Moje storczyki - nowa pasja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p
Od: 29 maja 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki - nowa pasja

Post »

Witam jesiennie
Spójrzcie proszę na tego biedaka .

Obrazek Obrazek Obrazek

Coż za wola przetrwania.
Korzenie ma w bardzo dobrym stanie.
Mam zamiar zajmować się nim jak pozostałymi, ale pędu nie chciałabym wycinać, małe szanse,że przetrwa ale spróbuję.
A tak przy okazji mam na zbyciu 3 szt nieznaczonych, zdrowych tolumni, jeśli ktoś jest zainteresowany to PW.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

Mala_MI pisze:ale długi pęd :shock:
No właśnie - 70 cm.
Nie znam historii tego storczyka, nie wiem czy trzon odpadł czy pęd wyrósł ze stożka wzrostu.
Tym bardziej ciekawe co natura w tak silnym egzemplarzu jeszcze przewidziała.
Oby nie zejście.
Pozdrawiam
Gosia
gejzerka

Post »

Jeżeli korzenie są w dobrym stanie, to na pewno roślina powalczy o przetrwanie. Warto zadbać o nią.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie,wola przetrwania ogromna,warto o niego powalczyć.
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

Grażyna Widera, gejzerka spróbuję o niego powalczyć tym bardziej, że po wczorajszym porządnym napojeniu wyraźnie ożyły kwiaty i te malutkie listki.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

:wit Gosiu
Przejrzałam Twój wątek i z zachwytem ( i wstydem) :oops: muszę stwierdzić, że większości z tych rarytasów nawet nie znam :roll:

Chciałam Ci również dodać otuchy.
W grudniu zeszłego roku jedna z moich hybryd Phal. straciła stożek wzrostu, potem stopniowo odpadły jej wszystkie liście i zostały tylko korzenie i kwitnący pęd. Kiedy kwiaty przekwitły, obcięłam pęd nad trzecim oczkiem i dalej normalnie traktowałam. Niedawno zobaczyłam obok korzeni basal keiki. Możesz sobie wyobrazić, jaka byłam szczęśliwa :heja Jakby tego było mało, to na pędzie z jednego oczka mozolnie "coś" wychodzi- podejrzewam, że to może być kolejne keiki.
Kiedy będę na 100% pewna, zrobię u siebie mały fotoreportaż z tym Phal. w roli głownej ;:108
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

Wioleta , miło mi gościć Ciebie w moim wątku.
Dziękuję za sława otuchy - mam zamiar powojować o przetrwanie tego storczyka i chętnie spojrzałabym na Twojego w podobnym stanie.
Co do moich innych storczyków - lubie takie różności czasami dziwadła w małych rozmiarach najchętniej.

A właśnie , przy okazji może przedstawię :

Neofinetia falcata x Vanda tesselata alba

Obrazek

Dotarła do mnie wczesną wiosnę tego roku - u mnie zakwitła już drugi raz - z przerwą ok 3 tygodniową.
Obecnie kwitnie ponad miesiąc i nie ma żadnych oznak przekwitania.
Bardzo intensywnie, jaśminowo pachnie - rośnie na południowym parapecie.

Doritaenopsis Tzu Chiang

Obrazek

Kwitnienie sklepowe, ale bardzo długie, powoli przekwita ale już przedłuża pędzik.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu wspaniałe :shock:
Szczególnie urzekła mnie krzyżówka Neofinetia falcata x Vanda tesselata alba, tym bardziej, że piszesz jak pachnie oraz jak często kwitnie ;:63
Doritaenopsis Tzu Chiang piękny kolor, ja jestem szczęśliwą posiadaczką (także z kwitnieniem sklepowym) Dtps Kenneth Schubert 'Blue Angel' :P
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

Neofinetia falcata x Vanda tesselata alba jest miłą niespodzianką, kupując ją nie byłam przekonana,że będę mogła jej stworzyć warunki do życia a tu proszę - dwa kwitnienia u mnie.
Twojego Dtps Kenneth Schubert 'Blue Angel' widziałam i gratuluję - nie wytrzymałam nawet z zazdrości i czekam na przesyłkę z nim w środku - słabym człowiekiem jestem, wiele razy już mówiłam,że czas przestać, ale nie wytrwałam.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230
Gosiu dokładnie wiem o czym piszesz. Ja większość najciekawszych okazów mam właśnie "dzięki" zazdrości i obejrzeniu ich na forum :wink:
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Gosiu są śliczne ;:224 .

Przyznam Ci się , że ja również lubię storczykowe dziwadła w małych rozmiarach , zajmują mało miejsca a jak zakwitną to jest dopiero frajda :tan .

Storczyki od Ciebie rosną bardzo ładnie no może z wyjątkiem Trias picta , wcale nie chce współpracowac :roll: , siedzi jak zaklęty , nie wiem czy aż tyle czasu mu potrzeba na aklimatyzację , ale ja jestem cierpliwa :wink: .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

bogumila pisze:Gosiu są śliczne ;:224 .

Przyznam Ci się , że ja również lubię storczykowe dziwadła w małych rozmiarach , zajmują mało miejsca a jak zakwitną to jest dopiero frajda :tan .

Storczyki od Ciebie rosną bardzo ładnie no może z wyjątkiem Trias picta , wcale nie chce współpracowac :roll: , siedzi jak zaklęty , nie wiem czy aż tyle czasu mu potrzeba na aklimatyzację , ale ja jestem cierpliwa :wink: .

Witaj
A ja wymieniłam Triasa, puszczał śliczne korzonki, ale na coś innego się skusiłam, tylko teraz nawet nie pamiętam co w zamian za niego dostałam - o losie.
A jak ten uparciuch ode mnie - Leptotes ? - ten to mnie solidnie zdenerwowal.
Sabotek od Ciebie ładnie się rozrósł po wakacjach na balkonie, czekam w przyszłym roku na kwiaty.

A co do dziwadeł :

Chiloschista - mam ją drugi rok, w tym wątku są jej zdjęcia zaraz po zakupie.
Rośnie na parapecie w prowizorycznym orchidarium tzn. plastikowym przeźroczystym pojemniku, na zdjęciu bez żadnych umocowań do kory, niedawno je zdjęłam, korzonki mocno już ją oplotły.
Nie kwitła u mnie, ale żyje i to uważam za sukces.
Obrazek
Pozdrawiam
Gosia
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Gosiu Chiloschista jest wspaniała ,kojarzy mi się z mackami ośmiornicy . Zobaczysz niedługo Ci zakwitnie .

Leptotes od Ciebie rośnie jak szalony , wypuszcza nowe przyrosty i pączki kwiatowe ale te pączki nie mogą się rozwinąc od początku lata ;:223 , pryskam go codziennie i nic :roll: .

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
goccha
100p
100p

Post »

bogumila
Leptotes od Ciebie rośnie jak szalony , wypuszcza nowe przyrosty i pączki kwiatowe ale te pączki nie mogą się rozwinąc od początku lata ;:223 , pryskam go codziennie i nic :roll: .

Czyli dalej uparty. :D
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Doritaenopsis Tzu Chiang - absolutne mistrzostwo, z tym niebieskim ryjkiem! :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”