Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agita pisze:Wczoraj, dzięki uprzejmości naszej forumowej Kasiunieczki, miałam okazję gościć na wystawie storczyków w Łodzi.
Ojjjj Agnieszko, to byłyśmy w tym samym dniu... szkoda, że nie wiedziałam :( :( :(
Chętnie poznałabym całą trójkę z Polski północnej. Chyba, że minęłyśmy się godzinami. Ja już ok. 14-tej miałam autobus powrotny.
Ile godzin jechałyście samochodem ? Ja autobusem ze Śląska - 4.5 godz.

Jestem pełna podziwu dla Ciebie, za rozsądek i 'trzeźwe myślenie' o zakupach. Naprawdę - widząc to, co było do wyboru, GRATULUJĘ SILNEJ WOLI :!:
Bardzo żałuję Agnieszko, że nie skorzystałyśmy z takiej okazji żeby się poznać...
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, Dusia, o to głównie chodzi. Na razie boję się inwestować większych pieniędzy, nie będąc pewną ich losu za 3-4 miesiące... Jeszcze będzie niejedna okazja, a wiosna to dodatkowo lepsza pora na nowości- poczeeekam... ;)

Asiu, dzięki, jak wiesz, rozsądek wymusiła sytuacja, ale przyznaję, że brakowało mi go wcześniej. Teraz już dużo spokojniej podchodzę do tego hobby i tak już pewnie zostanie (oby!).
Też bardzo żałuję straconej okazji do poznania się- nie przyszło nam nawet do głowy, że możesz tam być w sobotę; Asia wyczytała wcześniej na forum, że masz być na wystawie w piątek, a Ty tam byłaś 2 dni z rzędu! :)
Ale możliwe, że się minęłyśmy; my byłyśmy w bydynku palmiarni między 12.00 a 15.30. Do kawiarni nie zaglądałyśmy, kto wie, czy byśmy Was tam nie zobaczyły? ;)
Jechałyśmy w każdą stronę ok 5 godzin, muszę przyznać, że miałyśmy dobrego (i szybkiego!) kierowcę w osobie Kasiunieczki. ;:63

Idę do Ciebie popatrzeć, co sobie przywiozłaś...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No patrzcie, czego ja tu się dowiaduję :!:
Byłaś Asiu wczoraj na wystawie ?
Szkoda, że nie miałyśmy okazji się poznać, chociaż moze w przyszły roku nam się uda, jeśli Kasia będzie taka dobra i zabierze nas ze sobą ;)

Wiesz, Aguś, powiem szczerze, ze w tak wspaniałym towarzystwie w ogóle nie odczułam tych razem 10godz jazdy ;:108
Cieszę się, ze mogłam się z Wami spotkać i że spotkamy się znowu już niedługo ;)

Buziaki ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

:wit Agnieszko wreszcie przebrnęłam przez Twój śliczny wątek ;:180. Masz cudne storczyki no i niezłych sąsiadów :wink: szkoda, że u mnie nikt nie wystawia przed śmietnik takich cudeniek ;:224 .
Już pisałam u Kasi, że zazdroszczę Wam tej wspaniałej wyprawy na wystawę :roll:
Art pisze: Ja autobusem ze Śląska - 4.5 godz.
Szkoda, że nie zgrałyśmy się tak jak dziewczyny z północy :( przecież nas z południa też jest kilka i do Łodzi autem to 2-2,5 godzinki :roll:
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Arlet, ja jechałam z Katowic, a potem wróciłam z dziewczynami do Gdańska :)
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Trochę się nazbierało rzeczy do pokazania, zaczynam więc, mniej więcej chronologicznie:

Od jakichś 3 tygodni mieszka u mnie siewka phal. tetraspis, kupiona chwilę po wysadzeniu z agaru. Mam wrażenie, że nieśmiało zaczyna wypuszczać listek (mikroskopijny stożek wzrostu, wcześniej jakiś czarny, ostatnio pojaśniał ;) stąd moje przypuszczenie- lupa jeszcze niewiele pomaga :lol: ). Zdjęcia z zapałkami i dorosłym falkiem dla porównania ("doniczka" malucha ma 3cm średnicy"):

Obrazek

Obrazek

Kolejny nowy mieszkaniec akwa to obiecany jakiś czas temu i odpowiednio podtuczony dla mnie :D (kolejny) keiczek od Eweliny. 2 listki + 2 korzonki, ma być żółty. Tutaj zdjęcie z zeszłorocznym; ten starszy, od kiedy jest u mnie mocno obrósł w korzonki i będzie już drugi raz kwitł (widać odbicie z pędu po lewej), natomiast nie zainwestował jeszcze w ani jeden nowy listek:

Obrazek

Ewelinko, dzięki raz jeszcze za tego nowego malucha, postaram się zadbać o niego co najmniej tak, jak o poprzedniego :)

Kolejna roślinka, to stary- nowy okaz; dendrobium phal, pokazywałam je już we wrześniu, jako kupione po kwitnieniu- właśnie rozkwitło:

Obrazek

Tutaj również pokazywana wcześniej ?szalona mamuśka? z 2-oma keiki od Marty-Nesunii, teraz już kwitnąca:

Obrazek

I dzisiejsza ?świeżynka? od Asi-Art- dendrobium Berry Oda, pięknie rozrośnięta roślinka, a przy tym dość kompaktowa ;:108 - i nie dość, że kwitnąca, to jeszcze z 2-oma rosnącymi pędzikami! Śliczne, drobniutkie kwiatuszki ma, wielkości opuszka palca. Zdjęcia w wersji bez i z lampą:

Obrazek

Obrazek

Asiu, dzięki wielkie za tą piękność, mam nadzieję, że jej się u mnie spodoba i będzie równie chętnie jak u Ciebie wypuszczać kolejne pędziki! :)

No i cóż, to tyle na dziś, ale to jeszcze nie wszystko... cdn! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Agnieszko :wit Jejku, jaki maleńki tetraspis :shock: w porównaniu z dorosłym falkiem wygląda jak okruszek, (nigdy nie wyobrażałam sobie, że storczyk może być taki malutki) gratuluję odwagi, ;:86 niech się zdrowo chowa i nie choruje.
"Szalona mamuśka", nie na darmo "szalona", ślicznie kwitnie. Dendrobium i keiczek ;:63
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ;:14 dlaczego tak długo chowałaś te nowe pięknoty :?:
Phal tetraspis podobny wielkością do mojej sadzonki, ciekawe będzie porównanie jak będą razem przyrastać.
Mój pewnie byłby już większy, gdzbym nie była tak głupia i wsadziła wszystkie maluchy od razu do akwa ;:223
A teraz dopiero zaczynają rosnąć :oops:

Dendrobium phalaenopsis pięknie rozkwitło ;:138

Dendrobium Berry oda śliczne, wąchałaś już czy pachnie ?

Natomiast "mamuśka" z keikami od Marty faktycznie szalona, nie dość, pięknie kwitnie ;:138

Keiki od Ewelinki świetnie sobie radzą, widac, ze masz ręke do maluszków ;:138

Do zobaczenia jutro :wit

Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, cieszę się bardzo, że przesyłka wreszcie dotarła. Wysłana priorytetem wędrowała 5 dni. Tak więc dziwię się, że kwitnąca gałązka w ogóle
przeżyła. Te biedactwa na zdjęciu - widać, że wymęczone podróżą.
Mam nadz.,że nowe pędy szybko podrosną i pokażą całe swoje piękno już u Ciebie. Storczyk jest silną rośliną i na pewno się u Ciebie wspaniale zadomowi.
Widzę, że Twoje wielkokwiatowe Dendrobium zyskało towarzystwo :)

Możesz spokojnie pokazać drugą część przesyłki :)

Bardzo podoba mi się Phalaenopsis od Marty-Nesunii. Jest niesamowity z tym gąszczem pączków i ciasno osadzonymi kwiatami.
W dodatku lubię białe kwiaty. Sama mam chyba z 6 różnego rodzaju białasków. Teraz pączki tworzy pH. Aphrodite i ten nowy z Łodzi :)

Trzymam kciuki za Twoje maluszki ;:333
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko porównanie phal. tetraspisa z dorosłą hybrydą powala :shock:
Piękne nowości pokazałaś i śliczne własne kwitnienia ;:63 Trzymam kciuki za więcej ;:215
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Agito pięknie Ci wszystko kwitnie :) "Szalona mamuśka" na prawdę szaleję ;:138 Basal keiki podrósł?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No..no...Agitka się nam Rozszalała :D

Hmm...piękne porównanie phal. Teraspisa z dorosła hybrydą...Ja się bałam takowej foteczki wstawić, za duża różnica :P
Niech Ci zdrowo rośnie Twoja piękność-malizna ;)

Dendrobium phalaenopsis pokazało cudne kwiatuszki, niech cieszy oczy, jak najdłużej.

Ale...najbardziej w oczy wpadł mi storczyk od Haim...piękna "mamusia" kwitnąca z dzieciaczkami, cud - miód :D

Piękne prezenty od Eweliny i Asi/Art, niech pięknie rosną ;)

I czekam na kolejne wieści, zwłaszcza fotkę o tej, pierwszej... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, ta mamuśka z dzieciaczkami to prezent od Marty-Nessuni ;)

Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

No nieźle. Sadzoneczka taka mała, że ja chyba bym się bała nawet na nią patrzeć zbyt długo... Niech szybko Ci podrasta! Tego samego życzę keiki.
To jasnoróżowe dendrobium ma śliczne delikatne kwiatki, dość szybko Ci się odwdzięczyło za opiekę:)
Hybryda Phal z keiki ślicznie wygląda i ujmuje ilością kwiatków.
D. Berry Oda nieźle rozrośnięte, ładnie będzie jak zakwitnie na kilku pędach ;:108
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Agatko, piękne nowości, niech wszystko zdrowo ci rośnie i choroba więcej nie wraca, widać ze masz teraz bardzo kolorowo i tego Ci życzę przez całą zimę. Mamusia z dzieciaczkiem od Mary jest przeurocza, bardzo delikatna. Powodzonka ;:196

Pozdrawiam :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”