Moje kochane storczyki :))

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kochane storczyki :))

Post »

Asiu zakochuję się powolutku w Masdevalliach ;:167 ;:170
Ale do zakupu muszę jeszcze chyba dojrzeć ;:224
Śliczny pędzik na sabotku ;:138
Przedszkole też już zapełnione :wink:
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

renata75 pisze:Asiu, nowości super, Kasia obdarowała Cie pięknymi nowościami trzymam kciuki żeby się szybciutko za klimatyzowały. ;:138
Pozdrawiam :P
Renatko muszę sprostować, ale aż tak kochana nie jestem :oops: i wszystkie nowości Asia ma wskutek transakcji wiązanej :wink:

Asiu oczywiście nie będę się tu rozpisywać jak są piękne itd. ale życzę Ci bardzo aby szybko się zaaklimatyzowały i te, które nie mają kwiatków pokazały je niedługo :P

Ślicznusie keiki i pączki :shock:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

:wit

Witajcie,
czy u Was tez od rana dzisiaj pada ?
U mnie niestety tak i jestem niesamowicie śpiąca przez tą pogodę :evil:

Martuś, w akwarium, oprócz keików są tez sadzoneczki od Schwerte ;)

Renatko ;:196 , mam nadzieję, ze nowości szybko się zaaklimatyzują ;:108

Agatko, określenie 'sabotek seryjny' oznacza, że potrafi kwitnąć więcej niż jednym kwiatem, przedłużając ciągle pęd.
Kwiaty pojawiają się albo kolejno jeden po drugim, albo czasem potrafi ich być więcej naraz, szczególnie u bardziej rozrośniętych okazów ;:108

Wioletko
, ja już zakochałam się na zabój w Masdevalliach, ale za fużo nie mogę ich mieć, bo mam do dyspozycji tylko okno kuchenne, poza tym chce mieć bardziej różnorodną koleckję, więc nie poprzestanę oczywiście na samych Masdevalliach ;:108
Przedszkolaki faktycznie zapełniły całe akwarium.
Teraz doszła jeszcze Promenea od Marty, ale jak się rozrośnie, to pójdzie na większą podstawkę z keramzytem ;)

Kasiu, potwierdzam, to, co piszesz ;:108
A że przypuszczałam, że mogę u Ciebie zainwestować w jakieś nowości, kaskę wzięłam na wszelki wypadek :;230
Jeszcze raz dziękuję ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, u mnie też leje, jest szaro i zimno, brr! Jak wstaliśmy przed 8-mą, Młody zapytał czy to taki "dziwny ranek", bo on myślał, że jeszcze nocka... ;)

No to chyba pokażę coś u siebie na rozweselenie... ;:224
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Asiu wczoraj już nie zdążyłam zobaczyć Twoich nowości - sen mnie zmorzył ... To chyba przez tą pogodę - wczoraj od rana do wieczora padał deszcz. Dziś od rana szaruga i jakaś brzydka mżawka leci.... Jest tak siwo i brakuje słoneczka...
Ale na Twoich parapetach sama radość ! :) Nowości oczywiście cudowne - zwłaszcza Masdevallia tovarensis :) ;:167 Czekamy aż otworzy kwiatuszki do końca ;:65 Niech wszystkie zdrowo rosną ;:108
A najwięcej zdrówka życz ode mnie Cattleyi do reanimacji :)
Asiu czy dobrze widzę , że w akwarium masz Leptotes bicolor? trzymasz go w sphagnum? :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Dusiu, sama nie wiem, jak to zrobiłam, że ten storczyk ma tyle pąków
W lecie stał w szklarence, był nawożony różnymi preparatami na zmianę, plus woda z akwarium.
I to tyle, dużo też od niego zależy
Moje keiki miewają się dobrze, parę dni temu jednego oddzieliłam od mamuśki.
Miał już trzy korzonki, więc wsadziłam go do koszyczka w sphagnum i do akwariuim.
A oddzieliłam, bo osłabiały już roślinę mateczna, która ma jeszcze pędzik i już dwa pąki zżółły a bardzo chciałabym zobaczyć jej kwiaty, bo już zapomniałam jakiego były koloru
Szkoda, ze moje tak nigdy nie kwitną... Jak jest 10 kwiatów, to bardzo dużo, zwykle jest mniej. Czasami się zdarzało więcej, ale w ciągu 6 lat uprawy miałam tylko kilka takich przypadków, kiedy było np. 20-30 kwiatów. Storczyk, który każde kwitnienie mial takie obfite, obecnie próbuje dojść do siebie po przesadzaniu, bo musiałam mu już zmienić doniczkę, bo prawie rozsadzał tamta i miał calą w glonach.
A twój oddzielony keiczek bardzo mikruśki, może się jakoś zabierze... Mój keiki pink panther jest dużo większy, już go moge oddzielić, ale nie chcę, by stracił pęd, bo to keiki ma już swój własny pędzik kwiatowy.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia, to już jest całkiem spory keiczek, wg mnie spokojnie do oddzielenia. Tylko ważne, żeby dostał sphagnum i dobre warunki, najlepiej akwariowe, nie wspominając już o orchidarium. U mnie takie rosną bez najmniejszego problemu!
Jeśli Twój ma pędzik, to nie ma co ruszać, ale jak przekwitnie, śmiało odcinaj! :) O ile oczywiście chcesz ;)

Asiu, też ciekawa jestem jaki kolor kwiatków będzie... Czekamy! ;:65
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ja go zamierzam odciąć jak tylko rozwinie kwiat, ponieważ dorosła roslina bez przerwy puszcza nowe pędy i pąki, więc jest trochę zmęczona, więc jeszcze w tym roku musze oddzielić keika. Jest duży, ale chciałam mieć pewność, że przeżyje. Keika z trzeba korzonkami na pewno by mi się nie udało utrzymac przy życiu, bo jeśli chodzi o odratowywanie bezkorzennych roślin, bardzo kiepsko mi to wychodzi i jak coś straci korzenie, to zwykle wkrótce usycha, bo nie chcą puszczać świezych. A akwarium ani orchidarium nie mam, więc keiki po oddzielaniu będę musiała trzymac normalnie, na parapecie. Próbuję wyhodować keiki także na wielu innych Phal., czekam na efekty.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Nie ukrywam, że ja dopiero w tym roku zainteresowałam się już na dobre innymi storczykami niż phal.
No i szybko to u Ciebie idzie.
No i oczywiście Masdevallie.
No i jeszcze do tego takie piękne keiki.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

jejku Asiu u Ciebie to zawsze coś nowego ciekawego się dziej keiki superowe :) wszystkie roslinki dorodne i zdrowe coś piękengo masz łapki do storczyków ;:108
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, pogoda nie do zniesienia, moje storczyki maja chyba za mało światełka, bo coś zaczynają im żółknąć pączki :?
Chyba muszę zainwestować w jakieś doświetlanie, może na mikołaja dostaną :roll: :lol:

Moniś
, dobrze widzisz, tam siedzi sobie Leptotes bicolor ;:108
Miałam go wcześniej w sphagnum, ale został przesadzony do kory, bo co wyrastał nowy przyrościk, to zagniwał, teraz ma przewiw w korzeniach i w końcu nowy przyrost pięknie rośnie ;)

Duśka
, a może za mało nawozu dajesz ?
Wiesz, ja ogólnie zmieniam nawozy, dostosowując je do pory roku i kwitnienia.
Np. Florovitem, czy Agrecolem nawożę podczas wzrostu(w zależności jaki mam), robiąc przerwę co drugie podlewanie, dając miękką i przefiltrowana wodę z akwarium.
Gdy widzę pędziki zmieniam na nawóz wysokofosforowy typu Blosom Booster.
Spróbuj kupić ten ostatni nawóz i gdy zobaczysz rosnące pędziki nawóź dolistnie swoje storczyki.
Zobaczysz, czy jest zmiana ;)

Keiki spokojnie da radę z trzema korzonkami, a w akwarium , to już bezproblemowo, ma tam cieplutko, wilgotno i przytulnie ;)

Henryku
, proszę mnie nie zawstydzać ;:78

Tam nie są same keiki 8-)
Tam są również sadzonki phal. botanicznych ;:108

Sylwio, Celinko
, słuchajcie, z pasty keiki, mam tylko dwa maluchy.
Jeden odsadzony, drugi jeszcze na pędzie.
To, co widać w akwarium, to są sadzonki phal, manni black, phal equestris apari orange, phal. tetraspis, phal. bellina po reanimacji.
Owszem, mam jeszcze 4 keiki od mojej Teściowej, ale akurat nie widać ich na zdjęciu ;)
Teraz dołączyła do tego grona jeszcze Promenea od Marty (Nessuni), jak podrośnie pójdzie na szerszą podstawkę z keramzytem.

Pozdrawiam Was serdecznie :wit

Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Pięknie Ci się kwiatki sprawują, ale ten różowy z trzydziestoma paroma pączkami robi wrażenie, to się roślinka postarała! :shock:

I jeszcze mam takie głupiutkie pytanie, bo czytam o tym Sosnowcu i czuje się nie w temacie - to jakaś wystawa? Już była czy dopiero będzie? :oops:
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario, dziękuję bardzo za pochwały ;:180
A co do Sosnowca, to dziewczyny z Henrykiem umawiają się już na przyszły rok ;)
A dokładniej to trwała debata, gdzie się wszyscy spotkamy na wystawie w przyszłym, roku ;)

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, a ile Ty oczek posmarowałaś w sumie tą keiki paste?
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, dokładnie cztery.
Dwa oczka posmarowałam na tym, którego kieki widziałaś.
A dwa oczka na innym phal, który z powodu sparszywiałych pędów poszedł do krainy wiecznych storczyków ;)
Przed odejściem na tamtym drugim zamiast keiki pojawily sie odbicia z pędów pod wpływem zbyt wysokiej temp. w tunelu foliowym.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”