Gosiny ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gosiny ogród

Post »

"Nasturcja" właśnie ! dzięki Beatko , za nic nie mogłam sobie przypomnieć taka dziura w pamięci! W tym roku same zakwitły, tak jak mówisz Mirko same się wysypały hiihi. Myślę ze za rok będzie tak samo. Tej wiosny tyle urosło ze wydalam całej wiosce a i po przesadzałam na prawo i na lewo.
Szkoda tylko ze są tylko w kolorze pomarańczowym.
U nas tez robi się chłodno rano było 4° , musiałam wyciągnąć cieplejsze kurtki. :?
W tym roku nie mam jabłek ! W ubiegłym miałam mnóstwo w tym jak będzie ze 3 kg to huk. Zastanawiam się czy drzewa owocowe dają co kilka lat ? U moich sąsiadów jest tak samo, czy ten rok był specjalny?
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu niektóre drzewa tak mają , że owocują co drugi rok , pamietam taką jabłoń papierówkę z ogrodu dziadków owocującą cyklicznie (rok - urodzaj , rok-odpoczywa) , ja u siebie mam taką śliwkę węgierkę w zeszłym roku owalona owocami , aż się połamała , w tym było kilka sliwek na krzyż ( ten kto zaspał to nawet nie spróbował :;230 :;230 ) i gruszkę faworytkę jak wyzej w tamtym roku kosze owoców znoszone i przechowywane w piwnicy , w tym roku gruszka -owoc sztuk jedna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu w przyszłym roku usuń część kwiatów ( o ile dosięgniesz :) ), wtedy w następnym "bezpłodnym" roku również będziesz miała jabłuszka.

Nie wiem jak we Francji ale w Polsce ten rok był bardzo zły dla zbiorów, jabłka normalnie jesienią powinny być najtańsze. W zeszłym roku kosztowały około 1.00 a w tym 3.00 i więcej złotych za kilo.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, a jakie dynie uprawiasz? Ja zebrałam trzy owoce z dyni Rouge tres hatif d'Etampes, jeszcze nie próbowałam, podobno to smaczna odmiana.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobietki, tez się pocieszam ze w przyszłym roku jabłoń da ładne jabłka. dzisiaj kupiłam jabłka na promocji 10kg za 7 euro, chyba taniej to nigdzie nie znajdę. Na wiosnę poobrywam trochę kwiatków tak jak radzisz Beatko, zobaczę za dwa lata rezultat.
Nie wiem czy wspominałam ale będę za to miała pełno kiwi. :tan

Aniu Zielona , mam dwa rodzaje dyni "pumkin" i "butternut", ta pierwsza miała być gigantyczna niestety daleko jej do giganta. "Betternut" wyrośl tylko jeden a miało być pełno. :(
W tym roku mój warzywniak jest ubogi, jakoś nic nie chciało dobrze rosnąć.

Z dynia "Rouge trés hâtif d'Étampes" mam mile skojarzenia , gdyż właśnie w Etampes poznałam mojego mężusia ;:166 ;:166 ;:166
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Gosiu róże przepiękne a te kolory cudo w szczególności ta różowa :roll: a fuksje ja nie wiem wychodzi na to że wolą chłód bo u mnie tak samo zareagowały na obniżoną temperaturą . Co do dyni, to szkoda że jakoś nieurosły może te pogody ,wszystko wariuje .
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Cześć Gosiu. Nasturcje masz piękne! U mnie wszystkie wypaliło słońce i polikwidowałam, bo wyglądały koszmarnie. One wolą chyba bardziej cieniste miejsca, których w moim ogródku brak. Szkoda, bo nie tylko ja je lubię, ale też uwielbiają je mszyce, więc dla Twoich róż to porządane sąsiedztwo. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Gosiu daj fotkę Twojej kiwi, bo chcę porównać z moją, ale ja już nie mam owocków, bo zjadłam mimo, że nie przepadam za kiwi :;230
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kobietki! :wit
U nas nastała prawdziwa jesień , ogrzewamy dom na całego :(
Pada od dwóch dni, na dwór można wyjść miedzy dwoma deszczami.
Udało nam się wyjść na przechadzkę do pobliskiego pałacu z zamku i zebrać trochę jadalnych kasztanów.

Kasiu, różowa róża to "génération jardin" , pierwsze kwitnienie nie było ciekawe, byłam bardzo rozczarowana kolorem. Ale drugie choć nie dala dużo kwiatów , ale za to dala kolor taki jaki miał być. Mam nadzieje ze w przyszłym roku będzie jeszcze lepiej. :lol:

Fela nasturcji mam tyle ze nie wiem co ! Specjalnie je tam zasiałam ze wgl. na róże. :wink:

Bogumiłko, proszę zrobiłam fotki. Tyle ze : mam 2 drzewka kiwi a po środku orzech laskowy. Chyba widać ?
moje będą dobre dopiero w listopadzie , my uwielbiamy kiwi :lol: . Dzieciaczki jedzą rano po śniadaniu, dobra doza witaminy C tylko im wyjdzie na zdrowie . A i robię ciastka na podwieczorek lub do kawy.

Po lewej kiwi w środku orzech i po prawej w rogu znowu kiwi.

Obrazek

zbliżenie z lewej strony

Obrazek

zbliżenie z prawej...

Obrazek

i od dołu... :;230

Obrazek

I kilka fotek z naszej przechadzki.

Obrazek

wszędzie były malutkie cyklameny

Obrazek

Jesień...

Obrazek

jadalne kasztany ;:137

Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Extra spacerek wśród takich widoków, po łące cyklamenów :shock: i coś do zjedzenia prawdziwe jadalne kasztany ( Castanea sativa ) i kiwi :tan
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Gosiu to moje kiwi jest całkiem inne ;:223 ma zieloną skórkę i jest o wiele mniejsze :( może ja mam inne kiwi ;:224 jakaś inna odmiana, muszę poszukać ;:132
Spacerek udał się, to widać po fotkach ;:60
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Gosiu piękny ten pałacyk. Zazdroszczę spacerów po tak urokliwych miejscach nawet w deszczu.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
Piękna okolica na spacer :)
Cyklamenki śliczne i kasztany też rewelacja ;:138
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobietki ,Bardzo się ciesze ze podobają wam się fotki z mojego spaceru. :lol: No to jeszcze dołożę kilka :D

Palac znajduje się nie daleko od nas w bardzo malej mieścinie . Co jest dziwniejsze zamków jest tam ze 4 !! Dlaczego tam? nie wiem, wszystkie są prywatne nie do zwiedzania (szkoda) nalezą do tych samych rodzin od wieków. Hrabia , markiz ...
Dwa były otwarte tylko jeden zwiedziliśmy, a były tylko otwarte z okazji święta ogrodów zorganizowanego przez region.
Właścicieli nie widzieliśmy, maja pracowników do ogrodu którzy chyba mieszkają z tylu pałacu w malutkim domku z kamienia.

Bogusiu, jak tylko będziesz wiedziała jaka masz kiwi to mi napisz, jestem bardzo ciekawa co to za odmiana.

Wielki cedr z Libanu

Obrazek

oczywiście obowiązkowo mala kapliczka

Obrazek

chmury i deszcz nadchodzą, trzeba się schować hihi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

trzeba wrócić wiosna, jak rhodo będą kwitnąc. maja dużą kolekcje magnolii, rhodo, roz...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Piękne zdjęcia ;:63 bardzo klimatyczne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”