Ogródek Gosi cz. 3
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 3
Gosiu dzień dobry. Szkoda, że ten twój nowo zakupiony biały ci się zmarnował, bo właśnie biały rH pięknie rozjaśniłby twoją rabatę i podkreślił barwę tych, które już na niej rosną. A ta twoja narożna rabata bardzo mi przypomina moją. Podobny domek, podobne odległości, tylko na mojej rośnie co innego.
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
No , jak tak wygląda "skromna rabata" to ja "dziękuję" i do stóp nie dorastam...
U mnie też wysokie wody gruntowe chyba nie służą Rh... zostały azalie...

U mnie też wysokie wody gruntowe chyba nie służą Rh... zostały azalie...
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ave pisze: U mnie też wysokie wody gruntowe chyba nie służą Rh... zostały azalie...

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Popieram Zbyszka
co do uprawy rhododendron
a chlebek tzw. turecki istnieje, jedliśmy z krakowskiej piekarni, potem m. robił..
wygląda to tak http://akademiasmaku.com/2007/05/11/chleb-turecki/
robił jak ciasto drożdżowe z bakaliami ( rodzynki, daktyle, morele orzechy, słonecznik) pychota

a chlebek tzw. turecki istnieje, jedliśmy z krakowskiej piekarni, potem m. robił..
wygląda to tak http://akademiasmaku.com/2007/05/11/chleb-turecki/
robił jak ciasto drożdżowe z bakaliami ( rodzynki, daktyle, morele orzechy, słonecznik) pychota

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgoś fioletowe Rh są całkowicie na czasie,kolor modny i rozchwytywany...w ogóle się nie dziewię,mam tez takiego jednego ,dosyć starego ,ale wyłysiałego od spodu i tworzy duże bonzai,a w związku z tym łysieniem ,miałam już wymówkę przed sobą samą ,aby zrobić sobie miejsce na róże...
I nic z tego podniósł sie z chwilowego niedomagania
Powinnam się cieszyć...,tylko przez całe lato sama zieleń...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Małgoś, rododendrony "skromne" wcale nieskromne
Piękne! Ale jakie Ty masz na tej rabacie świetne kamieniory! Masz jakieś źródło takich skarbów w pobliżu czy to "sklepowe"? Bo aż by się prosiło jakiś skalny zakątek urządzić, gdybyś miała...

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Witam wszystkich wieczorową porą
Tosiu, Ja czekam tylko na wiosnę i też kupuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja chyba hortensji nie posadzę. Woolę jednak winobluszcz, a nie mam tyle miejsca co Ala, żeby ja gdzieś upchnąć.
Aniu, ja Acropilis kupiłam z korzonkami długości 20 cm na wiosnę w LM. I mimo wszystko zakwitła
Mam nadzieję, że w przyszłym roku bedzie jeszcze piękniejsza.
Izuś, na rh moją receptę znasz - herbatka z cytrynką, przynajmniej raz w miesiącu i odżywka do rh. W tym roku troche je zaniedbałam i mało herbatki dawałam. I chyba widać efekty, będą miały mało kwiatów.
Moja rabata jest od wschodniej strony. Słońce świeci tam do godz. 12-13 i chyba to im odpowiada.
Alu, tam już rośnie paproć, może ja mało pokazuję, ale siedzi z tyłu rabaty.
Izuniu, dziękuję
Wandziu, biały się nie zmarnował, tylko w tym roku nie będzie kwitł. Za mało o niego dbałam gdy siedział w doniczce i czekał na swoją rabatę. Bo na wiosnę mam zamiar zrobić nową rabatę, po części z rh. Domek chyba jednak inny. Ja mam parterowy.
Ewo, ja nie jestem specjalistką od rh, ale chyba to nie wysokie wody gruntowe im szkodzą. Chyba, że masz na mysli zamarzanie tych wód zimą, bo w lecie to dla nich chyba zbawienie. Mają przecież płytki system korzeniowy. Trzeba by je trochę poobserwować. Może dla eksperymentu posadź tak jak radzi Zbyszek na wyższej rabacie.
Zbyszku, a co Ty o tym sądzisz? Przecież nawet specjaliści mówią, żeby koniecznie podlewać rh podczas odwilży, żeby nie zginęły.
Rh zima chyba najbardziej szkodzi wiatr i słońce. To są ich najwięksi wrogowie, prawda?
Mario Tereso, to mi wyglada na keks. Powiem Ci, że ja do swojego chleba, szczególnie tego na drożdżach bardzo lubię dodawać rodzynki, albo śliwki. Też jest pyszny. No ale reszta rodzinki nie lubi.
Nelu, no tak dla Ciebie to byłoby kolejne miejsce do obsadzenia. Uważam, że jeżeli nie chcesz tego rh, to go komuś oddaj i szykuj miejsce na kolejną róże. Jeżeli chcesz go jednak ratować to zastosuj moją kurację.
Martuś, kamiory niestety kupne
Ale mogę wydawać tak jak na roślinki, bo je uwielbiam. Co jakiś czas, jak m. nie widzi przywożę kolejne takie np. jak te

Tosiu, Ja czekam tylko na wiosnę i też kupuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja chyba hortensji nie posadzę. Woolę jednak winobluszcz, a nie mam tyle miejsca co Ala, żeby ja gdzieś upchnąć.
Aniu, ja Acropilis kupiłam z korzonkami długości 20 cm na wiosnę w LM. I mimo wszystko zakwitła

Mam nadzieję, że w przyszłym roku bedzie jeszcze piękniejsza.
Izuś, na rh moją receptę znasz - herbatka z cytrynką, przynajmniej raz w miesiącu i odżywka do rh. W tym roku troche je zaniedbałam i mało herbatki dawałam. I chyba widać efekty, będą miały mało kwiatów.
Moja rabata jest od wschodniej strony. Słońce świeci tam do godz. 12-13 i chyba to im odpowiada.
Alu, tam już rośnie paproć, może ja mało pokazuję, ale siedzi z tyłu rabaty.
Izuniu, dziękuję

Wandziu, biały się nie zmarnował, tylko w tym roku nie będzie kwitł. Za mało o niego dbałam gdy siedział w doniczce i czekał na swoją rabatę. Bo na wiosnę mam zamiar zrobić nową rabatę, po części z rh. Domek chyba jednak inny. Ja mam parterowy.
Ewo, ja nie jestem specjalistką od rh, ale chyba to nie wysokie wody gruntowe im szkodzą. Chyba, że masz na mysli zamarzanie tych wód zimą, bo w lecie to dla nich chyba zbawienie. Mają przecież płytki system korzeniowy. Trzeba by je trochę poobserwować. Może dla eksperymentu posadź tak jak radzi Zbyszek na wyższej rabacie.
Zbyszku, a co Ty o tym sądzisz? Przecież nawet specjaliści mówią, żeby koniecznie podlewać rh podczas odwilży, żeby nie zginęły.
Rh zima chyba najbardziej szkodzi wiatr i słońce. To są ich najwięksi wrogowie, prawda?
Mario Tereso, to mi wyglada na keks. Powiem Ci, że ja do swojego chleba, szczególnie tego na drożdżach bardzo lubię dodawać rodzynki, albo śliwki. Też jest pyszny. No ale reszta rodzinki nie lubi.
Nelu, no tak dla Ciebie to byłoby kolejne miejsce do obsadzenia. Uważam, że jeżeli nie chcesz tego rh, to go komuś oddaj i szykuj miejsce na kolejną róże. Jeżeli chcesz go jednak ratować to zastosuj moją kurację.
Martuś, kamiory niestety kupne

Ale mogę wydawać tak jak na roślinki, bo je uwielbiam. Co jakiś czas, jak m. nie widzi przywożę kolejne takie np. jak te

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Małgosiu pod kamieniem coś kwitnie na biało. To jakiś krzew (1 i 2 zdjęcie)?

- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
..takie kamienie przywoziłem z okolic Nysy..
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Gosiu, Rh masz piękne, będzie widok u Ciebie na wiosnę
Gdzie kupujesz takie kamienie?
W ogrodniczych sklepach?

Gdzie kupujesz takie kamienie?
W ogrodniczych sklepach?
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Gosiu podzielam Twoją pasję do kamieni, też je ściągałam do ogrodu jak szalona, aż moja mam bała się, ze zamiast ogrodu kamieniołom zrobię 

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Gosiu, ja już pisałam o Twoich kamieniach zachwyty i podtrzymuję 
A Rh sadź, sadź kolejne, bo miło się patrzy jak tak zdrowo rosną. Dużą rabatę planujesz?

A Rh sadź, sadź kolejne, bo miło się patrzy jak tak zdrowo rosną. Dużą rabatę planujesz?
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Marylko, z jednej strony kamienia rośnie hortensja, a z drugiej biały hibiskus. Jestem bardzo ciekawa czy przetrwa.
Józefie, Aniu, ja kupuję u pana, który sprzedaje kamienie rożnego rodzaju. Namawiam go do powiększenia asortymentu, bo na przykład nie ma zwykłych otoczaków, a te tez mi się podobają i czasami chciałabym je gdzies zastosować, ale nie ma. On budował mi schody.
Tosia, te wieksze kamienie to tachają chłopaki od tego pana, u którego kupuję te cudeńka.
Aguś, mnie ogranicza przede wszystkim brak kasy. Muszę popdzielic fundusze pomiędzy rosliny i kamienie. A rosliny są najważniejsze, więc kamienie kupuję po trochu. No i muszę przemycać, bo jeżeli m. już się pogodził z tym, że wydaje majatek na krzaczory, to kamienie już mało toleruje.
Adrianno, zgadzam się. Będę co roku uzupełniać kolekcję
Niektórzy maja szczęście jak u nich gdzieś na polu takie rosną. Karina chyba pisała, że oni chodzą po polach i zbierają przepiękne okazy. U mnie posucha.
Aniu, rabatka bedzie miała wymiary 3/6. Oczywiście bardziej trójkąt. Połowa będzie przeznaczona na rh, połowa na róże. Pomiędzy coś tolerującego i kwaśną i wapienną glebę. Zresztą moje rh rosną czasami na typowej wapiennej rabacie i też sobie radzą.
taki żółty na przykład

Józefie, Aniu, ja kupuję u pana, który sprzedaje kamienie rożnego rodzaju. Namawiam go do powiększenia asortymentu, bo na przykład nie ma zwykłych otoczaków, a te tez mi się podobają i czasami chciałabym je gdzies zastosować, ale nie ma. On budował mi schody.
Tosia, te wieksze kamienie to tachają chłopaki od tego pana, u którego kupuję te cudeńka.
Aguś, mnie ogranicza przede wszystkim brak kasy. Muszę popdzielic fundusze pomiędzy rosliny i kamienie. A rosliny są najważniejsze, więc kamienie kupuję po trochu. No i muszę przemycać, bo jeżeli m. już się pogodził z tym, że wydaje majatek na krzaczory, to kamienie już mało toleruje.
Adrianno, zgadzam się. Będę co roku uzupełniać kolekcję

Aniu, rabatka bedzie miała wymiary 3/6. Oczywiście bardziej trójkąt. Połowa będzie przeznaczona na rh, połowa na róże. Pomiędzy coś tolerującego i kwaśną i wapienną glebę. Zresztą moje rh rosną czasami na typowej wapiennej rabacie i też sobie radzą.
taki żółty na przykład