Ogródek Gosi cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 3

Post »

Gosiu dzień dobry. Szkoda, że ten twój nowo zakupiony biały ci się zmarnował, bo właśnie biały rH pięknie rozjaśniłby twoją rabatę i podkreślił barwę tych, które już na niej rosną. A ta twoja narożna rabata bardzo mi przypomina moją. Podobny domek, podobne odległości, tylko na mojej rośnie co innego.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

No , jak tak wygląda "skromna rabata" to ja "dziękuję" i do stóp nie dorastam... :uszy
U mnie też wysokie wody gruntowe chyba nie służą Rh... zostały azalie...
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ave pisze: U mnie też wysokie wody gruntowe chyba nie służą Rh... zostały azalie...
:wit jeżeli wody gruntowe są poniżej 60 cm to jest OK, jeżeli wyżej to zawsze można podnieść rabatę ;:7
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Popieram Zbyszka :) co do uprawy rhododendron
a chlebek tzw. turecki istnieje, jedliśmy z krakowskiej piekarni, potem m. robił..
wygląda to tak http://akademiasmaku.com/2007/05/11/chleb-turecki/
robił jak ciasto drożdżowe z bakaliami ( rodzynki, daktyle, morele orzechy, słonecznik) pychota ;:3
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgoś fioletowe Rh są całkowicie na czasie,kolor modny i rozchwytywany...w ogóle się nie dziewię,mam tez takiego jednego ,dosyć starego ,ale wyłysiałego od spodu i tworzy duże bonzai,a w związku z tym łysieniem ,miałam już wymówkę przed sobą samą ,aby zrobić sobie miejsce na róże... :roll: I nic z tego podniósł sie z chwilowego niedomagania :? Powinnam się cieszyć...,tylko przez całe lato sama zieleń...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Małgoś, rododendrony "skromne" wcale nieskromne :) Piękne! Ale jakie Ty masz na tej rabacie świetne kamieniory! Masz jakieś źródło takich skarbów w pobliżu czy to "sklepowe"? Bo aż by się prosiło jakiś skalny zakątek urządzić, gdybyś miała...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Witam wszystkich wieczorową porą :wit

Tosiu, Ja czekam tylko na wiosnę i też kupuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja chyba hortensji nie posadzę. Woolę jednak winobluszcz, a nie mam tyle miejsca co Ala, żeby ja gdzieś upchnąć.

Aniu, ja Acropilis kupiłam z korzonkami długości 20 cm na wiosnę w LM. I mimo wszystko zakwitła ;:138
Mam nadzieję, że w przyszłym roku bedzie jeszcze piękniejsza.

Izuś, na rh moją receptę znasz - herbatka z cytrynką, przynajmniej raz w miesiącu i odżywka do rh. W tym roku troche je zaniedbałam i mało herbatki dawałam. I chyba widać efekty, będą miały mało kwiatów.
Moja rabata jest od wschodniej strony. Słońce świeci tam do godz. 12-13 i chyba to im odpowiada.

Alu, tam już rośnie paproć, może ja mało pokazuję, ale siedzi z tyłu rabaty.

Izuniu, dziękuję ;:196

Wandziu, biały się nie zmarnował, tylko w tym roku nie będzie kwitł. Za mało o niego dbałam gdy siedział w doniczce i czekał na swoją rabatę. Bo na wiosnę mam zamiar zrobić nową rabatę, po części z rh. Domek chyba jednak inny. Ja mam parterowy.

Ewo, ja nie jestem specjalistką od rh, ale chyba to nie wysokie wody gruntowe im szkodzą. Chyba, że masz na mysli zamarzanie tych wód zimą, bo w lecie to dla nich chyba zbawienie. Mają przecież płytki system korzeniowy. Trzeba by je trochę poobserwować. Może dla eksperymentu posadź tak jak radzi Zbyszek na wyższej rabacie.

Zbyszku, a co Ty o tym sądzisz? Przecież nawet specjaliści mówią, żeby koniecznie podlewać rh podczas odwilży, żeby nie zginęły.
Rh zima chyba najbardziej szkodzi wiatr i słońce. To są ich najwięksi wrogowie, prawda?

Mario Tereso, to mi wyglada na keks. Powiem Ci, że ja do swojego chleba, szczególnie tego na drożdżach bardzo lubię dodawać rodzynki, albo śliwki. Też jest pyszny. No ale reszta rodzinki nie lubi.

Nelu, no tak dla Ciebie to byłoby kolejne miejsce do obsadzenia. Uważam, że jeżeli nie chcesz tego rh, to go komuś oddaj i szykuj miejsce na kolejną róże. Jeżeli chcesz go jednak ratować to zastosuj moją kurację.

Martuś, kamiory niestety kupne :(
Ale mogę wydawać tak jak na roślinki, bo je uwielbiam. Co jakiś czas, jak m. nie widzi przywożę kolejne takie np. jak te

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Małgosiu pod kamieniem coś kwitnie na biało. To jakiś krzew (1 i 2 zdjęcie)?
:wit
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..takie kamienie przywoziłem z okolic Nysy..
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Gosiu, Rh masz piękne, będzie widok u Ciebie na wiosnę ;:63
Gdzie kupujesz takie kamienie?
W ogrodniczych sklepach?
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Małgosiu, a jak taki kamień wtachasz na ogród? Toż to prawie 100 kg. Ale piękne są!! :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gosiu podzielam Twoją pasję do kamieni, też je ściągałam do ogrodu jak szalona, aż moja mam bała się, ze zamiast ogrodu kamieniołom zrobię :;230
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Kamieni nigdy nie za dużo. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, ja już pisałam o Twoich kamieniach zachwyty i podtrzymuję :)
A Rh sadź, sadź kolejne, bo miło się patrzy jak tak zdrowo rosną. Dużą rabatę planujesz?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Marylko, z jednej strony kamienia rośnie hortensja, a z drugiej biały hibiskus. Jestem bardzo ciekawa czy przetrwa.

Józefie, Aniu, ja kupuję u pana, który sprzedaje kamienie rożnego rodzaju. Namawiam go do powiększenia asortymentu, bo na przykład nie ma zwykłych otoczaków, a te tez mi się podobają i czasami chciałabym je gdzies zastosować, ale nie ma. On budował mi schody.

Tosia, te wieksze kamienie to tachają chłopaki od tego pana, u którego kupuję te cudeńka.

Aguś, mnie ogranicza przede wszystkim brak kasy. Muszę popdzielic fundusze pomiędzy rosliny i kamienie. A rosliny są najważniejsze, więc kamienie kupuję po trochu. No i muszę przemycać, bo jeżeli m. już się pogodził z tym, że wydaje majatek na krzaczory, to kamienie już mało toleruje.

Adrianno, zgadzam się. Będę co roku uzupełniać kolekcję :D Niektórzy maja szczęście jak u nich gdzieś na polu takie rosną. Karina chyba pisała, że oni chodzą po polach i zbierają przepiękne okazy. U mnie posucha.

Aniu, rabatka bedzie miała wymiary 3/6. Oczywiście bardziej trójkąt. Połowa będzie przeznaczona na rh, połowa na róże. Pomiędzy coś tolerującego i kwaśną i wapienną glebę. Zresztą moje rh rosną czasami na typowej wapiennej rabacie i też sobie radzą.

taki żółty na przykład

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”