Nie ustrzegłam się od nieudanych zakupów i kilku zmarnowanych roślin.
Na poczatek trzy z nich - z tych , którym udało się ze mną wytrzymać oczywiście.
Pozdrawiam
Gocha
Dendrobium Lamyaiae - kwitnienie nie jest moją zasługą

T
Phalaenopsis Mini Mark
Jeszcze nie kwitł ale wierzę w niego.Anusska pisze:Fajny początek zbieraniaI dobrze Tobie idzie jak na tak, dość krótki, czas
Ja mam pytanko o Sophronitis cernua...Kwitł już u Ciebie i czy trudny jest w uprawie?
WitamStorczykowa pisze:bardzo rozrośnięty jest. ile lat zbierasz storczyki i ile masz wszystkich? masz jakieś Vandy albo Phalaenopsis?
- nie wiem czy ja mam jakis ewenement, ale u mnie pachnie. Dla potwierdzenia wąchało kilka osób i wszystkie potwierdziły.goccha pisze:Niestety nie pachnie wcale.
a na co byś się chciała wymienić? i jakiej wielkości jest sadzonka? jakby co mam Tolumnie na wymianę. a Vand wcale nie trzeba codziennie moczyć. 2 razy w tygodniu wystarczy. mogą wytrzymać nawet 2 tygodnie bez kąpania, ale wtedy wiotczeją. jak sobie dajesz radę z tak trudnymi storczykami jak Dendrobia, to z Vandą pewnie też byś dała, bo ona jest łatwa, podobnie się uprawia jak Phal., tylko bez podłoża i trzeba moczyć. a Phalaenopsisy uwielbiam, też od nich zaczęłam, a obecnie mam ich ok. 55 (kilka botanicznych, reszta hybrydy).goccha pisze:WitamStorczykowa pisze:bardzo rozrośnięty jest. ile lat zbierasz storczyki i ile masz wszystkich? masz jakieś Vandy albo Phalaenopsis?
Vand się boję - tzn ich codziennego moczenia, falki mam dwa - Phalaenopsis Mini Mark i Phalaenopsis equestris var. ilocos f. alba ale ten drugi to mała sadzonka właściwie dwie i zamierzam je na coś zamienić.
Trochę się boję do tego przyznać ale nie przepadam za falkami - chociaż też od nich zaczynałam - ale znalazły już lepszy niż u mnie dom.
Pozdrawiam
Wydawało mi się,że napisałam odpowiedź , gdybym się powtórzyła to wybacz.Storczykowa pisze:goccha pisze:Storczykowa pisze:bardzo rozrośnięty jest. ile lat zbierasz storczyki i ile masz wszystkich? masz jakieś Vandy albo Phalaenopsis?
a na co byś się chciała wymienić? i jakiej wielkości jest sadzonka? jakby co mam Tolumnie na wymianę. a Vand wcale nie trzeba codziennie moczyć. 2 razy w tygodniu wystarczy. mogą wytrzymać nawet 2 tygodnie bez kąpania, ale wtedy wiotczeją. jak sobie dajesz radę z tak trudnymi storczykami jak Dendrobia, to z Vandą pewnie też byś dała, bo ona jest łatwa, podobnie się uprawia jak Phal., tylko bez podłoża i trzeba moczyć. a Phalaenopsisy uwielbiam, też od nich zaczęłam, a obecnie mam ich ok. 55 (kilka botanicznych, reszta hybrydy).