Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

stasia109 po prostu oferowane czarne tulipany są koloru bordowego a niebieskie bardziej przypominaja fiolet niz niebieski ,jeśli się myle prosze niech ktoś mnie poprawi 8-)

Dlaczego jesteś w szoku ?
Czyźbyś kupiła-posadzila niebieskiego,czarnego tulipana i mialas nadzieje ze taki kolor wyrośnie ?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

4rafko4 Oczywiście, że chciałabym aby niebieski był niebieski a czarny czarnym.
W szoku jestem dlatego, że Sylwek nasadził tak wiele cebulek, że na wiosnę będzie u Niego raj na ziemi. I dlatego z tego szoku nie mogę wyjść. Do dziś. ;:223 :;230 ;:223
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Sylwek.
Pewnie domyślasz się jak trafiłem do Twojego wątku. Przejrzałem wszystkie strony. Lubię oglądać takie wątki w których ogród powstaje i zmienia się z miesiąca na miesiąc. Podziwiam Twoją pasję tulipanową. Zebrałeś imponującą kolekcję. Prawdziwa bomba będzie wiosną jak wszystkie zakwitną choć szkoda,że tak krótko kwitną i raz w roku. Życzę sukcesów w zdobywaniu nowych 'perełek' i jak najmniej strat zimowych.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
sylwekw

Post »

stasia i drozd dziękuję za miłe słowa.

Nie było mi trudno zgromadzić (kupić) różne odmiany tulipanów mieszkając w Holandii - jak by nie było ich "ojczyźnie".
Jednak osobiście uważam, że zadowolony będę mógł być dopiero gdy uda mi się samemu te odmiany podtrzymywać, rozmnożyć i co najważniejsze gdy uda mi się je jakoś rozsądnie wkomponować w nasz powstający ogród.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek, ;:227 ;:227 ;:227 komu jak komu, Tobie się uda z tulipanami zrobić co tylko sobie wymarzysz. ;:108 ;:108 :wit

Ciekawostki:
Wg jednej z legend, tulipany zostały sprowadzone do Europy zachodniej w 1554 roku przez Oghiera Ghiselin de Busbecq, ambasadora Imperium Osmańskiego na dworze Ferdynanda I.
Druga legenda mówi, że przywiezione zostały ze Sri Lanki przez Lopo Vaz de Sampayo, gubernatora kolonii portugalskich w Indiach.

Pod koniec drugiej połowy XVI wieku zachodnią Europę (przede wszystkim Holandię) ogarnęło tulipanowe szaleństwo ? w 1637 roku tulipan Semper Augustus został sprzedany za astronomiczną wtedy kwotę 13 tysięcy guldenów. Niektóre z cebulek były warte kilka kamienic w Amsterdamie. (?)
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p

Post »

Dzięki stasiu za ciekawostke lecz ktos kto choc wiecej niz troche interesuje sie tulipanami powinien to znac
Pod koniec drugiej połowy XVI wieku zachodnią Europę (przede wszystkim Holandię) ogarnęło tulipanowe szaleństwo ? w 1637 roku tulipan Semper Augustus został sprzedany za astronomiczną wtedy kwotę 13 tysięcy guldenów. Niektóre z cebulek były warte kilka kamienic w Amsterdamie. (?)
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

A teraz mój wsiowy sasiad hoduje cebule tulipanów i hiacyntów ,wysyła do holandii ,tam pakują i rozsyłają jako holenderskie
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p

Post »

Czyli musi mieć ich troszke bo kilku sztuk nie bedzie wysylal :)
sylwekw

Post »

Dziękuję Stasia !!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwek :wit ;:196 ;:4
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Witaj pospacerowałam dzisiaj po twojej działce od począdku do końca włożyłeś w ten ogród dużo serca i pracy ale i nakładów pieniężnych.Po kilku latach widać piękne efekty życzę wytrwałości w dalszych realizacjach.
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Witaj Sylwku! Przeslicze tulipany, hiacynty, różaneczniki, wrzosy - och i ach :P Cudownie się spaceruje po Waszym prześlicznym ogrodzie w te zimowe długie wieczory- jestem pełna podziwu ;:63 Już nie mogę doczekać się wiosny (kolejnych fotek)-tej tęczy kolorów w Waszym ogrodzie. Życzę powodzenia i cieplutko pozdrawiam.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
sylwekw

Post »

Alina i lobuzka - dziękuję serdecznie za odwiedziny.

Mam takie zaległości tu na forum, że aż mi wstyd. W różnych działach i wątkach obiecałem pewne sprawy i nie mogę znaleźć czasu aby się z nich wywiązać.

Tymczasem wiosna już do nas zawitała. Przyjdzie pora kolejnych wzmożonych ale jakże przyjemnych prac i znowu będzie kłopot z czasem. Zdjęć co pradwa nie zaprzestaję robić tylko z ich publikowaniem jakieś kłopoty mam :-)

Za tydzień moja żonka jedzie do naszego polskiego ogrodu i będę miał pierwszą relację co tam się dzieje bo sam już nie mogę się doczekać aby zobaczyć co i jak zniosło zimę. Jak się sprawdziła tegorczna metoda osłonięcia różaneczników, które tak wytrwale ratowaliśmy w ubiegłym roku - relacja ciągle w opracowywaniu. Czy coś już kwitnie, czy np śniegowiec wirgilijski dobrze zniósł zimę itd itd.

Tu w holenderskim ogrodzie już zakwitły mi pierwsze tulipany ("Giuseppe Verdi" i "Johan Strauss"). Korony cesarskie rosną jak na drożdżach. Hiacynty niebawem zaczną kwitnąć. Mam kilka fotek z krokusowych i narcyzowych obsadzeń na miejskich trawnikach w naszej okolicy - miejsca wypatrzone przez moją żonkę. W ulubionym centrum ogrodniczym w Genk (Belgia) pojawiło się mnóstwo odmian hortensji. Za tydzień jedziemy do Keukenhof .... oj troszkę żal będzie stąd wyjeżdżać ale z drugiej strony wreszcie będziemy mogli regularnie i intensywniej zajmować się swoim własnym ogrodem.

Prócz ogrodu zachorowaliśmy jeszcze trochę na storczyki ... :-)

Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mimo mojej małej ostatnio aktywności nadal tu zaglądali.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miło Sylwku,że się odezwałeś.Teraz czekamy na fotorelację. :wit
Serdecznie pozdrawiam Danuta
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Zobaczyłam Twoje zdjęcie w wątku tulipanowym i w te pędy przybiegłam podziwiać (wiedząc, co wsadziłeś do ziemi jesienią), a tu cisza :cry: . W ubiegłym roku Twój tulipanowy spektakl był moim ulubionym :wink: .
Pozdrawiam serdecznie,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”