w koszyczku oprócz dorosłej Vandy są też 2 małe, więc jest szansa, że w końcu którąś uda mi się odhować :roll: :)

Nie jestem pewna, czy ten storczyk - Phal. valera- jest nim naprawdę. Liście ma co prawda bardziej zaokrąglone, niż inne falki, kwiat bardzo podobny do valera, ale kupiłam go w zwykłym markecie, a na doniczce jest naklejka z napisem Sarina. Oczywiście bardzo bym sią cieszyła, gdybym miała Phal. Valera, ale jako Sarina też jest przepiękny :D . Pamiętam, jak na początku swojej przygody ze storczykami starałam się za wszelką cenę ponazywać swoje storczyki i jako dowód wciąż w jednym z wpisów widnieje, że mój biały storczyk to Phal. amabilis :oops: :;230 :;230

justus27 - w ciągu ostatnich 5 miesięcy kolekcja zwiększyła się o kolejne 6 falków (wszystkie to przeceny lub reanimki), zdjęcia uwieczniają ich stan. Będę się chwalić za kilka tygodni.

kasia74 - dziękuję w imieniu moich kwiatków :D . Sa wśród nich takie, które lubię za kolor/kształt, inne za długość kwitnienia (cała bordowa hybrydka, nic nadzwyczajnego jeżeli chodzi o kolor, kwitła ostatnio 8 miesięcy, nieprzedłużając pędu)

Joane - to moje poprzednie kwitnienia, teraz posucha - kwitnie phildelphia, hybryda Ravenna i 2 kupne z przeceny/przesuszone.

agata06 - :) żeby tylko wiedza z tych kilku podręczników chciała tak samo wrastać do głowy :wink:

A w podziękowaniu za wizytę i jako zaproszenie na przyszłość - zdjęcie storczyka, którego prawie wyciągnęłam z kosza na śmieci w OBI 2 lata temu. Wystawiłam go na wiosnę na taras i w lato zakwitł tak :D
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Anna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu - tą niebieską Vandę kupiłam w OBI i uczę się na niej. Niestety już na początek popełniłam błąd (teraz to widzę). Trzymam ją w wysokim, stosunkowo wąskim wazonie. Chciałam zwiększyć wilgotnośc i uznałam, że takie kulki żelowe, które namacza się w wodzie, będą najlepsze. Wysypałam dno wazonu, korzenie storczyka nie dotykały ich. Vanda była wyciągana 3 razy w tygodniu i moczona w osobnym wiadrze. Ale widocznie brak ruchu powietrza wokól korzeni spowodował, że po 5 tygodniach 2 największe korzenie zaczęły gnić i musiałam je obciąć. Kulki wyladawały w koszu na śmieci, a z Vandą jest trochę lepiej. Trochę, bo przez następne 3 tygodnie część korzonków musiałam jednak usunąć. Ale... w koszyczku oprócz dorosłej Vandy są też 2 małe, więc jest szansa, że w końcu którąś uda mi się odhować

Co do Phal. valera - co za różnica, jak się nazywa... ja je z przyzwyczajenia nazywam valerami, na tym forum się taka nazwa pojawiła. To w takim razie jak wygląda prawdziwy Phal. valera? Moje nie są opisane...
A Vandę kupiłaś w obi? nigdy jeszcze nie widziałam... Niestety bardzo rzadko jeżdżę, bo dość daleko mam, ale nigdy nie mieli Vand, jak byłam, za to Phal. zawsze jest sporo. A kulki żelowe to raczej nie jest najlepszy pomysł... wystarczy pusty wazon, kąpać można w osobnym wiadrze, tak jest najwygodniej. Kiedyś na dno dawałam keramzyt, ale ciągle się robiły glony, a Vandy wcale nie potrzebują bardzo wysokiej wilgotności powietrza. A w jakiej wodzie kąpiesz tą Vandę? Jeśli w deszczówce, to może dlatego uschły korzenie? 3 lata temu straciłam od deszczówki 2 Vandy, też się zaczęło od usychania korzeni, a jedna miała korzenie na ponad metr...
Awatar użytkownika
Enida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2009, o 11:55
Kontakt:

Post »

Przepiekne kwiaty! Pozachwycalam sie i pozazdroscilam :wink:
Pozdrowienia od Izabeli.
Storczyki Enidy...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna cambria ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Piękne kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138 oby egzaminy były równie udane :)
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Aniu cieszę się, że trafiłam do Twojego wątku. Masz śliczne storczyki, super rozwija się Twoja kolekcja. Wspaniale kwitnące falki, piękna miniaturka, ta biała, vanda cud, miód i orzeszki. Będę częstym Twoim gościem.
Życzę powodzenia na egzaminie.
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Odwdzięczył się prześlicznymi kwiatami ;:138
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Jak to się stało ,że dopiero teraz do Ciebie trafiłam?!Masz cudowne kwiaty!!!Wszystkie mi się bardzo podobają. ;:196
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”